ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Οι τραπεζίτες και το waiver

Οι τραπεζίτες και το waiver

Οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών θεωρούν ότι η άρση του waiver, δηλαδή της κατ’ εξαίρεση αποδοχής ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν θα προκαλέσει πρόβλημα. Και αυτό δηλώνουν επίσημα. Ü Στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους, οι τράπεζες αναγκάστηκαν να αντλήσουν ρευστότητα μεγαλύτερη των 150 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, η οποία μειώθηκε σήμερα σε μόλις 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,5 δισ. ευρώ είναι καλυμμένα με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.Ü Οι τράπεζες έχουν ήδη υποκαταστήσει τον κύριο όγκο της έκτακτης ρευστότητας με χρηματοδότηση από την αγορά και αν δεν υπάρξει σημαντική επιδείνωση των συνθηκών δεν αναμένουν δυσκολίες.

Η επιστροφή

Με ρυθμό 1 δισ. ευρώ τον μήνα αυξάνονται οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες τους τελευταίους μήνες. Ü Μαζί με τις καταθέσεις των φορέων του Δημοσίου στο τέλος Ιουλίου, δηλαδή τρία χρόνια από την επιβολή των capital controls, τα υπόλοιπα έφτασαν στα 144,9 δισ. ευρώ. Ü Ωστόσο είναι ακόμη μακρύς ο δρόμος για να επανακατατεθούν όσα έφυγαν τότε. Από τα 42 δισ. ευρώ που έφυγαν μετά το εφιαλτικό καλοκαίρι του 2015 έχουν επιστρέψει συνολικά 9-10 δισ. ευρώ.

…και οι φόροι

Τα υπόλοιπα καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα ξεπέρασαν τον Ιούλιο τα 130 δισ. ευρώ. Η εικόνα όμως δύσκολα θα μείνει ίδια. Ü Τον Σεπτέμβριο και τους μήνες που ακολουθούν ως και το τέλος Ιανουαρίου έρχονται οι μεγάλοι λογαριασμοί της Εφορίας όπως πολύ καλά γνωρίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (σκίτσο). Ü Συνήθως τα νοικοκυριά αναγκάζονται να σηκώσουν από τα έτοιμα για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με αρνητικό αντίκτυπο στις καταθέσεις και την κατανάλωση (ΑΕΠ).

Η ΤΕΡΝΑ και η γραμμή 4

Στην ΤΕΡΝΑ φέρεται να οδεύει το έργο που αφορά την εκτέλεση των πρόδρομων εργασιών της νέας γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας στο τμήμα από το Αλσος Βεΐκου ως το Γουδί. Ü Η εισηγμένη φέρεται ότι προσέφερε την υψηλότερη έκπτωση (20,38%), οριακά καλύτερη από την επόμενη μειοδότρια εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ (20,63%). Ü Στην προσεχή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικό Μετρό αναμένεται μάλιστα να ανακηρυχθεί και τυπικά προσωρινός ανάδοχος.

Πήρε και το «Υγεία»

Ολοκληρώθηκε, όπως αναμενόταν, η πώληση του «Υγεία». Στην τελευταία κρίσιμη Γενική Συνέλευση των μετόχων, το περασμένο Σάββατο, εγκρίθηκε η πώληση του συνόλου της συμμετοχής της MIG (70,38%) στο «Υγεία» στην Hellenic Healthcare SARL που ελέγχεται από το CVC Capital. Ü Το CVC Capital Partners προσέφερε για την εξαγορά του μεριδίου της MIG 0,95 ευρώ ανά μετοχή ή συνολικά 204,4 εκατ. ευρώ. Ü Ενδιαφέρον έχει ότι ένας από τους τρεις μετόχους, η Angel ΑΕ, που είχε εναντιωθεί στην πώληση του «Υγεία», παρέστη στη Γενική Συνέλευση και ψήφισε υπέρ της πώλησης. Η Deutsche Bank AG Frankfurt Clients A/C και ο J. Muller, που ήταν οι άλλοι δύο μέτοχοι οι οποίοι είχαν καταθέσει μαζί με την Angel σχέδιο απόφασης για μη πώληση του «Υγεία», δεν παρέστησαν. Ü Το CVC Capital έχει ήδη αποκτήσει το Metropolitan και το Ιασώ General.

Τρεις για το «Ντυνάν»

To ισχυρό κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο της Υγείας αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς ακολουθεί η πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν» από την Πειραιώς. Ü Ενδεχομένως στις τρεις προσφορές που έχουν κατατεθεί από τα funds Μubadala και Farallon και το Ιδρυμα Ωνάση να προστεθεί ακόμα μία από ένα fund. Ü Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις τιμές που έχουν προσφερθεί, το sovereign fund Μubadala από το Αμπου Ντάμπι έχει τον πρώτο λόγο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.