Την αλόγιστη εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, η οποία θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και κατά συνέπεια στις επόμενες γενιές, επεσήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς
«Κάνουμε ανορθολογική πολιτική με το να αντλήσουμε ό,τι πετρέλαιο υπάρχει μέσα σε είκοσι χρόνια» τόνισε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των Οικολόγων Πράσινων ο κ. Δημαράς υπογραμμίζοντας: «Δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να στερούμε από τις επόμενες γενιές φυσικούς πόρους».
Ο κ. Δημαράς, αναφερόμενος στα αποθέματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, είπε πως όλα τα κόμματα στη Βουλή εκτός από τους Οικολόγους Πράσινους, έχουν την άποψη «ό,τι έχουμε να το αντλήσουμε και να το κάψουμε» και χαρακτήρισε λανθασμένη την άποψη ότι θα βελτιωθεί άμεσα το βιοτικό επίπεδο από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου και πετρελαίου.
«Εμείς θέλουμε να μεταβούμε όσο γίνεται νωρίτερα στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Δεν θέλουμε αυτό το μοντέλο» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι τα γνωστά αποθέματα πετρελαίου, σε παγκόσμιο επίπεδο, επαρκούν για 30 με 40 το πολύ χρόνια.
«Έχει προετοιμαστεί η ανθρωπότητα να περάσει στην νέα εποχή;» αναρωτήθηκε, σημειώνοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει την εντύπωση ότι πρόκειται για ανεξάντλητες πετρελαιοπηγές.
«Δεν είναι πηγές πετρελαίου, αλλά υπόγειες δεξαμενές πετρελαίου, οι οποίες κάποια στιγμή θα στερέψουν» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι εκτός από την κλιματική αλλαγή, στην Ελλάδα θα προκληθεί καταστροφή και στο περιβάλλον, κυρίως σε περιοχές Natura.
Ο τέως υπουργός και νυν βουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Γιώργος Τσιρώνης, χαρακτήρισε «προπαγάνδα» τα ευνοϊκά δημοσιεύματα υπέρ της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, και διέψευσε όσους ισχυρίζονται ότι από την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου θα βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.
Παρουσίασε μάλιστα, στοιχεία από έρευνα που είχε αναρτήσει στον προσωπικό του ιστότοπο, σύμφωνα με τα οποία, πετρελαιοπαραγωγικές χώρες όπως ο Ισημερινός και η Βενεζουέλα, έχουν πολύ χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, σε σχέση με άλλα κράτη που δεν διαθέτουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
«Η ιστορία ότι υπάρχουν χώρες που ωφελούνται από το πετρέλαιο είναι ψευδής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιρώνης, τονίζοντας ότι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται τις εξορύξεις, κεφαλαιοποιούν εκ των προτέρων τα κέρδη τους από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι παρουσιάζοντας τις θέσεις τους, τόνισαν μεταξύ άλλων, ότι οι υδρογονάνθρακες αποτελούν το σημαντικότερο παράγοντα επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής, ότι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου το 35% τουλάχιστον του ΑΕΠ καλύπτεται από τον τουρισμό και τη γεωργία, οι εξορύξεις θα αποτελέσουν καταστροφή, ενώ αναφέρθηκαν και στους κινδύνους από πιθανά ατυχήματα.