Βραβείο για την σύλληψη του αναφερόμενου ως αρχηγού της «17 Νοέμβρη» Αλέξανδρου Γιωτόπουλου το καλοκαίρι του 2002 στους Λειψούς, είχε πάρει ο διοικητής του ΑΤ Ψυχικού που μετατέθηκε δυσμενώς στη Διεύθυνση Μεταγωγών, για την υπόθεση του «φρουρού με το φανελάκι» στην επίθεση του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία του Ιράν.
Ο εν λόγω αξιωματικός ως διοικητής σε αστυνομική υπηρεσία της Λέρου είχε φροντίσει, μαζί με αστυνομικό από τους Λειψούς, για τον εντοπισμό του καταζητούμενου «Λάμπρου» της 17Ν και την μεταφορά του στην Αθήνα, που είχε θεωρηθεί τότε μείζον θέμα για την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Φθάνοντας τα τελευταία 24ωρα στο αντίθετο σημείο, με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ να του καταλογίζουν αδιαφορία και προβληματικό έλεγχο στο σύστημα φρούρησης στόχων στην περιοχή του.
Με άλλα όμως στελέχη της ΕΛ.ΑΣ να μιλούν, σχετικά με την εκδίωξή του, για μια «αμφιλεγόμενη επιλογή». Κι αυτό γιατί υπάρχει ευθύνη άλλων αξιωματικών που αναλαμβάνουν ρόλο επόπτη των φρουρών εγκαταστάσεων και οι οποίοι κάνουν «στραβά μάτια» σε κρούσματα αδιαφορίας των φρουρών. Κι επιπλέον γιατί πολλοί διοικητές αστυνομικών τμημάτων στην Αθήνα αναλώνονται σε μέτρα αστυνόμευσης σε κινητοποίησεις στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες άσχετες ενέργειες από τον τομέα ευθύνης τους.
Σημειώνεται ακόμη ότι ο ίδιος αξιωματικός που μετατέθηκε στην Διεύθυνση Μεταγωγών είχε επί σειρά ετών κρίσιμη θέση στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ και στις έρευνες -προ πενταετίας- για τις σχέσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ με την «Χρυσή Αυγή». Μία έρευνα που είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις εντός της ΕΛ.ΑΣ και τη δυσφορία πολλών αξιωματικών.
Την ίδια ώρα ζητούμενο αποτελεί για την ΕΛ.ΑΣ η τακτική που πρέπει ν’ ακολουθούν οι φρουροί στις επιδρομές του «Ρουβίκωνα» ή άλλων αντιεξουσιαστών. Κι αυτό γιατί, όπως λένε πολλοί αστυνομικοί, κριτική έχει ασκηθεί και στις περιπτώσεις που έχουν υπάρξει πυροβολισμοί στον αέρα αλλά και στις περιπτώσεις μεγάλης αδιαφορίας, όπως στην επιδρομή στην πρεσβεία στο Ιράν, στην Τουρκική Πρεσβεία και σε άλλες περιπτώσεις. Με τον φόβο πολλών στελεχών της Αστυνομίας ότι «η ΕΔΕ που διατάχθηκε για την «χαλαρή» στάση του φρουρού στην πρεσβεία του Ιράν, η δυσμενής μετάθεσή του κλπ μπορεί να οδηγήσουν άλλους φρουρούς σε υπερβολικές αντιδράσεις, εκφοβιστικούς πυροβολισμούς κλπ., με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει τραυματισμός πολιτών ή άλλο απρόοπτο συμβάν. Κι όλα αυτά με το δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική επίπτωση σε όσα μέλη του Ρουβίκωνα έχουν προσαχθεί ή συλληφθεί...».