Η κάνναβη απειλεί τα βρέφη

Ενα νέο είδος οικιακών ατυχημάτων προκαλεί ανησυχία στους παιδιάτρους. Η τυχαία δηλητηρίαση παιδιών από κάνναβη, κυρίως στις ηλικίες κάτω των δύο ετών, η οποία εξακολουθεί να αυξάνεται, όπως προειδοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Φαρμάκων και των Προϊόντων Υγείας στη Γαλλία.

Ενα νέο είδος οικιακών ατυχημάτων προκαλεί ανησυχία στους παιδιάτρους. Η τυχαία δηλητηρίαση παιδιών από κάνναβη, κυρίως στις ηλικίες κάτω των δύο ετών, η οποία εξακολουθεί να αυξάνεται, όπως προειδοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Φαρμάκων και των Προϊόντων Υγείας στη Γαλλία.
Οταν μικρά παιδιά έρχονται στο ιατρείο του με νευρολογικές διαταραχές, ο δρ Ερβέ Χας δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία, όπως αναφέρει στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde»: «Εχουμε συνηθίσει να ανιχνεύουμε το ενεργό συστατικό της κάνναβης από τα ούρα και το αίμα» εξηγεί. Αστείο πρωτόκολλο για έναν γιατρό που καθημερινά εργάζεται στα επείγοντα παιδιατρικά περιστατικά στο Ιδρυμα Lenval στη Νίκαια. Μόνο που… όταν έχουν υπνηλία ή όταν το περπάτημά τους είναι περίεργο, ο Ερβέ Χας πιστεύει αμέσως ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα περιστατικό τυχαίας δηλητηρίασης με κάνναβη.
Αυξάνονται τα κρούσματα
Μέσα σε έναν χρόνο ο επικεφαλής του Τμήματος Εκτάκτων Παιδιατρικών Περιστατικών του Ιδρύματος Lenval δέχθηκε πέντε βρέφη, ηλικίας από ενός έτους έως 18 μηνών, για ακούσια δηλητηρίαση από κάνναβη. Πρόκειται για πέντε περιστατικά νοσηλείας σε λιγότερο από δύο εβδομάδες στο ίδιο τμήμα. Αυτό δεν συνέβη ποτέ ξανά. «Επιληπτικές κρίσεις, κώμα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι σοβαρά. Στα μωρά, ο αντίκτυπος είναι εκατό φορές μεγαλύτερος απ’ ό,τι στους ενηλίκους» λέει ο δρ Ερβέ Χας.
Ο Εθνικός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Φαρμάκων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: μεταξύ 2015 και 2017, 194 παιδιά έπεσαν θύματα αυτών των νέων οικιακών ατυχημάτων, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε σε διάστημα 33 μηνών. Το ποσοστό είναι 2,5 φορές πάνω απ’ ό,τι το διάστημα 2010-2014.


Η νέα γενιά γονέων
Αυτή η αύξηση μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει γενετικά, ως συνέπεια του διπλασιασμού κατανάλωσης της κάνναβης τη δεκαετία 1990-2000. Αυτή η γενιά νέων γονέων έκανε χρήση της κάνναβης από πολύ νωρίς και εξακολουθεί ενώ αποκτά παιδιά. Δεν παραδέχεται τη χρήση κάνναβης, παρά μόνο ότι καπνίζει περιστασιακά.
Για παράδειγμα, στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ χρειάστηκε να διαπιστωθεί η δηλητηρίαση από κάνναβη με ανάλυση ούρων, ώστε οι γονείς ενός κοριτσιού ηλικίας 13 μηνών να παραδεχθούν ότι «το παιδί μπορεί να κατάπιε κάτι στο πάρκο». «Πολλοί γονείς είναι σε άρνηση» λέει ο δρ Ερβέ Χας, ο οποίος εξηγεί ότι «δεν είναι εκεί για να τους κρίνει».
Οπως συμβαίνει συνήθως, η γραμμή μεταξύ έλλειψης εποπτείας και παραμέλησης είναι λεπτή. Στη Γαλλία, στις περισσότερες εκ των περιπτώσεων ακούσιας δηλητηρίασης με κάνναβη παρεμβαίνουν οι κοινωνικοί λειτουργοί και ελάχιστα η Δικαιοσύνη. Ωστόσο αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερη δουλειά στην εκπαίδευση, στα σχολεία, καθώς παραμένει εύκολη η πρόσβαση σε αυτό το «μαλακό» ναρκωτικό.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.