«Στη σημασία επανεκκίνησης των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες που διαμορφώθηκε κατά τον τερματισμό των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, μη παραγνωρίζοντας παράλληλα και τα υπόλοιπα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα» συμφώνησαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.
Επιπλέον, «συνομίλησαν για τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις τριμερείς και τετραμερείς συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη περίοδο, οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Στη συνομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι δυο τους έχουν τη δυνατότητα να κουβεντιάζουν και στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των Συνόδων Κορυφής, για να σημειώσει: «Όλο αυτό το διάστημα είχαμε τη δυνατότητα από πολύ κοντά να σχεδιάζουμε για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και βεβαίως για την δημιουργία των προϋποθέσεων για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Νομίζω ότι αυτή η σταθερή μας στάση έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας ευρύτερης στήριξης του διεθνούς παράγοντα στις προσπάθειες μας και αναγνώρισης της στάσης αυτής», τόνισε.
«Γνωρίζω βεβαίως», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «ότι τώρα βρισκόμαστε σε μια νέα περίοδο όπου πρέπει να κουβεντιάσουμε για τις νέες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και για τον τρόπο μέσα από τον οποίο, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις».
«Και είμαι βέβαιος, θέλω να σας διαβεβαιώσω», πρόσθεσε, «ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι Ελλαδίτες, όπως λέτε εσείς, έχουν πάντοτε εμπιστοσύνη και στην κυπριακή κυβέρνηση και στον κυπριακό λαό για τις επιλογές του».
Ο κ. Αναστασιάδης με τη σειρά του ευχαρίστησε θερμά τον πρωθυπουργό και ανέφερε ότι «πραγματικά η στενότατη συνεργασία που αναπτύξαμε όλα τούτα τα χρόνια έχει συμβάλει θετικά στο να δημιουργήσουμε ευρύτερες περιφερειακές αλλά και ευρύτερες συνεργασίες, να επανατοποθετήσουμε στη σωστή βάση το Κυπριακό, σε πτυχές που έχουν σημασία για το μέλλον».
«Και βεβαίως», πρόσθεσε, «μας δίνεται η ευκαιρία να βρεθούμε στο εξωτερικό, αλλά οι εκάστοτε συναντήσεις στην Αθήνα ή στην Κύπρο έχουν μια άλλη διάσταση και χαίρομαι γιατί σήμερα θα μας δοθεί η ευκαιρία, ενόψει και τη Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, να δούμε όλο το φάσμα -ο υπουργός Εξωτερικών είχε μια σειρά από επαφές, με τον κ. Τσαβούσογλου και την κ. Λουτ-, να αλληλοενημερωθούμε για τα όσα αφορούν στο Κυπριακό».
«Ας ευχηθούμε ότι οι εξελίξεις στη Νέα Υόρκη θα είναι τέτοιες που να βοηθήσουν έτσι ώστε να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος, εφόσον και ο Γενικός Γραμματέας κρίνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις», σημείωσε.
Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε, τέλος, ότι «η στενότατη συνεργασία που έχουμε είναι και το θεμέλιο στις προσπάθειες που καταβάλουμε για να αντιμετωπίσουμε είτε το Κυπριακό είτε άλλα προβλήματα που οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν».