ατζέντα

9-15 Σεπτεμβρίου

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Ο Μπράιαν Φέρι στο Ηρώδειο

Ο Μπράιαν Φέρι εμφανίζεται στο Ηρώδειο στις 11/9. Ενας από τους πιο καινοτόμους κι εμβληματικούς τραγουδιστές και στιχουργούς της ποπ, είναι γνωστός για τη φωνητική του λάμψη και κομψότητα κάνοντας δικό του κάθε τραγούδι που ερμηνεύει. Από τα 90s μέχρι σήμερα ο Φέρι συνεχίζει να δουλεύει με διασκευές τις οποίες κάνει εντελώς μόνος του. Στις 13/9 θα εμφανιστεί στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη.

ΘΕΑΤΡΟ
Συνεχίζουν οι «Θεσμοφοριάζουσες»

Με την υπογραφή του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στη σκηνοθεσία, σε μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα και σκηνικά του Αγγελου Μέντη, οι«Θεσμοφοριάζουσες» συνεχίζουν την πορεία τους. Παίζουν: Μάκης Παπαδημητρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Νάντια Κοντογιώργη, Ελένη Ουζουνίδου, Ανδρη Θεοδότου, Μαρία Κατσανδρή κ.ά. Παραστάσεις: Βεάκειο (12/9), Θέατρο Ρεματιάς, Χαλάνδρι (13-14/9). Στις 21.00.

«Ηλέκτρα» από το Εθνικό

Την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή που σκηνοθετεί ο Θάνος Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο, σε μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά. Παίζουν: Αλεξία Καλτσίκη, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Νίκος Χατζόπουλος, Μαρία Ναυπλιώτου, Χρήστος Λούλης, Θόδωρος Κατσαφάδος κ.ά. Παραστάσεις: Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας (10/9), Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» – Βύρωνας (14-15/9) και Κηποθέατρο Παπάγου (19/9). Στις 21.00.

Τελευταίες για τους «Αχαρνής»

Ο Πέτρος Φιλιππίδης πρωταγωνιστεί στους «Αχαρνής» που μετέφρασε και σκηνοθετεί ο Κώστας Τσιάνος. Παίζουν: Παύλος Χαϊκάλης, Κώστας Κόκλας, Τάκης Παπαματθαίου κ.ά. Οι δύο τελευταίες παραστάσεις θα δοθούν απόψε στον Κορυδαλλό (Δημοτικό Αμφιθέατρο «Θανάσης Βέγγος») και αύριο Δευτέρα 10/9 στην Ηλιούπολη (Δημοτικό Θέατρο Αλσους «Δ. Κιντής»), στις 21.00.

Ο «Πλούτος» στο Ηρώδειο

Την τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη, τον «Πλούτο», παρουσιάζει το Εθνικό αύριο Δευτέρα στο Ηρώδειο, λίγο προτού ολοκληρωθεί η περιοδεία της παράστασης. Σκηνοθεσία: Νικίτα Μιλιβόγεβιτς. Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γιώργος Γάλλος, Στέλιος Ιακωβίδης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Μάνος Βακούσης, Γιάννης Κότσιφας κ.ά. Τελευταία παράσταση στο Κηποθέατρο Παπάγου την Παρασκευή 14/9. Στις 21.00.

Η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη

Στην Πάτρα θα κλείσει ο κύκλος της περιοδείας της «Ηλέκτρας» του Ευριπίδη από τον Θέμη Μουμουλίδη. Με τη Λένα Παπαληγούρα στον επώνυμο ρόλο και τον Νίκο Κουρή στον ρόλο του Ορέστη. Μαζί τους ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο Γιάννης Νταλιάνης κ.ά. Στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας απόψε, στις 21.00.

KINHMATOΓΡΑΦΟΣ
Παζολίνι στην Ταινιοθήκη

Μεγάλο αναδρομικό κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Πιερ Πάολο Παζολίνι θα πραγματοποιηθεί από τις 12 ως και τις 20 Σεπτεμβρίου στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς (Ιερά οδός 48 και Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, μετρό Κεραμεικός). Θα προβληθούν 17 ταινίες του σπουδαίου ιταλού δημιουργού σε νέες κόπιες, ενώ στον ίδιο χώρο θα φιλοξενηθεί έκθεση φωτογραφίας από τα γυρίσματα της ταινίας «Χίλιες και μία νύχτες». Την εκδήλωση «Pier Paolo Pasolini – Ο μεγάλος αιρετικός» διοργανώνουν η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.

XOΡΟΣ
Alvin Ailey στο Μέγαρο

Το διάσημο χοροθέατρο Αlvin Ailey γιορτάζει τα 60 χρόνια του με αφετηρία την Αθήνα και το Μέγαρο Μουσικής. Από τις 11 ως τις 15 Σεπτεμβρίου το συγκρότημα παρουσιάζει δύο διαφορετικά προγράμματα σε μουσική των θρύλων της τζαζ Ελα Φιτζέραλντ, Τζον Κολτρέιν, Νίνα Σιμόν, Ντίζι Γκιλέσπι και Ντιουκ Ελινγκτον. Μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα το έργο «Members do not get weary» του Τζαμάρ Ρόμπερτς, αλλά και η θρυλική χορογραφία του Εϊλι «Revelations», το πιο δημοφιλές έργο στην ιστορία του σύγχρονου χορού. Το συγκρότημα –που άρχισε την πορεία του με μια παράσταση τον Μάρτιο του 1958 στη Νέα Υόρκη –έχει ως σήμερα εμφανιστεί σε 71 χώρες και έξι ηπείρους προωθώντας τη μοναδικότητα της αφροαμερικανικής πολιτιστικής εμπειρίας και τη διατήρηση της παράδοσης του σύγχρονου χορού στην Αμερική.

MOYΣΙΚΗ
«A Love Supreme» στον Κήπο του Μεγάρου

To κουαρτέτο του Τάκη Πατερέλη (Takis Paterelis Quartet) παρουσιάζει ένα έργο-σταθμό στην τζαζ ιστορία, μια εμβληματική δημιουργία του Τζον Κολτρέιν, το άλμπουμ «A Love Supreme» (1964) που με τα ατονικά στοιχεία και τη θρησκευτική πνοή του άνοιξε νέους ορίζοντες στην τζαζ. Στις 13/9 στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.