Θεατρικά δρώμενα σε δώδεκα πόλεις της Ελλάδας διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων την περίοδο του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, επιδιώκοντας την ευαισθητοποίηση σχετικά με την έμφυλη βία.
Ένα θεατρικό σχήμα που αποτελείται από τις ηθοποιούς Γεωργία Τσικούρη, Μύρια Αργυρού, Σταυρίνα Πρεβεδόρου, Μαρία Κατσαρού, Μαρίνα Παντελιδάκη, Χριστίνα Δημητριάδη, Ξένια Γεροβασίλη και τον ηθοποιό Χαράλαμπο Γεωργιάδη, αναλαμβάνει δράση ώστε να περάσει μέσω της τέχνης και του πολιτισμού ένα ισχυρό μήνυμα κόντρα στις διακρίσεις.
Υπό την σκηνοθεσία της Ειρήνη Δρίβα και την επίβλεψη της Μαρίας Κίτρα, ο ιδιαίτερος αυτός θίασος θα κάνει μια στάση στην Αθήνα στις 21 Σεπτεμβρίου, στην Πλατεία Κοραή. Οι ώρες που το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει το δρώμενο είναι οι 10:00, 10:45, 12:30, 18:00, 18:45 και 19:30.
Η θεματολογία του θεατρικού δρώμενου αφορά τα τεράστια προβλήματα διακρίσεων και βίας που αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα πολλές γυναίκες. Ειδικότερα, τις υποθέσεις των θεατρικών παραστάσεων απασχολούν περιπτώσεις γυναικών, όπως εκείνες της νοικοκυράς, της εργαζόμενης και της γυναίκας πρόσφυγα.
Ενδεικτικά, για παράδειγμα, μια ηθοποιός θα υποδύεται την γυναίκα σύμβουλο, που θα δίνει συμβουλές και θα παρακινεί τις γυναίκες θύματα τι να κάνουν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους.
Στόχος των συγκεκριμένων θεατρικών δρωμένων, είναι η ουσιαστική προώθηση της έννοιας της ισότητας των φύλων και κυρίως της εξάλειψης του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, όπως αυτά δύνανται να αναπαρίστανται μέσω της τέχνης και του πολιτισμού.
Την ίδια στιγμή, επιδιώκεται η μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα θέματα που άπτονται της ισότητας και κυρίως για τις πτυχές που σχετίζονται με τις μορφές έμφυλης βίας και που συνεχίζουν να ταλανίζουν ακόμη και τις σημερινές, σύγχρονες κοινωνίες μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνουν αναφορές στο Πανελλήνιο και συνεκτικό δίκτυο δομών της ΓΓΙΦ για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών που έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν να υποστούν έμφυλη βία, Ξενώνες Φιλοξενίας και Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900).