Αλέξης Τσίπρας: Έχει κλείσει ο κύκλος της επιτροπείας και των περικοπών… Είμαστε σε καλό δρόμο

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή εποχή με στόχο να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση περιγράφει στο σημερινό, πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της ανασχηματισμένης κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή εποχή με στόχο να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση περιγrάφει στο σημερινό, πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της ανασχηματισμένης κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός άνοιξε την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο λέγοντας πως έχει κλείσει ο κύκλος της επιτροπείας και των περικοπών. Αναφέρθηκε στα λάθη του παρελθόντος λέγοντας πως δεν πρέπει από κανέναν να ξεχαστούν και πως είναι ανάγκη να παραμείνουμε ως χώρα στο δημοσιονομικό μονοπάτι που έχουμε συμφωνήσει.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προτεραιότητα της κυβέρνησης για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού και την πάταξη της «μαύρης» εργασίας.

«Στο πολιτικό μας σχέδιο, βασικός μας στόχος είναι η στήριξη αυτών ακριβώς των κοινωνικών δυνάμεων που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

«Πρώτα και κύρια με την ανάκτηση της εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες. Για αυτόν ακριβώς το λόγο θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ήδη οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχουν επανέλθει, η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας έχει μειωθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην αρχή της ομιλίας του υπογράμμισε πως «βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις αλλά και με νέα σύνθεση» ενώ καλωσόρισε τις νέες και τους νέους υπουργούς, και τους ευχήθηκε καλή δύναμη και καλή δουλειά στα νέα τους καθήκοντα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι όποιες ελαφρύνσεις γίνουν, πρέπει να γίνουν με σύνεση και σωφροσύνη. Με σεβασμό – όπως είπε – «στο δημοσιονομικό μονοπάτι που έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές μας ώστε να μπορούμε να αποπληρώνουμε το χρέος μας».

«Η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια γεμίζει τον ελληνικό λαό με εύλογες προσδοκίες για βελτίωση των συνθηκών ζωής του, για ανακούφιση από τα βάρη της λιτότητας, για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά, πάνω από όλα, με προσδοκίες να πορευτούμε από δω και στο εξής με σύνεση αλλά και με σχέδιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Κι όλα αυτά, όπως είπε, «για να μη ξαναγυρίσει ποτέ η χώρα στη περιπέτεια της χρεοκοπίας αλλά και για να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες και αναξιοποίητες δυνατότητες αυτού του τόπου».

Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του ανώτατου κυβερνητικού οργάνου στη μεταμνημονιακή εποχή.

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζοντας ότι δεν έχει αρκετό πολιτικό χρόνο μέχρι τις εκλογές, δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές προς τους υπουργούς, ζητώντας μεταξύ άλλων να τρέξουν όσες εκκρεμότητες υπάρχουν στα υπουργεία τους ενώ θα επιτεθεί στη ΝΔ κατηγορώντας της ότι με τις προτάσεις που καταθέτει θέλει να επαναφέρει τη χώρα σε καθεστώς μνημονίων.

Την ίδια στιγμή, είναι σε πλήρη εξέλιξη η προετοιμασία του Μεγάρου Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο και συναρμόδιους υπουργούς προκειμένου να γεμίσουν το «πουγκί των παροχών» το οποίο θα παρουσιαστεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό. Η όλη συζήτηση το τελευταίο διάστημα περιστρέφεται, μεταξύ άλλων, και γύρω από το εάν θα περικοπούν τελικά οι συντάξεις.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.