Τον κώδωνα του κινδύνου για τις αθρόες αποφυλακίσεις με την επίκληση αναπηρίας κρούει ο εισαγγελέας εφετών Λάμπρος Σοφουλάκης, με αφορμή την περίπτωση του κατάδικου επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου.
Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Σοφουλάκη, δεν αποτελεί βούληση του νομοθέτη να αποφυλακίζονται βαρυποινίτες, των οποίων διάφορα επιμέρους ποσοστά αναπηρίας συναθροίζονται για να επιτύχουν το 67% που μπορεί να τους οδηγήσει στην ελευθερία.
Ο εισαγγελέας εφετών αναφέρει στην εισήγηση του για την περίπτωση του κατάδικου επιχειρηματία Α.Φλώρου:
«Η γενόμενη συνάθροιση των ποσοστών αναπηρίας για τον υπολογισμό του απαιτούμενου από το νόμο ποσοστού του 67%, δεν ανήκει στην πραγματική βούληση του νομοθέτη καθότι για τη χορήγηση της υπό τον όρο της ανακλήσεως απόλυσης, θα πρέπει η αναπηρία την οποία ο κατάδικος εμφανίζει, να οφείλεται σε μία και μόνη νόσο, η οποία δεν δύναται να αντιμετωπιστεί επιτυχώς εντός της φυλακής κι αν εξακολουθήσει να εκτίει την ποινή του, μπορεί να προκληθεί επιδείνωση ή σοβαρή και μόνιμη βλάβη της υγείας του»
Στην πρόταση του, η οποία υιοθετήθηκε από το δικαστικό συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Χρήστο Κατσιάνη που ακύρωσε την αποφυλάκιση του Α. Φλώρου, ο κ. Σοφουλάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αθρόες αποφυλακίσεις κρατουμένων λόγω αναπηρίας.
Όπως αναφέρει:
«Με τη συνάθροιση ποσοστών διαφόρων μορφών αναπηρίας επέρχεται κατά τη γνώμη μας έμμεση καταστρατήγηση των διατάξεων της υφ’ όρων απόλυσης, διότι δημιουργούνται εκ του πλαγίου προϋποθέσεις αθρόας εξόδου καταδίκων «οιωνεί» αναπήρων από καταστήματα κράτησης».
Το Συμβούλιο Εφετών, συνεκτιμώντας τα στοιχεία που εστάλησαν από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, κατέληξε στην κρίση ότι τα πιστοποιητικά που οδήγησαν στη μεγάλη αναπηρία και την αποφυλάκιση του Φλώρου είναι «πλαστά και χαλκευμένα».