Υποσχέσειςγια ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις και ρυθμίσεις για νοικοκυριά

Με υποσχέσεις για μείωση φόρων και ρύθμιση οφειλών ανεβαίνει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός τη στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στέλνει μήνυμα ότι τα ψηφισμένα μέτρα, με βασικότερο τη μείωση των συντάξεων από 1.1.2019, πρέπει να εφαρμοστούν.

Με υποσχέσεις για μείωση φόρων και ρύθμιση οφειλών ανεβαίνει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός τη στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στέλνει μήνυμα ότι τα ψηφισμένα μέτρα, με βασικότερο τη μείωση των συντάξεων από 1.1.2019, πρέπει να εφαρμοστούν.
Στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν ασκήσεις επί χάρτου προκειμένου να πείσουν τους δανειστές να εφαρμοστεί έναν χρόνο νωρίτερα η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όσους έχουν συνολική επιβάρυνση έως 700 ευρώ, ενώ υπάρχει αισιοδοξία ότι θα έρθει τελικά μια νέα ρύθμιση με έως 36 δόσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών μισθωτών και συνταξιούχων με συνολικά χρέη που θα δεν θα ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι που πιστεύουν ότι θα πειστούν οι δανειστές να δεχθούν ρύθμιση μεγαλύτερη των 36 δόσεων.

«Το ιδανικό θα ήταν να ισχύσει και για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους ό,τι εφαρμόζεται για τους επαγγελματίες με τις 120 δόσεις» αναφέρει στο «Βήμα» της Κυριακής αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο όλοι θυμούνται ότι στην πρόσφατη διαπραγμάτευση οι εκπρόσωποι των θεσμών απέκλειαν με κατηγορηματικό τρόπο οποιαδήποτε τέτοια σκέψη.
Η ρύθμιση των 36 δόσεων με όριο οφειλής τα 10.000 ευρώ αφορά πάνω από 3.700.000 φορολογουμένους με συνολικό ποσό οφειλής τα 3 δισ. ευρώ. Οπως επισημαίνει ο ίδιος παράγοντας, με μια στοχευμένη ρύθμιση και η μεγάλη μερίδα των οφειλετών θα πάρει τις απαραίτητες ανάσες και το ποσό που είναι να ρυθμιστεί θα είναι μόλις 3 δισ. ευρώ έναντι συνολικής οφειλής 100 δισ. ευρώ.
Στη μεταμνημονιακή εποχή η κυβέρνηση Τσίπρα υπόσχεται ακόμη μείωση φόρων από το 2019. Στόχος είναι να μειωθούν οι συντελεστές φορολογίας των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών και η εισφορά αλληλεγγύης και να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ με αύξηση του ορίου εξαίρεσης των μικρομεσαίων.
Σύμφωνα με όσα έχουν μπει στο τραπέζι, από 1.1.2019 μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων από 29% σε 26%.

Προϋποθέσεις

Ωστόσο για να τεθεί σε ισχύ η συγκεκριμένη διάταξη θα πρέπει να συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπονται στον ψηφισμένο νόμο και αναφέρουν κατά λέξη τα εξής: «Υπό την προϋπόθεση και στον βαθμό που, σύμφωνα με εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της τελικής αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, δεν προκαλείται απόκλιση από τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, όπως αυτοί καθορίζονται στο ως άνω Πρόγραμμα. Ο υπουργός Οικονομικών δημοσιεύει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ανακοίνωση, στην οποία περιέχονται τα συμπεράσματα της ανωτέρω εκτίμησης».
Το μέτρο αυτό, εφόσον τελικά ισχύσει από τις αρχές του επόμενου έτους, θα οδηγήσει σε συνολική μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 461 εκατ. ευρώ.

Φόρος εισοδήματος

Παράλληλα στη συμφωνία με τους δανειστές προβλέπεται ως αντίμετρο η μείωση του συντελεστή φορολογίας του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας φόρου εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών αλλά και των επαγγελματιών.
Σήμερα ο εν λόγω συντελεστής είναι 22% και από το 2020 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 20%, εφόσον τελικά ισχύσει η ψηφισμένη διάταξη και δεν αλλάξει κάτι στην πορεία. Μόνο από αυτό το μέτρο ο κρατικός προϋπολογισμός αναμένεται να έχει απώλειες 997 εκατ. ευρώ, όμως το βέβαιο είναι ότι μέρος αυτών των χρημάτων θα επιστρέψει στα κρατικά ταμεία μέσω της κατανάλωσης και των πιθανών επενδύσεων.
Σημαντική φορολογική ελάφρυνση θα ισχύσει από 1.1.2020 από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα όλων των κατηγοριών φορολογουμένων, συμπεριλαμβανομένων και των επαγγελματιών φυσικά.
Εισοδήματα έως 30.000 ευρώ ετησίως δεν θα επιβαρύνονται με εισφορά αλληλεγγύης, ένα κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από 610 εκατ. ευρώ.
Τόσο το μέτρο της μείωσης του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20% όσο και της αύξησης του αφορολογήτου της κλίμακας εισφοράς αλληλεγγύης στα 30.000 ευρώ το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να ισχύσουν έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή από 1.1.2019 αντί για το 2020. Ωστόσο λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να δώσουν το πράσινο φως οι δανειστές αν δεν βρεθούν ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα.

Εξαιρέσεις από τον ΦΠΑ

Ουσιαστικές αλλαγές αναμένεται να γίνουν και στον Κώδικα που διέπει τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, και συγκεκριμένα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν άλλωστε και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Από το 2016 υπάρχει έντονη κινητικότητα και προσπάθεια να αυξηθεί το όριο κάτω από το οποίο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα εξαιρούνται του ΦΠΑ. Σήμερα το όριο αυτό είναι καθορισμένο στα 10.000 ευρώ. Οσες επιχειρήσεις έχουν ετήσιο τζίρο κάτω από αυτό το ποσό μπορούν, εφόσον φυσικά το επιλέξουν (δεν είναι υποχρεωτικό), να εξαιρεθούν από το καθεστώς ΦΠΑ. Η κουβέντα που γίνεται το τελευταίο διάστημα με τους θεσμούς είναι το όριο αυτό να ανέβει στα 25.000 ευρώ. Ωστόσο προς το παρόν η αλλαγή αυτή δεν έχει κλειδώσει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.