Κάτω από τις 700 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται νέο πλήγμα, υποχώρησε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη, επηρεαζόμενο και από την αναταραχή στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, στις οποίες κερδίζει έδαφος ο φόβος για πιθανό ντόμινο από τις έντονες αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές.

Αρνητικά επέδρασε στη ψυχολογία της αγοράς και η ραγδαία επιδείνωση του κλίματος στην αγορά ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να ανέρχεται πάνω από το 4,6%. Μάλιστα οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τάση είναι ανοδική, εκφράζοντας φόβους για αύξηση της στο 5%, επίπεδα που έχουν να σημειωθούν από τον Δεκέμβριο του 2017.

Τις αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική αγορά ομολόγων αναλυτές αποδίδουν στις κρίσεις στις αναδυόμενες αγορές που αυξάνονται και πληθύνονται αφού μετά την Τουρκία και την Αργεντινή, στο χορό των απωλειών μπαίνουν και Νότια Αφρική και Ινδονησία.

«Πρόκειται για έναν μεταδοτικό ιό, ο οποίος εξαπλώνεται από αναδυόμενη οικονομία σε αναδυόμενη οικονομία» εξηγεί στο Bloomberg o Σάμεερ Γκουέλ, αναλυτής της Deutsche Bank για την Ασία.

Οι ίδιοι όμως επισημαίνουν ότι ιδιαίτερα αρνητικό ρόλο παίζουν επίσης η παροχολογία από τα πολιτικά κόμματα εν όψει και της ΔΕΘ, καθώς και η είσοδος της χώρας σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και μάλιστα σε ιδιαίτερα συγκρουσιακό κλίμα.

Υποστηρικτικά στην άποψή τους λειτουργεί και το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν σημαντικά, κάτω του 3%, μετά τις δεσμεύσεις της Ρώμης για τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ στον προϋπολογισμό του 2019.

«Οι επενδυτές έχουν γίνει πιο επιλεκτικοί και οι χώρες με αρνητικές ειδήσεις, όπως αδύναμη ανάπτυξη, προβληματικό εξωτερικό ισοζύγιο και υψηλό πληθωρισμό, αντιμετωπίζουν ισχυρά sell-offs» επισημαίνει από την πλευρά του, ο Κόγι Φουκούγια, αναλυτής της FPG Securities στο Τόκιο.