«Σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τη στρατηγική για την 4η βιομηχανική επανάσταση και τον οδικό χάρτη για την αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας από το 8% στο 12% του ΑΕΠ» όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής».
Ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό, μετά τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, κατηγορώντας τον για ακατάσχετη παροχολογία, είπε ότι «πρόκειται για ένα απολύτως ισορροπημένο πακέτο μέτρων στη βάση των σημερινών δυνατοτήτων της οικονομίας. Και ως τέτοιο προφανώς θα λειτουργήσει θετικά για την οικονομία και την κοινωνία».
Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν κακές επιδόσεις στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι: «οι πολιτικοί μας αντίπαλοι έχουν πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις τους μέχρι σήμερα. Ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, ότι δεν θα πετύχει την έξοδο από τα μνημόνια χωρίς πιστοληπτική γραμμή, ότι δεν θα πετύχει συμφωνία για το χρέος, ότι θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Σε όλα αυτά έπεσαν έξω. Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα πέσουν έξω και στις προβλέψεις τους για το εκλογικό αποτέλεσμα. Κατά τη δική μου γνώμη, ο ελληνικός λαός δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη θετική πορεία που έχει δρομολογηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση και δεν θα εμπιστευθεί το μέλλον στις δυνάμεις που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και την περιπέτεια των μνημονίων. Στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές πρώτο κόμμα θα είναι και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ».
Για το πολιτικό κόστος της κυβέρνησης από τη συμφωνία των Πρεσπών ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι πολλαπλό πολιτικό κόστος έχουν όσοι πολεμούν τη συμφωνία, έστω κι αν το κάνουν χωρίς να το πιστεύουν και για μικροκομματικούς υπολογισμούς. Και αυτό διότι, όπως εξήγησε, εάν κανείς βγει από τον μικρόκοσμό μας, θα διαπιστώσει αμέσως ότι όλος ο πλανήτης βλέπει θετικά αυτή τη συμφωνία.
«Για εμάς τα πράγματα είναι απολύτως σαφή. Η Ελλάδα θα πρέπει να εργαστεί αποφασιστικά ώστε να κλείσει εκκρεμότητες στην εξωτερική της πολιτική που αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη ενός πολυδιάστατου ρόλου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Αυτό υπαγορεύει το εθνικό μας συμφέρον και δεν πρόκειται εμείς να βάλουμε ένα υποτιθέμενο κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό. Διότι τελικώς τα πράγματα δουλεύουν καλά μόνον όταν το κομματικό ταυτίζεται με το εθνικό συμφέρον. Και αυτό είναι το πλεονέκτημα του να ασκείς πολιτική αρχών» όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας.
Σε ο,τι αφορά στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «το στοίχημα της ανάπτυξης θα κερδηθεί εάν καταφέρουμε γρήγορα να αλλάξουμε όλες τις κακές δομές και συνήθειες που μας άφησαν οι προκάτοχοί μας. Εάν διαμορφωθεί φιλικό για τις επενδύσεις κλίμα, εάν αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, εάν εξαλειφθεί η γραφειοκρατία, εάν διαμορφώσουμε ένα συνεκτικό θεσμικό πλαίσιο. Για όλα αυτά γίνονται βήματα με θεαματικά αποτελέσματα. Και αυτά τα βήματα, τα αναγνωρίζει η διεθνής οικονομική κοινότητα. Εμπιστεύεται πλέον την Ελλάδα και αρχίζει να επενδύει».
Για την ανεργία είπε ότι η κυβέρνηση την παρέλαβε στο 27,5% και βρίσκεται στο 19%. «Παραμένει φυσικά εξαιρετικά υψηλό το ποσοστό, όμως ο ρυθμός μείωσης είναι επίσης εξαιρετικά καλός. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση το 19% θα γίνει 10% στα επόμενα χρόνια».
Σε ερώτηση σχετικά με την αναστολή των μέτρων που προνομοθετήθηκαν για το ασφαλιστικό, δηλαδή πόσο πιθανό είναι να συμφωνήσουν οι δανειστές σε κάτι τέτοιο και αν δεν συμφωνήσουν αν θα πρέπει να κινηθεί μονομερώς η κυβέρνηση, ο κ. Πιτσιόρλας είπε: «η κυβέρνηση ποντάρει στα θετικά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας και πιστεύω ότι θα πείσει πως αυτό το μέτρο είναι και αχρείαστο και πολλαπλά επιζήμιο. Θέλω όμως να θέσω ένα ερώτημα. Όσοι προσπαθούν να παρουσιάσουν την πορεία της οικονομίας πολύ χειρότερη από αυτήν που πραγματικά είναι, ποιόν βοηθούν; Τους Έλληνες συνταξιούχους ή εκείνους που επιμένουν στο κόψιμο των συντάξεων;»
Τέλος, σχετικά με το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει το ολιστικό της σχέδιο για την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας κι αυτό το σχέδιο από εδώ και μπρος θα εξειδικευτεί σε όλους τους τομείς. «Στο πλαίσιο αυτό, πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τη στρατηγική για την 4η βιομηχανική επανάσταση και τον οδικό χάρτη για την αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας από το 8% στο 12% του ΑΕΠ» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός.