Θυμόσαστε την Εθνική Ελλάδος Ποδοσφαίρου, αυτή την ομάδα που μέχρι το 2014 μάς είχε χαρίσει για μία ολόκληρη δεκαετία ένα πλήθος από συγκινήσεις; Την είχαμε αφήσει αποκλεισμένη από τα τελικά του Μουντιάλ ένα βράδυ του περασμένου Νοέμβρη στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Ηθελε για να προκριθεί να ανατρέψει την ήττα με 4-1 από την Κροατία στο Ζάγκρεπ –τελικά παραχώρησε στη μετέπειτα φιναλίστ του Μουντιάλ μια ισοπαλία με 0-0. Εκτοτε χάθηκε από την ποδοσφαιρική μας καθημερινότητα. Τον περασμένο Μάιο έδωσε κάποια φιλικά (με την Αίγυπτο, την Ελβετία, τη Σαουδική Αραβία) που έγιναν σε άδεια γήπεδα και δεν παρακολούθησε σχεδόν κανείς ούτε στην τηλεόραση. Αυτή την εβδομάδα η ομάδα του κ. Μίκαελ Σκίμπε επιστρέφει για να αγωνιστεί το επόμενο Σάββατο με την Εσθονία στο Ταλίν και τρεις ημέρες αργότερα με την Ουγγαρία στη Βουδαπέστη. Θα το κάνει στο πλαίσιο μιας διοργάνωσης που λέγεται UEFA Nations League και που κανείς δεν γνωρίζει, καθώς τώρα θα γίνει για πρώτη φορά. Είναι σημαντική γιατί μπορεί να δώσει στην Εθνική μας μια δεύτερη ευκαιρία για να προκριθεί στα τελικά του Εuro του 2020 –πράγμα που αποτελεί και βασικό στόχο της.

Τέσσερα εισιτήρια για αποκλεισμένους

Τι είναι το UEFA Nations League; Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Δύο χρόνια πριν, ο διευθυντής διοργανώσεων της UEFA κ. Τζιόρτζιο Μαρκέτι είχε έναν προβληματισμό. Διαπίστωσε ότι οι εθνικές ομάδες δίνουν φιλικά ματς στις ημερομηνίες που έχουν στη διάθεσή τους με παίκτες που παίζουν εντελώς ανόρεχτα. Σκέφτηκε λοιπόν και πρότεινε μια νέα διοργάνωση της UEFA που θα αντικαταστήσει τα φιλικά ματς και που θα δίνει εισιτήρια στα τελικά του Euro αλλά και του Μουντιάλ στις ευρωπαϊκές ομάδες. Αυτό θα συμβεί χωρίς να αντικατασταθούν τα γνωστά μας προκριματικά: στο Euro του 2020 θα προκριθούν μέσω των προκριματικών 20 ομάδες –οι δύο πρώτες από τον καθένα από τους δέκα ομίλους που θα σχηματιστούν προσεχώς. Αλλες 4 όμως θα πάρουν το εισιτήριο μέσω του νεοσύστατου Nations League, που ξεκινά αυτή την εβδομάδα.
Στη διοργάνωση παίρνουν μέρος και οι 55 ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες. Χωρίζονται σε 4 κατηγορίες, A-B-C-D, σύμφωνα με την κατάταξή τους στον πίνακα εθνικών ομάδων της UEFA έτσι όπως αυτός διαμορφώθηκε μετά την ολοκλήρωση των προκριματικών του Μουντιάλ 2018 και πιο συγκεκριμένα στις 11 Οκτωβρίου 2017. Η League A έχει τις 12 πρώτες ομάδες της κατάταξης. Οι επόμενες 12 είναι στη League Β, οι επόμενες 15 στη League C και οι 16 τελευταίες στη League D. Σε όλες αυτές τις Λίγκες έχουμε ομίλους ομάδων: δεν αγωνίζονται δηλαδή μεταξύ τους και οι 12 ομάδες της League A. Η League A και η League Β έχουν από 4 ομίλους των 3 ομάδων. Η League C έχει έναν όμιλο με 3 ομάδες και 3 ομίλους με 4 ομάδες, ενώ η League D θα έχει 4 ομίλους των 4 ομάδων. Η Εθνική μας είναι στον πρώτο όμιλο της League C και παίζει με Φινλανδία, Εσθονία και Ουγγαρία: γι’ αυτό κάνει πρεμιέρα στο Ταλίν.
Τα ματς που οι ομάδες θα δώσουν είναι διπλά (εντός – εκτός έδρας) και θα διεξαχθούν στο τρίμηνο που έχουμε μπροστά μας –Σεπτέμβρη, Οκτώβρη και Νοέμβρη του 2018. Οποιος κερδίζει τον όμιλό του ανεβαίνει στον επόμενο, όποιος τερματίζει τελευταίος υποβιβάζεται. Οι τέσσερις νικητές των ομίλων της League A θα παίξουν σε ένα Final-4 (UEFA Nations League Finals), με δύο ημιτελικούς, μικρό τελικό και μεγάλο τελικό. Η UEFA θα αποφασίσει τον Δεκέμβριο του 2018 σε ποια από τις τέσσερις χώρες που θα φτάσουν σε αυτό θα διεξαχθούν οι τελικοί που θα γίνουν τον Ιούνιο του 2019. Ομως πιο πολύ και από το ποιος θα κερδίσει τη διοργάνωση μετρά το πώς θα προκριθούν στα τελικά του Euro οι ομάδες μέσω αυτής. Η UEFA έχει ανακοινώσει πως οι οκτώ ομάδες που έχουν την καλύτερη βαθμολογία στο Nations League και δεν έχουν πάρει εισιτήριο μέσω των προκριματικών θα παίξουν μεταξύ τους και οι τέσσερις θα προκριθούν. Ουσιαστικά η UEFA δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε όσες καλές ομάδες δεν τα καταφέρουν: η Εθνική μας πρέπει να κερδίσει τον όμιλο στον οποίο βρέθηκε για να εξασφαλίσει ότι θα είναι στους οκτώ που θα έχουν αυτή τη δεύτερη ευκαιρία, αν δεν τα καταφέρει να τερματίσει πρώτη ή δεύτερη στον όμιλο των προκριματικών στον οποίο θα βρεθεί.

Σε τι κατάσταση είναι η ομάδα

Ολα αυτά είναι πολύ ωραία, αλλά η δύσκολη ερώτηση είναι άλλη: σε τι κατάσταση βρίσκεται η Εθνική μας. Για το πώς θα παρουσιαστεί κανείς δεν βάζει το χέρι στη φωτιά καθώς υπάρχουν και αισιόδοξες και απαισιόδοξες ειδήσεις.
Αρχίζοντας με τα καλά νέα, να πούμε πως οι στόπερ της Εθνικής μας είναι καλά: ο Παπασταθόπουλος πήγε στην Αρσεναλ, ο Μανωλάς έχει γίνει ηγέτης της Ρόμα, ο Οικονόμου επέστρεψε στην Ελλάδα και αγωνίζεται στην ΑΕΚ, κι αν ο Ρέτσος είναι τραυματίας υπάρχει πάντα ο έμπειρος Τζαβέλλας που μπορεί να βοηθήσει. Σε καλή κατάσταση έδειξαν εφέτος το καλοκαίρι και οι μεσοεπιθετικοί του Σκίμπε: ο Πέλκας έκανε καλά ματς με τον ΠΑΟΚ, ο Μάνταλος επανήλθε από τον τραυματισμό του και με τον Μπακασέτα βοήθησαν την ΑΕΚ να προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Φορτούνης έκανε μια σειρά από εξαιρετικά ματς με τον Ολυμπιακό, όπως και ο Χριστοδουλόπουλος που στην αρχή της σεζόν σκοράρει κατά ριπάς.
Πάμε και στα κακά νέα. Δεξιά υπάρχει πια μόνο ο Μπακάκης, αφού ο Τοροσίδης στον Ολυμπιακό παίζει λίγο, αριστερά, απόντος του τραυματία Σταφυλλίδη, υπάρχουν μόνο οι άπειροι Λυκογιάννης και Γιαννούλης, στα χαφ ο Σάμαρης έχει προβλήματα με την Μπενφίκα και δεν κλήθηκε, ενώ προβληματάκια στην αρχή της σεζόν έχει και ο Δώνης, που ήταν ο παίκτης που ο Σκίμπε κέρδισε στη διάρκεια των προηγούμενων προκριματικών καθώς ήρθε από το πουθενά και καθιερώθηκε. Δεν παίζει πολύ στη Νάπολι και ο τερματοφύλακας Καρνέζης, ενώ κανείς δεν ξέρει σε τι κατάσταση θα εμφανιστούν παίκτες όπως ο Τζιόλης και ο Ζέκα, που είχε κι αυτός προβλήματα τραυματισμού τελευταία.
Το χειρότερο όλων είναι ότι δεν έπαιζε βασικός στη Μαρσέιγ τον τελευταίο καιρό ο Κώστας Μήτρογλου. Και χωρίς τα γκολ του η ξεχασμένη Εθνική μας αγκομαχεί. Είναι το μόνο που θυμόμαστε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ