Η αμερικανίδα γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν προέτρεψε την Πέμπτη την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να τον απαλλάξει από τα καθήκοντα του προέδρου των ΗΠΑ εάν θεωρεί ότι δεν είναι σε θέση να τα ασκήσει, όπως περιγράφεται σε ένα εκρηκτικό, ανώνυμο άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
«Το Σύνταγμα επιτρέπει αυτή τη διαδικασία, εάν ο αντιπρόεδρος και ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του», τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, που πολλοί διαβλέπουν ότι θα είναι ανάμεσα στους υποψήφιους για το χρίσμα των δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.
Απεναντίας, το Σύνταγμα «δεν προβλέπει ανώτεροι αξιωματούχοι να παρακάμπτουν τον πρόεδρο, να αφαιρούν έγγραφα από το γραφείο του, να γράφουν άρθρα ανώνυμα… Όλοι αυτοί οι αξιωματούχοι πήραν όρκο να τηρούν το αμερικανικό Σύνταγμα. Είναι καιρός να κάνουν τη δουλειά τους», συνέχισε η Γουόρεν.
Αναφερόταν σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The New York Times την Τετάρτη, καθώς και στις αποκαλύψεις που περιέχονται σε υπό έκδοση βιβλίο του ρεπόρτερ Μπομπ Γούντγουορντ, αποσπάσματα του οποίου προδημοσιεύθηκαν την Τρίτη.
Τα δύο κείμενα φιλοτεχνούν τον πίνακα ενός Λευκού Οίκου βυθισμένου στο χάος, με ανώτερους αξιωματούχους να υψώνουν ένα τείχος αποτροπής γύρω από τον Τραμπ, για να προστατεύσουν, όπως διατείνονται, τη χώρα, αποφεύγοντας να εκτελούν εντολές του ή αφαιρώντας έγγραφα από το Οβάλ Γραφείο. Αν όσα περιγράφονται ισχύουν, έστω εν μέρει, αποτελούν πολύ βαριά ύβρη, μια χωρίς προηγούμενο προσβολή για το ανώτατο κρατικό αξίωμα των ΗΠΑ, που γενικά αντιμετωπίζεται με πολύ μεγάλο σεβασμό στη χώρα.
Στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στους Τάιμς, ο ανώνυμος «ανώτερος αξιωματούχος» της κυβέρνησης Τραμπ αφηγείται ότι μέλη της, στις αρχές της θητείας του μεγιστάνα των ακινήτων, είχαν εξετάσει το ενδεχόμενο να επικαλεστούν την 25η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος. Εγκατέλειψαν όμως γρήγορα αυτή την ιδέα, συνεχίζει, διότι φοβούνταν ότι θα «προκαλούσαν συνταγματική κρίση».
Το Άρθρο 4 αυτής της Τροπολογίας, η οποία επικυρώθηκε το 1967 και ουδέποτε έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα, προβλέπει, με μια ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία, η οποία ξεκινά με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου και της κυβέρνησης και κατόπιν εγκρίνεται από το Κογκρέσο, την απαλλαγή του προέδρου των ΗΠΑ από τα καθήκοντά του.

Αυτή η διαδικασία είναι διακριτή από εκείνη της καθαίρεσης από το αξίωμα («impeachment»).

«Αν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης θεωρούν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ανίκανος να κάνει τη δουλειά του, τότε οφείλουν να επικαλεστούν την 25η Τροπολογία», πέταξε η Γουόρεν.