Η Φώφη Γεννηματά ανεβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενη από όλους τους βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Στην εκδήλωση για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη παρουσίασε το ιδεολογικό πλαίσιο και τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί μέχρι τις εκλογές. Τώρα, όπως λέγεται, θα επιχειρήσει να δώσει και μια πειστική απάντηση στο ερώτημα: «Γιατί να σας ψηφίσουμε στις εκλογές;».
Το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα στήριξης έχει κατά την κυρία Γεννηματά ως κύρια χαρακτηριστικά του το «διχαστικό πολωτικό κλίμα» και έναν «χορό παροχολογίας» τον οποίο άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας και συντηρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και η ίδια έχει κάνει λόγο για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και στην ομιλία της αναμένεται να δώσει ιδιαίτερο βάρος στην ανακούφιση των μη προνομιούχων.
Ωστόσο, θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση μέτρα όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση της φορολογίας των αγροτών και γενικώς τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου. Στην ομιλία της θα τονίσει την ανάγκη αυτός ο δημοσιονομικός χώρος να υπάρξει «με αλλαγές στη Συμφωνία με τα πρωτογενή πλεονάσματα». Αυτή, θα επισημάνει, θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές.
Θα επιμείνει επίσης στην ανάγκη οι εκλογές να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν και ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει όχι απλώς τις εκλογές αλλά και την ηγεμονία στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Θα παρουσιάσει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ως «fake» προοδευτικό κόμμα, τονίζοντας ότι τον προοδευτικό χώρο, ο οποίος μπορεί να σταθεί ως ανάχωμα σε λογικές ρεβανσισμού που εκδηλώνονται στους κόλπους της ΝΔ, τον εκπροσωπεί το Κίνημα Αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να καλέσει τους προοδευτικούς ψηφοφόρους που έχουν απογοητευθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ «να επιστρέψουν σπίτι». Ολοι; Πλην των υβριστών, ξεκαθαρίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη.
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θα ζητήσει «ισχυρή εντολή» προκειμένου να είναι σε θέση να επηρεάσει τις μετεκλογικές εξελίξεις και την πορεία της χώρας επιβάλλοντας μια «προοδευτική ατζέντα». Πώς μεταφράζεται εκλογικά αυτή η «ισχυρή εντολή»; Οι στενοί της συνεργάτες αποφεύγουν να μπουν στη συζήτηση για τους αριθμούς. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής ξεκινά την κούρσα των εκλογών από μια αφετηρία περί το 8%-9% και άπαντες ευελπιστούν σε ένα διψήφιο ποσοστό. Αυτό θεωρούν ότι θα τους επιτρέψει να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις. Το Κίνημα Αλλαγής, όπως αναφέρουν οι στενοί συνεργάτες της, «δεν είναι ΚΚΕ που δεν συνεργάζεται με κανέναν» αλλά «δεν είμαστε και Καμμένος για να γίνουμε συμπλήρωμα. Δεν έχει νόημα η συμμετοχή μας σε μια κυβέρνηση αν δεν υπηρετεί το προοδευτικό πλαίσιο που εμείς θέτουμε».
Τα μηνύματα που φτάνουν από την Περιφέρεια, στην αρχή μιας προεκλογικής περιόδου που είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει, θέλουν έναν κόσμο που στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είχε αποστασιοποιηθεί να βρίσκεται στα πρόθυρα της επιστροφής. Οι εκλογές θα δοθούν με όλες τις δυνάμεις στο μέτωπο, η απόφαση της Φώφης Γεννηματά είναι όλα τα προβεβλημένα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, όπως οι Παύλος Χρηστίδης και Σπύρος Καρανικόλας, να δώσουν τη μάχη του σταυρού.
Φυσικά το παζλ των υποψηφιοτήτων θέλει ακόμη δρόμο για να συμπληρωθεί, ενώ εκκρεμούν οι αποφάσεις των κορυφαίων για τις περιφέρειες στις οποίες θα είναι υποψήφιοι. Αυτά θα εξεταστούν μετά τη ΔΕΘ. Μαζί με τις δημοσκοπήσεις που θα δείξουν αν το πολιτικό σκηνικό παρουσιάζει αλλαγές που φανερώνουν ότι η επιδιωκόμενη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «αξεπέραστος πήχης».

Γερουλάνος ή Παπαγιαννάκης για τον δήμο

Η μετάθεση των εκλογών από τον Οκτώβριο του 2019 στον Μάιο φαίνεται ότι ήταν αυτή που οδήγησε τον Γιώργο Καμίνη στην απόφαση να μη διεκδικήσει τρίτη θητεία στον Δήμο Αθηναίων, ανοίγοντας τη διαδικασία επιλογής του υποψηφίου του Κινήματος Αλλαγής στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.
Ηδη ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει ο Παύλος Γερουλάνος που σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον του έχει γνωστοποιηθεί στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά δεν έχει υπάρξει συζήτηση με τη Φώφη Γεννηματά. Ωστόσο, οι στενοί της συνεργάτες αντιμετωπίζουν με θετικό τρόπο μια τέτοια εξέλιξη. Ο κ. Γερουλάνος εκτιμάται ότι διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να συνθέσουν μια υποψηφιότητα που θα απευθυνθεί και στο κεντροδεξιό ακροατήριο αλλά και στη νέα γενιά. Εκτιμούν μάλιστα ότι με δεδομένο πως θα συσπειρώσει τη βάση του ΠαΣοΚ μπορεί να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα.
Στους κόλπους της δημοτικής παράταξης του κ. Καμίνη, μια σειρά στελεχών θεωρεί ότι μια καλή υποψηφιότητα θα ήταν αυτή του Λευτέρη Παπαγιαννάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, την υποψηφιότητα Παπαγιαννάκη βλέπουν θετικά και στη ΔΗΜΑΡ και δεν αποκλείεται αυτή να είναι η πρόταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη Φώφη Γεννηματά.
Βέβαια, οι εκλογικοί συσχετισμοί στον δήμο και η διαφαινόμενη υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη δίνουν στη ΝΔ τον πρώτο λόγο. Ωστόσο, όπως λέγεται, «με την εφαρμογή της απλής αναλογικής δεν ισχύει ότι ο πρώτος τα παίρνει όλα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ