Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις το παραμύθι της αισιοδοξίας που καλλιεργούσε η κυβέρνηση για τη μεταμνημονιακή περίοδο, υφίσταται το ένα πλήγμα μετά το άλλο. Τα σπρέντ στα ελληνικά ομόλογα, όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά έχουν φτάσει σε απολύτως απαγορευτικά ύψη, για οποιαδήποτε σκέψη εξόδου στις αγορές. Η υποτιθέμενη έξοδος από το μνημόνιο που θα μας απελευθέρωνε από τις δεσμεύσεις δεν δελέασε τις αγορές που επιμένουν να αποτιμούν αρνητικά την επόμενη μέρα.

Το χρηματιστήριο, στο βαθμό που μπορεί να θεωρηθεί ένας δείκτης εμπιστοσύνης, βρίσκεται στα τάρταρα, καθώς η ρηχή ελληνική αγορά πέρα από τα δικά της προβλήματα συμψηφίζει και τις απειλές από την αστάθεια στην Τουρκία, την Ιταλία και αλλαχού.

Η ανάπτυξη επίσης σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία δεν φαίνεται να έχει μια δυναμική, ικανή να τροφοδοτήσει την ανάκαμψη της οικονομίας. Και πώς να απογειωθεί όταν η υπερφορολόγηση κατατρώει τα εισοδήματα και περιορίζει δραστικά τις επιλογές νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΟΟΣΑ η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην αύξηση των φόρων τα τελευταία χρόνια.

Συνέπεια της υπερφολόγησης το όλο και μεγαλύτερο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι έλληνες. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε ένα μήνα περισσότεροι από 200.000 πολίτες προστέθηκαν στη λίστα αυτών που αδυνατούν να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 3,9 εκατ.

Η επόμενη μέρα των μνημονίων, κάθε άλλο παρά ρόδινη είναι παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς. Μπορεί με το συνήθη λαϊκισμό που τους διακρίνει να ετοιμάζονται για μια προεκλογική δόση παροχολογίας ενόψει ΔΕΘ, αλλά τα προβλήματα της οικονομίας είναι και πάλι, ανησυχητικά, μπροστά μας.

Αν συνυπολογίσουμε μάλιστα το ακραία πολωτικό και διχαστικό κλίμα που καλλιεργείται, το κοκτέιλ αρχίζει να γίνεται εκρηκτικό. Η καιροσκοπική διαχείριση της οικονομίας, η πολιτική αβεβαιότητα που συντηρείται με μια μακρά προεκλογική περίοδο και τα σύννεφα που πυκνώνουν γύρω μας, αποτιμώνται και καταγράφονται από τις αγορές, που γυρίζουν ξανά την πλάτη στην Ελλάδα.

Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την κατάσταση, αν αξιολογεί αυτά τα μηνύματα ή θα επιλέξει να οδηγήσει τη χώρα σε ένα νέο κύκλο αστάθειας και αβεβαιότητας.