Και στην τελευταία πτυχή της υπόθεσης του συστήματος ασφαλείας C4I αναμένεται να ρίξει φως το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, καθώς η δίκη έχει προσδιοριστεί να αρχίσει στις 8 Οκτωβρίου.
Η προμήθεια του συστήματος ασφαλείας C4I από την κοινοπραξία SAIC με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, θα ξεδιπλωθεί σε όλες της τις λεπτομέρειες, με 17 κατηγορουμένους στο εδώλιο και μεγάλο απόντα τον άλλοτε κραταιό άνδρα της Siemens Hellas Μιχάλη Χριστοφοράκο.
Το ενδιαφέρον είναι διττό στη συγκεκριμένη δίκη, πρώτον διότι το βούλευμα θέλει ως κατηγορουμένους στο C4I πολλά από τα πρόσωπα που ήδη βρίσκονται στο εδώλιο της δίκης της Siemens για την περιβόητη σύμβαση 8002/97 με τον ΟΤΕ, για την ψηφιοποίηση του Οργανισμού.
Και, δεύτερον, διότι ορισμένα από τα εμβάσματα μαύρου χρήματος – όπως θέλει η μέχρι τώρα κρίση των δικαστικών αρχών – ως προς το C4I είναι κοινά με κάποια που ήδη εξετάζονται στο ακροατήριο της Siemens. Στοιχείο που εκτιμάται ότι πιθανότατα θα θέσει σε δύσκολη τροχιά την όλη διαδικασία.
Με την έναρξη της δίκης του C4I, ανοίγει ακόμα περισσότερο η βεντάλια των υποθέσεων που αφορούν τον γερμανικό κολοσσό και εξετάζονται από την ελληνική Δικαιοσύνη, και ενώ – σημειωτέον – είναι ακόμη σε εξέλιξη η αστική δίκη στο Πρωτοδικείο του Μονάχου για την αποζημίωση ύψους 57 εκατ. ευρώ που διεκδικεί η ΟΤΕ ΑΕ από την εταιρεία για τη βλάβη την οποία έχει υποστεί.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι για το C4I έχουν παραπεμφθεί μεταξύ άλλων οι Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ρίχαρντ Σίκατσεκ, Διονύσης Δενδρινός, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλης Τυρογαλάς, Ελευθέριος Λώλος, Αλέξανδρος Λέτσας, Γιώργος Καλδής, Εμμανουήλ Βαρδάκης.
Η δίκη της Siemens
Οπως όλα δείχνουν πάντως, δεν αργεί η ώρα της ετυμηγορίας για τη σύμβαση 8002 της Siemens, καθώς η κεντρική δίκη βρίσκεται στην τελική ευθεία της.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της διαδικασίας, τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος των καταθέσεων από τους μάρτυρες υπεράσπισης περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ο αριθμός των μαρτύρων έχει εξάλλου μειωθεί σημαντικά, μετά την απόφαση αρκετών εκ των κατηγορουμένων να τους «αποσύρουν» – υπερασπιστική τακτική που δεν είναι ασυνήθης, όταν δεν κρίνονται απολύτως απαραίτητοι για τη διαδικασία.
Οι ίδιες πηγές τοποθετούν μάλιστα αμέσως μετά τις εορτές των Χριστουγέννων τις εισαγγελικές αγορεύσεις, αρχές του 2019 δηλαδή, σε μια διαδικασία που θα μετρά πλέον δύο χρόνια στο ακροατήριο, από τον Φεβρουάριο του 2017.
Το βούλευμα για το C4I
Στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για το C4I, οι δικαστές αναφέρουν ότι τα στελέχη της Siemens «δωροδοκούσαν από το 2003 μέχρι το 2009 άγνωστους ως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I». Βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος παραπέμπεται για τις βαρύτατες κατηγορίες της ενεργητικής δωροδοκίας, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση.