Δυο παρόμοιες αλλά αποτυχημένες απόπειρες αποφυλάκισης ενός 66χρονου κατηγορούμενου για διπλό φονικό σε χωριό του Μεσολογγίου πριν από 11 χρόνια κι ενός 56χρονου εφοριακού που είχε συλληφθεί προ εξαετίας για κατάχρηση 2,2 εκ ευρώ φαίνεται να στάθηκαν καθοριστικές για την απόφαση σύλληψης-το βράδυ της Παρασκευής – του 39χρονου επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου.
Όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα» στις δύο αυτές περιπτώσεις στηρίχτηκε η πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών Ευβοίας, Λάμπρου Σοφουλάκη για να σκηθεί έφεση στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου της Χαλκίδας για την αποφυλάκιση του κ Φλώρου .
Κάτι που οδήγησε στην αναίρεση του με ταχύτατες διαδικασίες και στην έκδοση νέου εντάλματος σύλληψης. Και στις δύο περιπτώσεις οι δύο καταδικασθέντες για ισόβια είχαν υποβάλει κι αυτοί προσφάτως στις δικαστικές αρχές του Πειραιά αιτήματα αποφυλάκισης με επίκληση κρατικών πιστοποιητικών για μεγάλα ποσοστά αναπηρίας (ένας εξ αυτών μάλιστα της τάξης του 82% ) λόγω κυρίως ψυχολογικών προβλημάτων.
Όμως το δικαστικό συμβούλιο του Πειραιά παρά τις εισηγήσεις ιατρών και κρατικών υπηρεσιών είχε κρίνει μη επαρκείς τις σχετικές γνωματεύσεις κι είχε απορρίψει τα αιτήματα τους. Κάτι που δεν φαίνεται να συνέβη στην περίπτωση του κ Φλώρου
Στην αναλυτική πρόταση του ο Εισαγγελέας κ Λάμπρος Σοφουλάκης αναφέρει για την απόφαση αποφυλάκισης του κ Φλώρου ότι «δημιουργούνται εύλογες υπόνοιες για υποκρυπτόμενες συναλλαγές» για «πιστοποιητικά με ασάφειες που δημιουργούν σύγχυση κι αβεβαιότητα» και για «δημιουργία προϋποθέσεων για αθρόες αποφυλακίσεις” κι άλλα σχετικές αναφορές.
Όμως ο δικαστικός λειτουργός επικαλείται και δύο αποφάσεις του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου στον Πειραιά για απορριφθέντα αιτήματα αποφυλάκισης που βασίζονταν σε προσθέσεις ποσοστών αναπηριών κυρίως για ψυχολογικά προβλήματα . Κάτι που όπως ανέφερε δημιουργούσε δεδικασμένο για να απορριφθεί το αίτημα του κατηγορουμένου για το σκάνδαλο της Energa.
Η πρώτη εξ αυτών αφορά έναν κτηνοτρόφο, καταδικασθέντα σε δις ισόβια γιατι τον Οκτώβριο του 2007 είχε σκοτώσει με καραμπίνα σε καφενείο χωριού κοντά στο Μεσολόγγι δύο συγχωριανούς του ηλικίας 45 και 61 ετων . Στην απολογία του είχε
υποστηρίξει ότι ο ένας εξ αυτών τον είχε κακοποιήσει ενώ τον άλλο τον σκότωσε αναίτια μέσα στο εγκληματικό αμόκ του. Για τις δύο δολοφονίες είχε καταδικασθεί ισόβια και με επιπρόσθετη ποινή 15χρόνων . Όπως αναφέρεται και στην πρόταση του Εισαγγελέα εφετών Χαλκίδας ο εν λόγω κρατούμενος που παρέμενε στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού υπέβαλε αίτημα με βάση πιστοποιητικά ιατρών για μεγάλα ποσοστά αναπηρίας λόγω ψυχολογικών προβλημάτων . Και τα οποία ωστόσο δεν έγιναν αποδεκτά από τους δικαστικούς λειτουργούς του Πειραιά.
Η δεύτερη περίπτωση αφορά αίτημα που είχε υποβάλει 56χρονος εφοριακός που είχε συλληφθεί το 2012 για κατάχρηση μεγάλου χρηματικού ποσού. Ο εν λόγω υπάλληλος ήταν προϊστάμενος του τμήματος εσόδων της εφορίας και φέρεται να εξέδιδε ψευδή εντάλματα πληρωμών, τα οποία εισέπραττε στη συνέχεια ο ίδιος. Τότε μέσω του δικηγόρου είχε αποδεχθεί την υφαρπαγή των χρημάτων . Όμως ισχυρίσθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που είχε υφαρπάξει κατέληγε σε τρίτους.
Καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη. Κι αυτός είχε υποβάλει αίτημα αποφυλάκισης , παρόμοιου περιεχομένου με τον κ Φλώρο στο δικαστικό συμβούλιο του Πειραιά , όπου προσκόμισε σχετικές βεβαιώσεις του Κέντρου Πιστοποιήσης Αναπηρίας ΚΕΠΑ για ποσοστό αναπηρίας 82%. Σημειώνεται ότι ο κ Φλώρος είχε υποβάλει σχετικό αίτημα με ποσοστό αθροιζόμενης αναπηρίας της τάξης του 70%. Όμως το αίτημα του εφοριακού δεν έγινε δεκτό λόγω «ασαφειών» από το δικαστικό συμβούλιο του Πειραιά.