Οταν η δημοσιογραφία εμπλέκεται στην πολιτική

«Εχω εμπιστοσύνη στον συντάκτη μου. Τι να κάνω. Να τον απολύσω; Εγώ παρεμβαίνω στην πολιτική με δημοσιογραφία, όχι με fake news». Αυτά μου είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΑΠΕ Μιχάλης Ψύλλος (φωτογραφία) ερωτώμενος για το ρεπορτάζ που ανήρτησε το Αθηναϊκό Πρακτορείο και το οποίο έλεγε ότι οι θεσμοί συμφώνησαν να μην περικοπούν οι συντάξεις. Το γεγονός όμως ότι ο πρόεδρος ενός κρατικού πρακτορείου ειδήσεων (ο οποίος προέρχεται από τη συνιστώσα του Νίκου Κοτζιά «Πράττω») παρεμβαίνει στην πολιτική, συμπτωματικώς υπέρ της κυβέρνησης, έστω και με ρεπορτάζ, βεβαίως και προβληματίζει αλλά, προφανώς, η ηγεσία του ΑΠΕ μάλλον ως… παράσημο το εκλαμβάνει.
■■■
Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι ο πρόεδρος του ΑΠΕ – ΜΠΕ επιμένει στην ορθότητα των γραφομένων, παρά το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν για fake news το… εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσόν πρακτορείο. Η υπόθεση ασφαλώς ξεσήκωσε πολιτική θύελλα, διότι λίγες ώρες μετά την «κόκκινη κάρτα» από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την ακύρωση της περικοπής στις συντάξεις εμφανιζόταν ένα νέο… success story. Ποια είναι άραγε η αλήθεια; Και γιατί το ΑΠΕ ανέφερε ότι για το θέμα της ακύρωσης των περικοπών ενημερώθηκαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης;
■■■
Εψαξα, ρώτησα, έμαθα και σας το μεταφέρω: Ο εις εκ των δύο στελεχών του Κινήματος Αλλαγής που συνάντησε (στις 11.35 το πρωί της Τρίτης στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης) τους θεσμούς, ο Φίλιππος Σαχινίδης, μου είπε: «Πώς είναι δυνατόν να μας ενημέρωσαν οι δανειστές ότι πήραν τέτοιες αποφάσεις από τη στιγμή που η συνάντηση έγινε πριν από το ραντεβού με τον Τσακαλώτο; Εμείς τους ρωτήσαμε τι θα κάνουν με τις συντάξεις και δήλωσαν ότι δεν μπορούν να απαντήσουν». Οπως και να έχει, όπως έλεγε έμπειρος πολιτικός, είτε πρόκειται για fake news είτε για… υπερβολική «κυβερνητιτίδα» του Αθηναϊκού Πρακτορείου (όπως παθαίνει συχνά), η ουσία δεν αλλάζει. «Η κυβέρνηση αν χάσει το θέμα των συντάξεων… χάνεται».
■■■
Ο κ. Σαχινίδης όμως μου είπε και κάτι άλλο. Οτι οι θεσμοί ενημέρωσαν εκείνη την ημέρα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην βεβαίως της Χρυσής Αυγής), αλλά έκαναν ένα… κόλπο ώστε να μη συναντηθούν τα κομματικά στελέχη μεταξύ τους. Τι είδους κόλπο (εάν μπορεί έτσι να ονομαστεί) ήταν αυτό; Μου λένε ότι έβαλαν τις κομματικές αντιπροσωπείες σε διαφορετικά δωμάτια και όρισαν για την καθεμία διαφορετική ώρα. Κατά σύμπτωση βρέθηκαν όλοι μαζί στο υπόγειο του κτιρίου και χαιρετήθηκαν μάλιστα ωσάν να μη συνέβη τίποτα.

Κάν’ το όπως  ο Ομπάμα

Με κεντρικό σύνθημα «Μπορούμε» ξεκίνησε η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Το «Μπορούμε» είχε χρησιμοποιηθεί με επιτυχία κατά την προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα («Yes We Can»), αλλά αυτό έχει ελάχιστη σημασία, άλλωστε και στα προεκλογικά συνθήματα δεν υπάρχει παρθενογένεση. Πάντως εκείνο που έμαθα είναι ότι στο επίκεντρο της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθούν θέματα που απασχολούν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους, δηλαδή τα εισοδήματα, η ανεργία, η ανασφάλεια, οι φόροι και τα χρέη. Αλλωστε, όπως έμαθα, η ομιλία του στο Βελλίδειο θα κινηθεί σε έξι κεντρικούς άξονες: την οικονομία, τους θεσμούς, την ασφάλεια, την Παιδεία, τη διεθνή παρουσία της χώρας και την ενεργοποίηση της Κοινωνίας των Εθνών.
■■■
Οπως μου είπαν οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, βασικό εργαλείο υλοποίησης της πολιτικής αυτής ειδικά στον τομέα της οικονομίας αποτελεί η μείωση των φόρων και των εισφορών, αλλά και οι αλλαγές στο κράτος με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

Welcome (again), Madame Merkel

Αν αληθεύουν οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τοπικά μέσα της Κρήτης, την 1η Νοεμβρίου καταφθάνει στη Μεγαλόνησο η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ. Τώρα θα πείτε τι έρχεται να κάνει η Μέρκελ στην Κρήτη, και μάλιστα Νοέμβριο μήνα και συγκεκριμένα στην (τουριστική) Χερσόνησο. Μου λένε λοιπόν ότι εκεί, σε πεντάστερο ξενοδοχείο, έχει προγραμματιστεί το διάστημα 1-3 Νοεμβρίου ένα ελληνογερμανικό επιχειρηματικό συνέδριο και ότι η καγκελάριος εξέφρασε την επιθυμία να παραστεί. Στην Αθήνα (και συγκεκριμένα στο Μέγαρο Μαξίμου) τηρούν σιγήν ιχθύος παρά το γεγονός ότι την κυρία Μέρκελ θα συνοδεύουν μέλη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας. Αλλά μην αμφιβάλλετε, εάν όντως η Μέρκελ έρθει στην Κρήτη και δεν γίνει κάτι ώστε να ακυρώσει την επίσκεψή της, βεβαίως και θα την υποδεχθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον οποίο διατηρεί άριστες πολιτικές σχέσεις
■■■
Πάντως οι Κρητικοί την περιμένουν να έρθει με χαρά και ως φιλόξενοι άνθρωποι που είναι θα την ξεναγήσουν και στην Κνωσό. Τώρα αυτό που έκαναν οι Κύπριοι για να την τιμήσουν δεν νομίζω ότι θα το κάνουν και οι Κρητικοί. Τι έκαναν οι Κύπριοι; Η κυρία Μέρκελ επισκέφθηκε την Κύπρο κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής περιόδου προκειμένου να στηρίξει την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη. Το διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας (που ονομάζεται Αεροδρόμιο «Γλαύκος Κληρίδης») μόλις είχε αρχίσει να λειτουργεί και η κυρία Μέρκελ ήταν η πρώτη αρχηγός κυβέρνησης που το είχε χρησιμοποιήσει. Ετσι έξω από το αεροδρόμιο της Λάρνακας υπάρχει αναμνηστική στήλη με το όνομά της.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.