Τρόπους για να διατηρήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και δη του εξωτερικού εμπορίου της αναζητεί η Κίνα, αντιδρώντας στην επιδείνωση των σχέσεών της με την Ουάσιγκτον που φέρεται έτοιμη να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο –αυτό «υπόσχεται» στα τιτιβίσματά του ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Δίχως να διακηρύσσει την υιοθέτηση κάποιου φιλόδοξου αναπτυξιακού προγράμματος, το Πεκίνο αθόρυβα πολλαπλασιάζει τα μέτρα στήριξης της κινεζικής ανάπτυξης, ο ρυθμός της οποίας εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης.
Κατ’ αρχάς η κυβέρνηση του Πεκίνου ενθαρρύνει τις εμπορικές τράπεζες να αυξήσουν τις πιστώσεις τους προς τις τοπικές κυβερνήσεις –αν και ήδη υπερχρεωμένες οι περισσότερες –προκειμένου να χρηματοδοτήσουν νέα μεγάλα έργα υποδομής. Αλλά και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας υποσχέθηκε τον Αύγουστο να λάβει μέτρα για τη στήριξη των εγχώριων επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης από τις εμπορικές τράπεζες την ώρα που υφίστανται τις επιπτώσεις από την παρατηρούμενη κάμψη της εσωτερικής ζήτησης.
Στο πλαίσιο στήριξης των μικρομεσαίων, άλλωστε, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη μειώσεις στους συντελεστές φορολόγησης. Με το μέτρο αυτό, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Figaro» στο Πεκίνο Σιρίλ Πλιγέτ, εκτιμάται ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα εξοικονομήσουν 43 δισ. γουάν (5,7 δισ. ευρώ) το έτος που διανύουμε.
Εξάλλου την περασμένη Παρασκευή το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο υιοθέτησε διάταγμα που προβλέπει την αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος των φυσικών προσώπων από τα 42.000 γουάν (5.300 ευρώ) στα 60.000 γουάν (7.500 ευρώ) ετησίως. Το μέτρο αυτό, που επίσης αποσκοπεί στην τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου –συμπίπτει με την 69η επέτειο της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Ανησυχία για το χρέος


Παραδοσιακά η νομενκλατούρα του Πεκίνου δεν φείδεται σε ό,τι αφορά τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων. Εν προκειμένω, όμως, ο ιδιόρρυθμος κρατικός καπιταλισμός της Κίνας απειλείται (ακόμη και αυτός…) από τις παρενέργειες μιας προϊούσας κρίσης χρέους. Οχι εξωτερικού χρέους, διότι η χώρα εξακολουθεί να διατηρεί στα θησαυροφυλάκιά της τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά διαθέσιμα (σε δολάρια) στον κόσμο.
Η Κίνα κινδυνεύει από το εσωτερικό της χρέος, που έχει ξεπεράσει ήδη το 250% του ΑΕΠ και το οποίο, αν η κεντρική κυβέρνηση δεν αποφασίσει κάποια… Σεισάχθεια α λα κινεζικά, απειλεί να βυθίσει τη χώρα σε μια χρηματοοικονομική κρίση. Θα αντέτεινε, βέβαια, κανείς ότι, όπως η Ιαπωνία, που έχει επίσης δυσθεώρητο εσωτερικό χρέος, η Κίνα, ως κορυφαία εξαγωγική δύναμη, έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τις τράπεζές της.
Ωστόσο πολλοί αναλυτές χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου, θεωρώντας ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία την απειλεί του χρέους πολλαπλασιάζει η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Κι αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις της κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας ότι «δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από τον στόχο της διαρθρωτικής απομείωσης των χρεών».
Η κινεζική οικονομία βασίζεται τα τελευταία χρόνια περισσότερο στις εξαγωγές και λιγότερο στην εσωτερική κατανάλωση. Ενας εμπορικός πόλεμος, όμως, συνεπάγεται μείωση των εξαγωγών, άρα και της δυνατότητας χρηματοδότησης δημοσίων έργων ή λήψης μέτρων τόνωσης της εσωτερικής κατανάλωσης και της ανάπτυξης εν γένει.
Ερχονται νέες κυρώσεις
Το Πεκίνο φαίνεται, λοιπόν, ότι με τα νέα αναπτυξιακά μέτρα προσπαθεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Την εβδομάδα αυτή ο Τραμπ ίσως επιβάλει τους νέους τελωνειακούς δασμούς ύψους 200 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ, όπως έχει ο ίδιος προαναγγείλει –και μόνο… κωλοτούμπα δεν μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τον αμερικανό πρόεδρο στα ζητήματα διεθνούς εμπορίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, στις 6 Σεπτεμβρίου (την Πέμπτη δηλαδή) λήγει η περίοδος διαβούλευσης που έχει καθορίσει ο Τραμπ για την επιβολή των νέων εμπορικών κυρώσεων κατά του Πεκίνου. Υπενθυμίζεται ότι ΗΠΑ και Κίνα έχουν ήδη «ανταλλάξει» την επιβολή εισαγωγικών δασμών σε προϊόντα συνολικής αξίας 50 δισ. δολαρίων.

HeliosPlus