«Υπάρχει κάποια φλόγα στην Κρήτη… Ας την πούμε ψυχή…». Η φωνή του Μάκη Παπαδημητρίου, όσο χρειάζεται γλυκιά, όσο χρειάζεται σοβαρή, σε συνεπαίρνει, ενώ ο ταλαντούχος ηθοποιός διαβάζει αποσπάσματα από έργα του Νίκου Καζαντζάκη στο ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Σκούρα «Αναζητώντας τον Καζαντζάκη».
Ένα ντοκιμαντέρ συγκινητικό, ουσιαστικό, ευαίσθητο, όπως ευαίσθητη ήταν η ψυχή του προσώπου με το οποίο ασχολείται.
Η κινηματογραφική εκδοχή του «Αναζητώντας τον Καζαντζάκη», μια «σύμπτυξη» για προβολή στο σινεμά του τρίωρου τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ που ήδη μεταδίδεται από το κανάλι της Cosmote History (σε τρία μέρη), έκανε την πρεμιέρα του το απόγευμα της Πέμπτης στον κινηματογράφο Δαναό στο πλαίσιο του φεστιβάλ κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας.
Και αποθεώθηκε.
Μετά την προβολή, η αίσθηση που επικρατούσε στην αίθουσα της Κηφισίας «μύριζε» αγάπη. Γιατί ναι, είναι ένα «αγαπησιάρικο» ντοκιμαντέρ, φτιαγμένο από ανθρώπους που εκτιμούν την «αγάπη για τον άνθρωπο», αυτό που με το έργο και την γενικότερη κοσμοθεωρία του ο Καζαντζάκης πρέσβευε σε όλη του την ζωή!
Γι’ αυτό και το θερμό χειροκρότημα του τέλους, επίσης «μύριζε» αγάπη.
Γνώστες του έργου του συγγραφέα μιλούν καίρια και επί τοις ουσίας για το πνεύμα του, για την σχέση του με το υπερβατικό, για την σχέση με τον πατέρα του, τον άνθρωπο πίσω από το σπουδαίο έργο του «Καπετάν Μιχάλης», για την λατρεία του για τα ταξίδια, για την παράξενη φιλία του με τον Αγγελο Σικελιανό και φυσικά για την εξέλιξή του σε έναν από τους δημοφιλέστερους παραμυθάδες του κόσμου. «Σε όλα τα ταξίδια που έχω κάνει τα τελευταία χρόνια, δεν είδα κανένα αεροδρόμιο στο οποίο να μην πωλείται κάποιο βιβλίο του Καζαντζάκη» λέει χαρακτηριστικά στο ντοκιμαντέρ ο καθηγητής Γιώργος Γραμματικάκης.
Συγχρόνως, η ταινία είναι ένα υπέροχο οδοιπορικό στην Κρήτη αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και της Ευρώπης, τα οποία ο φακός του διευθυντή φωτογραφίας Γιάννη Σίμου «χαϊδεύει» επίσης με αγάπη. Ο Καζαντζάκης λάτρευε την Κρήτη, όμως κάποια στιγμή κατάλαβε ότι «δεν τον χωρούσε πια ο τόπος εκεί», όπως ακούγεται στην ταινία. Επρεπε να ανοίξει τα φτερά του στον κόσμο. Και αυτό έκανε.
Εκτός του Γ. Γραμματικάκη, οι άνθρωποι των Γραμμάτων, των Τεχνών και των Επιστημών που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ αναπτύσσοντας γνώμες ή καταθέτοντας μαρτυρίες για τον Καζαντζάκη είναι αρκετοί: ο Βασίλης Βασιλικός, η Κατερίνα-Αγγελάκη Ρουκ, η Αφροδίτη Αθανασοπούλου, η Νίκη Σταύρου, ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, ο Νίκος Χρυσός, ο Δημήτρης Δημητρούλης και ο Νίκος Μαθιουδάκης επιστημονικός συνεργάτης του Μουσείου Καζαντζάκη, ο οποίος είχε την ευθύνη για την επιστημονική έρευνα του όλου εγχειρήματος. Εξάλλου, το Μουσείο Καζαντζάκη έπαιξε σημαντικό ρόλο για την δημιουργία του ντοκιμαντέρ που είναι μια παραγωγή της ελculture.gr, σε συμπαραγωγή Cosmote TV.
Ηταν μια όμορφη βραδιά. Εκτός από τον σκηνοθέτη, στην παρουσίαση της ταινίας παραβρέθηκαν αρκετοί συντελεστές της μεταφέροντας στην γεμάτη αίθουσα την σύμπνοια που υπήρξε στα τρία χρόνια που χρειάστηκαν για να γυριστεί. Βεβαίως, όπως ένας από τους παραγωγούς του ντοκιμαντέρ, ο Νίκος Βερβερίδης επεσήμανε, η υλοποίηση αυτού του έργου δεν θα είχε γίνει χωρίς την στήριξη της Cosmote Tv και των χορηγών: της Capital Ship Management Corp., της ANEK Lines & Blue Star Ferries, της Creta Farms και άλλων.