Το σύστημα «εποπτών» της ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται στο στόχαστρο της λεωφόρου Κατεχάκη για να επιλυθεί το θέμα της αδιαφορίας ή της ανεπάρκειας των φρουρών διαφόρων κρίσιμων στόχων, που αναδείχθηκε στην περίπτωση του «αστυνομικού με το φανελάκι» στην προχθεσινή επίθεση του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία του Ιράν. Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ θεωρεί ότι αξιωματικοί που έχουν τον ρόλο ελέγχου των αστυνομικών –φρουρών προχωρούν σε τηλεφωνικές προσυνεννοήσεις μαζί τους και τους αφήνουν να προχωρούν σε υπηρεσιακές παρατυπίες.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοιου είδους «κόλπα» και προβληματική φρούρηση είχαν διαπιστωθεί σε έλεγχο που είχε γίνει (λίγες μόλις ώρες πριν την επιδρομή στην πρεσβεία του Ιράν) στην περιοχή του Αρείου Πάγου αλλά και του Εφετείου Αθηνών λίγα μέτρα δίπλα από την ΓΑΔΑ! Κι όπου μάλιστα διαπιστώθηκαν «τρύπες» ασφαλείας, σε έναν από τους πιο ευαίσθητους και κρίσιμους στόχους, στο κέντρο της Αθήνας, με …άφαντους αστυνομικούς.
Την ίδια ώρα διαπιστώνεται ότι ο αστυνομικός φρουρός που μετατέθηκε σε υπηρεσίες πεζής αστυνόμευσης είχε παλιάς τεχνολογίας, αναλογικό και εκτός λειτουργίας ασύρματο και δεν μπορούσε –όπως υποστήριξε- να ειδοποιήσει γρήγορα το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ.
Η λεωφόρος Κατεχάκη λοιπόν αναζητά να βρει λύσεις για την προβληματική αστυνόμευση ευαίσθητων στόχων. Αφού διαπιστώνουν ότι πολλά από τα συστήματα στατικής φρούρησης και περιπολιών εξουδετερώνονται από την αδιαφορία δεκάδων αστυνομικών αλλά και τις μεταξύ τους συνεννοήσεις για να μην υφίστανται υπηρεσιακό έλεγχο.
Ιδιαίτερα κρίσιμο, λοιπόν, θεωρείται το ζήτημα των «εποπτών» φρούρησης. Πρόκειται για αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ από διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη ελέγχου των φρουρών και των περιπολούντων αστυνομικών, γύρω από κυβερνητικά κτίρια, πρεσβείες κλπ.
Ελεγχοι κατόπιν… συνεννόησης
Οπως αναφέρει στο «Βήμα» υψηλόβαθμος αξιωματούχος της λεωφόρου Κατεχάκη «αυτοί οι αξιωματικοί υποτίθεται ότι περνούν αιφνιδιαστικά από διάφορες περιοχές φρούρησης στόχων , ελέγχουν αν οι αστυνομικοί είναι στο πόστο τους, αν έχουν τεταμένη την προσοχή τους, αν περιπολούν στον τομέα τους κλπ. Και ότι αν εντοπίσουν κάποια παρατυπία ή λάθος αστυνομικού-φρουρού προχωρούν σε έγγραφη αναφορά. Ομως αυτό είναι το θεωρητικό πλαίσιο. Γιατί έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί επόπτες που διαθέτουν τα κινητά τηλέφωνα των υπό έλεγχο αστυνομικών, τους τηλεφωνούν νωρίτερα, κανονίζουν συνάντηση με τους ελεγχόμενους –όπου κι αν αυτοί βρίσκονται- προκειμένου να υπογράψουν το δελτίο ελέγχου. Κάτι που επιτρέπει στους φρουρούς να απομακρύνονται από τα πόστα τους, να βγαίνουν εκτός τομέα περιπολίας και να βρίσκονται πολλές φορές σε γύρω καφετέριες, καταστήματα κλπ. Αφού ξέρουν ότι πριν καταφθάσει ο επόπτης θα υπάρχει τηλεφωνική συνεννόηση και συνάντηση. Ακόμη πολλοί επόπτες που υποτίθεται ότι πρέπει να ελέγξουν τα αντανακλαστικά των στατικών φρουρών με ξαφνικές εμφανίσεις κλπ αποφεύγουν σε αρκετές περιπτώσεις να πράξουν κάτι τέτοιο. Όλα αυτά φαίνεται να επιλέγονται από τους επόπτες για να μην μπούν στην …κοπιαστική , εκτός βάρδιας διαδικασία να συντάξουν αναφορές για την απουσία ή την αδιαφορία των φρουρών . Όπως και για να μην δημιουργούν …προστριβές με τους συναδέλφους του. Κι έτσι το συστημα φρούρησης χαλαρώνει μέχρι …διάλυσης!»
Αλλος αξιωματούχος της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνει ενδεικτικά: «διαπιστώνεται ότι σε 30-40 ελέγχους εποπτών δεν αναφέρεται καμιά παρατυπία και παρουσιάζεται μια εξιδανικευμένη εικόνα. Κι όταν ακολουθεί δειγματοληπτικά έλεγχος από ανώτερους ή ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ διαπιστώνεται ότι μόνο σε 10-15 από αυτές τις φρουρήσεις ή περιπολίες ήταν κανονική η αστυνόμευση. Στις υπόλοιπες αρχίζουν οι …αγωνιώδεις αναζητήσεις των χαμένων φρουρών και εκ των υστέρων δικαιολογίες …σχολικού τύπου για τις απουσίες τους. Ακόμη, πολλές από τις δοκιμές «επίθεσης» σε φρουρούς κτιρίων έχουν αποτύχει. Αρκετοί αστυνομικοί δεν προσέχουν για ύποπτα άτομα, περίεργες κινήσεις κλπ. Ακόμη ενώ στα προγράμματα περιπολιών υπάρχει πρόβλεψη τα χρονικά διαστήματα που θα διέλθουν οι αστυνομικοί από διάφορα σημεία, οι έλεγχοι αποκαλύπτουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις είναι άφαντοι για διπλάσιο και τριπλάσιο διάστημα από το κανονικό. Κι αυτό το ζήτημα του ελέγχου των φρουρών, πρέπει επειγόντως να λυθεί…».
Παράλληλα μια σοβαρή παράμετρο της αδράνειας της ΕΛ.ΑΣ στην επίθεση του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία του Ιράν, κι όχι μόνο, αποτελεί η χρήση από τον φρουρό αναλογικού ασυρμάτου που παρουσίαζε βλάβη. Κάτι που συνδέεται με την πολυετή καθυστέρηση της ΕΛ.ΑΣ στην πλήρη εγκατάσταση και λειτουργία του νέου ψηφιακού συστήματος επικοινωνιών, διάδοχο του Τetra (σς.: είχε χρησιμοποιηθεί στην διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων). Κι αυτό μετά από μια περίοδο εμπλοκών στην προμήθεια του νέου συστήματος (με αναφορά ότι είχε υπάρξει εικονική δωρεά του από βρετανική εταιρεία), προβληματικής κατανομής κεραιών του δικτύου, μη απόκτησης νέων πομποδεκτών κλπ.
Ενα πρόβλημα που έχει αναδειχθεί και στις ενέργειες αστυνομικών στην τραγωδία της 23ης Ιουλίου στο Μάτι αλλά και σε περιπτώσεις καταδίωξης κακοποιών, σε περιοχές της Αττικής. Με αφορμή το περιστατικό, ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών κ. Βασίλης Ντούμας, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το «σωματείο μας έχει κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι το ανύπαρκτο σύστημα διαβιβάσεων δυσχεραίνει και καθιστά επικίνδυνη τη δουλειά μας».