Η απόφαση του ΕΣΡ για τους οριστικούς δικαιούχους τηλεοπτικής άδειας εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, βάζει τέλος σε μια μακρά κυβερνητική περιπέτεια που χαρακτηρίστηκε από το «ναυάγιο» του διαγωνισμού που δρομολογήθηκε για την χορήγηση των αδειών το 2016.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες χαρακτήρισε σημαντική μέρα την σημερινή λόγω της απόφασης του ΕΣΡ με την οποία ανακοινώθηκαν οι πέντε οριστικοί δικαιούχοι, επισημαίνοντας ότι «μπαίνει μια κατ’ αρχήν τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο». «Μετά από τόσα χρόνια και τόσες πατέντες που επινοήθηκαν για την μη νόμιμη καταβολή όσων θα έπρεπε να αποδίδονται στο Δημόσιο για την χρήση των συχνοτήτων, ολοκληρώθηκε με αδιάβλητες διαδικασίες ο διαγωνισμός», είπε ο κ. Βούτσης, σημειώνοντας ότι με την απόφαση του ΕΣΡ καθίσταται εφικτό να οριοθετηθεί ο χώρος και να αποδοθούν τα αναλογούντα ποσά (σε δέκα δόσεις).
Επίσης αναφέρθηκε στους «κανόνες» που επιβάλλει η χρήση συχνοτήτων «όχι με την έννοια της λογοκρισίας», όπως έσπευσε να διευκρινίσει, «αλλά με την έννοια της εκπομπής ικανού ενημερωτικού και πολιτιστικού προγράμματος», κάτι που όπως τόνισε θα συμβάλλει στο να αναβαθμιστεί ποιοτικά το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Παράλληλα, ανέφερε, ότι με την απόφαση του ΕΣΡ για την χορήγηση πέντε τηλεοπτικών αδειών επέρχεται ένας εξορθολογισμός και ως προς τον αριθμό των καναλιών, κάτι που αποτέλεσε στοιχείο έντονων αντιπαραθέσεων. «Έτσι κλείνει με πειστικό τρόπο η σχετική συζήτηση», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.