Τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η Ρωσία, με τη συμμετοχή της Κίνας. Τα γυμνάσια με την ονομασία «Vostok 2018» ξεκινούν στις 11 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα και τη Μογγολία. Σε αυτά θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 300.000 ρώσοι στρατιώτες, 1.000 πολεμικά αεροσκάφη και 900 άρματα μάχης.
Απόκτηση εμπειρίας
Η Κίνα έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία στη Μεσόγειο, στη Βαλτική και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όχι όμως στα ρωσικά σύνορα. Η Κίνα αναμένεται να στείλει 3.200 στρατιώτες, 1.000 οχήματα μάχης, 30 αεροσκάφη και ελικόπτερα. Στόχος, μεταξύ άλλων, του Πεκίνου είναι να μελετήσει τη στρατηγική εμπειρία που έχει αποκομίσει η Μόσχα στη διάρκεια του συριακού πολέμου. Η κίνηση ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, σηματοδοτεί ένα αυξανόμενο επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών, την εποχή όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες περνούν σε φάση εσωστρέφειας και ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διάκειται εχθρικά έναντι των δύο χωρών.
Είναι επίσης η πρώτη φορά που στο πλαίσιο των συγκεκριμένων στρατιωτικών ασκήσεων η Κίνα θα εμφανίζεται ως σύμμαχος της Ρωσίας. Σε όλες τις προηγούμενες ασκήσεις «Vostok» και με δεδομένο ότι για δεκαετίες τα ρωσικά γυμνάσια είχαν στόχο πρωτίστως την προετοιμασία του Κόκκινου Στρατού για μια πιθανή επίθεση από την Κίνα, η τελευταία ήταν ο υποτιθέμενος εχθρός.
Η Σοβιετική Ενωση και η Κίνα συγκρούστηκαν επανειλημμένα κατά μήκος των μακρών συνόρων τους στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και οι σχέσεις των χωρών ήταν εχθρικές μέχρι την επίσκεψη, το 1989, του πρώην σοβιετικού ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στο Πεκίνο.
Διεύρυνση της συνεργασίας
Τα επόμενα χρόνια οι δύο χώρες ήρθαν πιο κοντά και διεύρυναν τη συνεργασία τους, από την οικονομία και την άμυνα ως την ενέργεια, τις μεταφορές και το Διάστημα, ενώ έπειτα από την ανάληψη της εξουσίας από τον Σι Τζινπίνγκ το 2013 οι ηγέτες των δύο χωρών επεδίωξαν προσωπική σχέση. Η σινορωσική συνεργασία ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, οπότε και ο Πούτιν απομονώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση.
Ερωτηθείς στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων γιατί οι συγκεκριμένες ασκήσεις είναι τόσο σημαντικές για τη Ρωσία, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η ικανότητα της χώρας να αμύνεται υπό τις σημερινές διεθνείς συνθήκες, οι οποίες είναι συχνά αρκετά επιθετικές και εχθρικές προς εμάς, είναι απολύτως δικαιολογημένη και δεν έχει εναλλακτική λύση».
Ανακοίνωση του Κρεμλίνου επικαλείται ένα τεταμένο διεθνές κλίμα «συχνά επιθετικό και εχθρικό απέναντι στη Ρωσία», το ρωσικό Γενικό Επιτελείο μιλά για αυξανόμενη απειλή και στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα η Ρωσία προετοιμάζεται για έναν παγκόσμιας κλίμακαε πόλεμο εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Ο πρόεδρος Πούτιν παρουσιάζει συχνά τη Ρωσία ως μια χώρα που αντιστέκεται στη δυτική επιθετικότητα επικαλούμενος τις δυτικές κυρώσεις, ενώ στην πρόσφατη ετήσια επικοινωνία του με τους πολίτες της Ρωσίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.