Μητσοτάκης: Θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών – Δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο

«Θα μειώσουμε παντού φορολογία και εισφορές - Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει, ο διχασμός τελειώνει και η αναγεννημένη Ελλάδα έρχεται»

Για την αναγκαιότητα νέου κοινωνικού συμβολαίου για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και Πολιτείας, σχέση που τα χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει διαρραγεί τόνισε από την αρχή της ομιλίας του στη ΔΕΘ ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με πολλές αναφορές στο Μάτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέδειξε την ανεπάρκεια της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, μιλώντας για τον επίλογο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης.

«Στη σκιά ενός μεγάλου πένθους, με ανοιχτές εθνικές πληγές και στο τέλος ενός ακόμη κύκλου ψέματος, η συγκυρία μετατρέπεται σε θλιβερό επίλογο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης. Στο χαμηλότερο σημείο ενός κατήφορου, που διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια. Και στο κλείσιμο μιας γκρίζας εποχής, την οποία οι Έλληνες θέλουν να αφήσουν οριστικά πίσω τους» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα το πω ξεκάθαρα: Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέστρεψαν ό,τι θετικό υπήρχε από το χθες και ανέδειξαν τις χειρότερες όψεις του. Δεν ζούμε σήμερα το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου της νέας μεταπολίτευσης. Αλλά το τελευταίο. Τον θλιβερό επίλογο μιας εποχής που τελειώνει με πόνο και βουβή παραίτηση. Θα φύγουν όπως τους αξίζει. Όχι απλώς ηττημένοι αλλά κυρίως απαξιωμένοι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, που αναγκάζεται να σταματά σχεδόν στο τέλος κάθε πρότασής του την ομιλία του από τα χειροκροτήματα του ακροατηρίου.

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη ημέρα, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου επανεκκίνησης της χώρας σε όλα τα επίπεδα, αναπτύσσοντας τους στόχους τους σε έξι κρίσιμους τομείς.

«Πρέπει να τρέξουμε»

«Θα ξεκινήσω με μια απλή αλήθεια: πρέπει να τρέξουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι «την ώρα που η Ελλάδα ήταν βυθισμένη στην κρίση ο κόσμος προχώρησε και πρέπει να τον προλάβουμε».

«Μπροστά μας ανοίγεται μια νέα παγκόσμια πραγματικότητα, γεμάτη απειλές αλλά και ευκαιρίες» τόνισε.

Μιλώντας με ενθουσιασμό για τις δυνατότητες της Ελλάδας και τις θετικές προοπτικές της, ο κ. Μητσοτάκης -αν και υποστήριξε ότι πολλές από τις απαιτήσεις των δανειστών οφείλονται στην έλλειψη αξιοπιστίας της σημερινής κυβέρνησης, κατάσταση που η δική του κυβέρνηση θα αλλάξει-, άσκησε κριτική στις αποφάσεις των δανειστών εταίρων, με αναφορά στους στόχους για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

«Θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία – ντροπή των Πρεσπών»

Δριμεία κριτική και επίθεση στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή το «Μακεδονικό», δεσμευόμενος να καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών είτε τώρα είτε στην επόμενη Βουλή.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «συμφωνία – ντροπή που εκχωρεί για πρώτη φορά τη Μακεδονική ταυτότητα και τη Μακεδονική γλώσσα στους γείτονές μας», τονίζοντας πως οι κύριοι Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος την υπέγραψαν ερήμην της Βουλής και του ελληνικού λαού.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε ακόμη πιο ντροπιαστική «τη χυδαία προσπάθεια της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει όσους διαφωνούν και διαμαρτύρονται κατά της συμφωνίας ως ακροδεξιούς».

«Ξαναλέμε στον κ. Τσίπρα πως οι γνήσιοι πατριώτες δεν είναι εθνικιστές. Και πως οι ακραίοι εθνικιστές δεν είναι πατριώτες. Και λέμε επίσης να μην διανοηθεί ποτέ ξανά να ταυτίσει αυτήν τη μεγάλη λαϊκή παράταξη που αποκατέστησε τη Δημοκρατία και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη με την ακροδεξιά. Την ίδια ώρα που κυβερνά επί τριάμισι χρόνια αγκαλιά με τον κ. Καμμένο» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα πως «η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει αυτήν τη συμφωνία. Είτε τώρα είτε στην επόμενη Βουλή».

«Κι αν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή» κατέληξε.

Μητσοτάκης : Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο παρείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Όπως είπε: «Έχω ξεκαθαρίσει, από την πρώτη στιγμή, ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Αυτό όμως δεν αρκεί. Θέλουμε τους δημόσιους υπαλλήλους αρωγούς στην προσπάθεια εξυγίανσης του κράτους.

»Θα τους στηρίξουμε εξασφαλίζοντάς τους αξιοκρατία, διαφάνεια, επιμόρφωση και κατάρτιση. Ώστε να ηγηθούν στην προσπάθεια για πραγματικό εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

»Κλειδί θα είναι ένα απλό, σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης στο οποίο όμως δεν πρόκειται να κάνω καμία απολύτως έκπτωση.»

Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Από τη μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην οικονομία έχουν να ωφεληθούν όλοι. Ακόμη και οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η νοοτροπία μεγάλου δημόσιου τομέα δεν τους ωφέλησε. Γιατί όταν ξέσπασε η κρίση ξεγυμνώθηκαν όλες οι αδυναμίες του υδροκέφαλου, αργοκίνητου, αναποτελεσματικού, γραφειοκρατικού Κράτους. Μέσα στο οποίο «πνιγόταν» κάθε υγιής πρωτοβουλία. «Κλαδεύονταν» οι ικανοί. Προωθούνταν οι κομματικοί φίλοι και
έμπαιναν στον αρχείο όσες ιδέες μπορούσαν να επιταχύνουν τις υποθέσεις των πολιτών και να μειώσουν το διοικητικό βάρος των επιχειρήσεων.»

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι αυτό το μοντέλο θα αλλάξει και τόνισε: «Σύγχρονο, επιτελικό Κράτος λοιπόν στην υπηρεσία των πολλών, όχι κομματικό παραμάγαζο στην υπηρεσία των κολλητών. Αυτό θέλουμε. Και αυτό θα κάνουμε».

Ελάχιστο όριο εισόδου στην ανώτατη εκπαίδευση

Τους άξονες δια των οποίων η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνίστρια των εξελίξεων και δεν θα μείνει στους ηττημένους της νέας εποχής περιέγραψε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ομιλίας του στην 83η ΔΕ, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων το σχέδιό του για την Παιδεία.

«Η Παιδεία μας έχει ανάγκη από πιο αυτόνομα σχολεία, με αξιολόγηση παντού, με νέα αντικείμενα, πχ. προγραμματισμό. Δεσμεύομαι για ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ταυτόχρονα, δήλωσε πως «θα καθιερώσουμε την αξιολόγηση όλων των πανεπιστημίων από μια ανεξάρτητη αρχή αξιολόγησης. Από αυτή την αξιολόγηση θα εξαρτάται και μέρος της χρηματοδότησής τους».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «καταργούμε αμέσως την αντιμεταρρύθμιση ΣΥΡΙΖΑ. Καθιερώνουμε την αξιολόγηση των πανεπιστημίων από μια ανεξάρτητη αρχή διασφάλισης ποιότητας. Από αυτή την αξιολόγηση θα κρίνεται η χρηματοδότηση».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως «βάζουμε ελάχιστο όριο εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση. Σεβασμός στα χρήματα του φορολογούμενου δεν είναι να γράφει κάποιος 3 και να βρίσκεται στο πανεπιστήμιο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρέλειψε δε, να αναφερθεί και στους φοιτητές που έχουν φύγει στο εξωτερικό για να χτίσουν τη ζωή της, σημειώνοντας πως θα στοχεύσουν σε επενδύσεις σε εξωστρεφή ιδιωτικά πανεπιστήμια, ούτως ώστε να καταφέρουν να επιστρέψουν χιλιάδες φοιτητές από το εξωτερικό.

Εθνική συστράτευση στο κοινό όραμα να πάμε την Ελλάδα μπροστά

Κάλεσμα για συστράτευση όλων, κόντρα στις διχαστικές λογικές της κυβέρνησης, προκειμένου να γίνει πράξη το κοινό όραμα «να πάμε την Ελλάδα μπροστά» απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 83ης ΔΕΘ.

Απευθύνθηκε στον απογοητευμένο κόσμο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές, ειδικά σε κρίσιμες ιστορικές συγκυρίες. Και τώρα υπάρχει το αίτημα εθνικής αναγέννησης, ύστερα από την πτώχευση της χώρας, τέσσερα μνημόνια και τέσσερα χρόνια λαϊκισμού και ψέματος, υπογράμμισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε το όραμα για τον τόπο και υπογράμμισε ότι για να «εκπληρώσουμε τις «ανήκουστες δυνατότητες»» της χώρας -όπως αναφέρει και ο Κώστας Αξελός στο ποίημά του «Η μοίρα της σύγχρονης Ελλάδας»-  χρειάζεται εθνική συστράτευση, «που θα μας κάνει ξανά όλους υπερήφανους που είμαστε Έλληνες­».

«Μπορούμε να πάμε επιτέλους την Ελλάδα μπροστά» υπογράμμισε, καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριο της ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέληξε, επισημαίνοντας: «Η Νέα Δημοκρατία θα είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Με κυβερνήτες τους πιο άξιους των Ελλήνων. Έτσι μόνο πάμε μπροστά. Μπορούμε.»

Αναλυτικότερα το συγκεκριμένο απόσπασμα της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη: 

«Για μένα δεν υπάρχει γαλάζια, πράσινη, κόκκινη Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι το κοινό μας σπίτι. Εκεί που ενώνεται το μπλε του ουρανού και της θάλασσας ατενίζουμε όλοι μαζί τον κοινό μας ορίζοντα. Η πατρίδα μας δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Η Ελλάδα είμαστε όλοι εμείς. Δέκα εκατομμύρια Έλληνες εδώ και άλλοι τόσοι σε κάθε γωνιά του κόσμου. Και το να σηκωθεί όρθια η πατρίδα μας είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους. Και θέλει από όλους μας να κάνουμε την υπέρβαση. Γίνεται. Μπορούμε.

»Απευθύνομαι σήμερα όχι μόνο προς τους πολίτες που ψήφισαν την παράταξή μας αλλά σε όλους. Και ανάμεσα τους στον απογοητευμένο κόσμο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς. Θέλω να τους στείλω ένα απλό και καθαρό μήνυμα. Υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες κατά τις οποίες οι διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις αίρονται ενώπιον ενός μεγαλύτερου και σημαντικότερου διακυβεύματος. Διαφορές υπήρχαν και το 1974, αλλά υποχώρησαν προκειμένου να εδραιωθεί η Δημοκρατία.

»Ένα αντίστοιχο αίτημα εθνικής αναγέννησης υπάρχει και σήμερα, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης, μία πτώχευση, τέσσερα μνημόνια και τέσσερα χρόνια λαϊκισμού και ψέματος. Η κατάσταση, λοιπόν, που έχει διαμορφωθεί τώρα, δεν ζητά «αριστερές» ή «δεξιές» λύσεις. Αλλά λύσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα. Δεν καλεί σε  αντιπαραθέσεις για το παρελθόν, αλλά σε συμπόρευση για το μέλλον. Δεν απαιτεί λόγια και υποσχέσεις, αλλά πράξεις. Και δεν έχει ανάγκη από διχασμούς και από συνθήματα όπως το «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Αλλά από ενότητα, μέτρο, ρεαλισμό, και κυρίως αποφασιστικότητα.

»Η Νέα Δημοκρατία, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, είναι ένα ανοιχτό κόμμα. Ανοιχτό στο μέλλον. Ανοιχτό σε όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις. Ανοιχτό σε ιδέες. Ανοιχτό σε όλους αυτούς που θέλουν και πρέπει να βάλουν πλάτη για να τελειώνουμε οριστικά με την κρίση. Διότι η Νέα Δημοκρατία άλλαξε. Διευρύνθηκε. Έγινε συμμετοχική. Με ενεργά μέλη που συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση των πολιτικών μας. Με νέα στελέχη που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και
ήλθαν κοντά μας. Που μας έδωσαν οξυγόνο.

»Κάτω από τα αποκαΐδια της καμένης Ελλάδας, της αυταπάτης και του ψέματος, φυτρώνει σιωπηλά ο σπόρος της δημιουργίας. Αν κοιτάξουμε καλά θα τον δούμε παντού γύρω μας. Στις προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων που, σε πείσμα των καιρών, παράγουν, δημιουργούν, διακρίνονται, ελπίζουν. Και αλλάζουν τη χώρα. Από κάτω προς τα επάνω. Εθνική αποστολή μας είναι να γίνουμε ο καταλύτης αυτής της μεγάλης αλλαγής. Να απελευθερώσουμε το ταλέντο, τη δημιουργικότητα, την εργατικότητα, το φιλότιμο, τη διάθεση για προκοπή, την αλληλεγγύη.

»Οι παλαιές ιδεολογικές διαφορές έχουν ξεθωριάσει. Οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές είναι σήμερα ανάμεσα στη δημαγωγία και στο αποτέλεσμα. Ανάμεσα στο σύνθημα και στην πράξη. Ανάμεσα στις αποσπασματικές παροχές και το συγκροτημένο σχέδιο. Ανάμεσα στο ψέμα και στην αλήθεια. Ανάμεσα στο χθες και στο αύριο.

»Γι’ αυτό και εμείς ζητάμε να ενώσουμε δυνάμεις από όλο το πολιτικό φάσμα σε ένα κοινό όραμα. Η χώρα χρειάζεται μια νέα εθνική συστράτευση που θα μας κάνει ξανά όλους υπερήφανους που είμαστε Έλληνες. Μπορούμε να πάμε επιτέλους την Ελλάδα μπροστά.

»Φίλες και φίλοι, Πριν πολλές δεκαετίες, το 1954, ο Κώστας Αξελός, στο εναγώνιο πόνημά του με τίτλο «Η μοίρα της σύγχρονης Ελλάδας», έγραφε για την κατεστραμμένη Ελλάδα του ’50: «Είναι μια χώρα εξαίσιας ωραιότητας … που συνθέτει ένα σύνολο με ανήκουστες δυνατότητες που δεν περιμένουν παρά την εκπλήρωσή τους.»

»Αυτές τις «ανήκουστες δυνατότητες» καλούμαστε να εκπληρώσουμε. Και αυτό θα κάνουμε.

»Η Νέα Δημοκρατία θα είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.
Με κυβερνήτες τους πιο άξιους των Ελλήνων.
Έτσι μόνο θα πάμε μπροστά.
Μπορούμε.»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.