Από την ακραία νεοφιλελεύθερη εμμονή του κ. Μητσοτάκη δεν γλίτωσε ούτε η Εκπαίδευση», ήταν το σχόλιο του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, αναφορικά με τα όσα ανέφερε στην ομιλία στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
«Αυτό που ζητούσε επίμονα το ΔΝΤ και είχε αποκρούσει με σκληρή διαπραγμάτευση η σημερινή κυβέρνηση, εκφράστηκε ως πρόγραμμα της ΝΔ» δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου και πρόσθεσε: «Τώρα που τελειώσαμε ως χώρα με τα μνημόνια, ο κ. Μητσοτάκης επαναφέρει την ελαστικότητα-ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, προτείνει την κινητικότητα στους εκπαιδευτικούς και εκφράζει την αδιανόητη για τη δημόσια εκπαίδευση πρόταση να επιλέγει το δημόσιο σχολείο το ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας καθώς και επιλογή των εκπαιδευτικών που θα διδάσκουν. Αναρωτιέται κανείς γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα καταργήσει τη δημόσια δωρεάν παιδεία».
Σχετικά με το θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, που εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο υπουργός ανέφερε ότι τα επιχειρήματα του κ. Μητσοτάκη άλλαξαν: «Έως τώρα πρότεινε την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων για να μην φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό. Τώρα, μάλλον μετά τις εξαγγελίες αναβάθμισης του Λυκείου και τις δυνατότητες ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ, βρήκε άλλο επιχείρημα υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων: για να έρχονται ξένοι φοιτητές».
«Αγνοεί, όμως, ο κ. Μητσοτάκης ότι με τα ξενόγλωσσα τμήματα που ιδρύουμε και τις πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του Διεθνούς Πανεπιστημίου, η δυνατότητα προσέλκυσης ξένων φοιτητών είναι πια μία πραγματικότητα» απάντησε ο κ. Γαβρόγλου.
Για τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ περί αξιολόγησης, ο υπουργός σχολίασε ότι επαναφέρονται στην εκπαιδευτική κοινότητα συνειρμοί της διαθεσιμότητας των 2.500 εκπαιδευτικών.
Τέλος, αναφορικά με τους διορισμούς στην Εκπαίδευση, ο κ. Γαβρόγλου τόνισε: «Ας παύσει προς στιγμήν να είναι ερμηνευτής των αισθημάτων του λαού μας, και ας μας πει ο κ. Μητσοτάκης με την ίδια σαφήνεια που τον χαρακτήρισε στις υπόλοιπες δεσμεύσεις του: θεωρεί ή όχι ότι χρειάζονται μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση; Ναι ή όχι;. Ο πρωθυπουργός από το ίδιο βήμα -της ΔΕΘ- ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια αδιοριστίας ξεκινούν οι διαδικασίες για τον μόνιμο διορισμό 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή. Διαφωνεί με αυτό ο κ. Μητσοτάκης;».