Η πρόσφατη παρέμβαση του πρώην υπουργού Ν. Φίλη ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά όσων προσπαθούν να ανιχνεύσουν τι κρύβεται πίσω από τις αιχμηρές επισημάνσεις του. Σε μια φάση κατά την οποία η αγωνία και ο προβληματισμός στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης για το «πού πάμε και πώς πορευόμαστε την επόμενη μέρα;» είναι εμφανή, οι κινήσεις του κ. Φίλη δίνουν τον βηματισμό των αναζητήσεων όσων προσβλέπουν στην επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην «αριστερή κανονικότητα», όπως την προσδιόρισε ο ίδιος σε άρθρο του (στην «ΕΦ.ΣΥΝ.»).
Το ερώτημα που γεννήθηκε σε κάποιους είναι «πού το πάει ο Φίλης;». Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που οι παρεμβάσεις του δημιουργούν «δυσανεξία» στο προεδρικό περιβάλλον. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο πρόσφατος ανασχηματισμός δεν συμπεριέλαβε το έμπειρο κομματικό στέλεχος, το οποίο διατυπώνει τις απόψεις του και ασκεί κριτική σε χειρισμούς και επιλογές που κατά τη δική του θεώρηση δεν επιτρέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ να ξαναβρεί τον χαμένο (αριστερό) εαυτό του. «Η χώρα βγαίνει από το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα, δεν βγαίνει όμως ακόμη από την κρίση» υπενθύμισε σε όσους έσπευσαν με την τυπική λήξη του Μνημονίου να θριαμβολογήσουν.
Εχει απήχηση
Ορισμένοι αναρωτιούνται αν υπάρχουν υπόγειες διεργασίες και διασυνδέσεις του πρώην υπουργού, αλλά όσοι τον γνωρίζουν καλά θεωρούν δεδομένο ότι με τις τοποθετήσεις του εκφράζει ανησυχίες και ότι κινείται ανεξαρτήτως τάσεων. Αν και έχει βρεθεί αρκετές φορές με τις θέσεις του να εκφράζει και άλλους χώρους εντός ΣΥΡΙΖΑ (όπως οι «53+»), ο κ. Φίλης δεν φαίνεται να αναζητεί ηγετικό ρόλο ως εσωκομματική αντιπολίτευση. Βεβαίως έχει απήχηση στο κόμμα και οι παρεμβάσεις του γίνονται συχνά αντικείμενο συζητήσεων.
Οπως και η πιο πρόσφατη με την οποία ζήτησε τη σύγκληση προγραμματικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, υποδεικνύοντας ως προϋπόθεση για την πορεία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ τις «προγραμματικές επανατοποθετήσεις» και την «επιβεβαίωση της αριστερής φυσιογνωμίας του», με στόχο να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα «εθνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα μας επιτρέψει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των μεσαίων και λαϊκών τάξεων, και κυρίως της νεολαίας».
Ενα από τα θέματα που ήγειρε ο κ. Φίλης έχει να κάνει με τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ και τη συζήτηση περί ανοίγματος προς το Κέντρο. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ των συμμαχιών, αλλά στη βάση των προγραμματικών συγκλίσεων και δίχως να εξαερωθούν τα αριστερά ταυτοτικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ. «Χρειαζόμαστε συμμαχίες στο πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Εχει παρέλθει η εποχή των αυτοδυναμιών και είδαμε τα αποτελέσματά της. Συγκροτούμε τις συμμαχίες μας από το έδαφος της Αριστεράς, χωρίς να επιδιώκουμε εμείς να γίνουμε κάτι άλλο για να είμαστε αποδεκτοί από άλλες δυνάμεις» είπε στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής.
Τα πειράματα
Ο φόβος που εκφράζεται είναι ότι τυχόν πορεία μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο θα ισοδυναμεί με ρευστοποίηση της εκλογικής επιρροής του και διάρρηξη των σχέσεών του με δυναμικά τμήματα της κοινωνίας που τον στήριξαν. Αλλωστε για τον κ. Φίλη «τέτοια πειράματα, με την εξάλειψη της αριστερής ταυτότητας, τη μετατόπιση στο Κέντρο και την επικράτηση αρχηγοκεντρικών μοντέλων, όπου επιχειρήθηκαν (σ.σ.: όπως στην Ιταλία με τον Ρέντσι) είχαν κακό τέλος».
Παράλληλα έχει καλέσει την ηγεσία του κόμματος να αποφύγει «τη μανιχαϊστική και σεχταριστική αντίληψη για την πολιτική «εμείς εναντίον όλων«», ενώ έχει προτρέψει «να μην υιοθετούμε έναν φωνακλάδικο «αριστερό λαϊκισμό» που συγχέει τη δημοκρατική λαϊκότητα της Αριστεράς με συγκεχυμένες δήθεν αντισυστημικές ιδέες τις οποίες αξιοποιεί και εκμεταλλεύεται η Ακροδεξιά».
Για τον πρώην υπουργό οι συμμαχίες είναι αναγκαίες όταν ξέρεις ποιος είσαι και ποια είναι η ταυτότητά σου. Γι’ αυτό και η πρότασή του για σύγκληση προγραμματικού συνεδρίου θα τεθεί στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής που αναμένεται στο τέλος του μήνα. Στόχος να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα που να ξεφεύγει από το μνημονιακό πλαίσιο και να ανοίγει ορίζοντες για την προγραμματική ανασυγκρότηση της κοινωνίας, και σε αυτή τη βάση να επιδιωχθούν συμμαχίες.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ