Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής προκειμένου να εμποδίζουν την αναχώρηση από εκεί παράτυπων μεταναστών που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κατά τη δεύτερη ημέρα της άτυπης συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ.
Ατυπη Σύνοδος-Μπετέλ: Ντροπή μας να συζητάμε για την τιμή των μεταναστών
«Η Αίγυπτος είναι έτοιμη να εμβαθύνει τον διάλογο μαζί μας», δήλωσε ικανοποιημένος ο Κουρτς, χαιρετίζοντας «ένα νέο, σημαντικό στάδιο» στην καταπολέμηση της μετανάστευσης προς την Ευρώπη.
Μετά το απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης το 2015 η ΕΕ σύναψε συμφωνίες με την Τουρκία και τη Λιβύη, οι οποίες συνέβαλαν στη μείωση των μεταναστευτικών ροών μέσω της Μεσογείου.
Τώρα οι Ευρωπαίοι θέλουν να επεκτείνουν τις συμφωνίες αυτές με όλες τις χώρες της Βόρειας Αφρικής μέσω μιας συνόδου με τον Αραβικό Σύνδεσμο, την οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ελπίζει να οργανώσει τον Φεβρουάριο.
Ιδρυτικό μέλος του Αραβικού Συνδέσμου, η Αίγυπτος διαδραματίζει υποδειγματικό ρόλο στην καταπολέμηση της αναχώρησης παράτυπων μεταναστών με προορισμό την Ευρώπη, υπογράμμισε ο Κουρτς, η χώρα του οποίου έχει ως το τέλος του έτους την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.
«Η Αίγυπτος είναι η μόνη χώρα (της Βόρειας Αφρικής) η οποία έχει καταφέρει από το 2016 να εμποδίσει όλες τις αναχωρήσεις μεταναστών» μέσω θαλάσσης, υπογράμμισε ο Αυστριακός καγκελάριος, χαιρετίζοντας «την αποτελεσματικότητα» του Καΐρου.
Κόντε: Οι χώρες που δεν συμμετέχουν στην ανακατανομή προσφύγων πρέπει να προσφέρουν οικονομική στήριξη
Στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό και στις πιθανές λύσεις που διαφαίνονται κατά τις εργασίες της άτυπης συνόδου αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σάλτσμπουργκ, αναφέρθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.
«Στο τραπέζι υπάρχει και η δυνατότητα, οι μη πρόθυμες χώρες –δηλαδή εκείνες που δεν συμβάλλουν στην κατανομή προσφύγων και μεταναστών και στην αντιμετώπιση των αποβιβάσεων– να προσφέρουν οικονομική συμβολή», δήλωσε ο Κόντε. Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι η χώρα του ζητά μια μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, η οποία να βασίζεται στην αλληλεγγύη και στη δραστηριοποίηση όλων των χωρών μελών.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, μεταδίδουν ότι μέχρι αυτή τη στιγμή, στο κρίσιμο αυτό θέμα, η ευρωπαϊκή σύνοδος δεν φαίνεται να έχει σημειώσει ουσιαστική πρόοδο.