Στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση έχει περάσει η «υπόθεση Folli Follie», που κόστισε 950 εκατ. ευρώ σε μετόχους και ομολογιούχους, ενώ συντέλεσε στη μείωση της αξιοπιστίας των ελληνικών επιχειρήσεων και του συνόλου της κεφαλαιαγοράς, καθώς κατατέθηκε ο φάκελος με τις διοικητικές αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που φέρεται ότι έχουν τον χαρακτήρα μιας «οιονεί μηνυτήριας αναφοράς».
Το ύψος των προστίμων (άνω των 4 εκατ. ευρώ) και το γεγονός ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποδέχεται ως αρχή το έλλειμμα των 242,5 εκατ. ευρώ (αφού η FFG, στο πλαίσιο των ερευνών της, δεν προσκόμισε στοιχεία) από τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα των 466 εκατ. ευρώ των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2017, δίνουν τη δυνατότητα, όπως αναφέρεται, στη Δικαιοσύνη να προχωρήσει την υπόθεση και να εξετάσει εάν οι κατηγορίες για χειραγώγηση της αγοράς μέσω της διασποράς ψευδών ειδήσεων μπορούν να στοιχειοθετήσουν ακόμα και κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα.
Η έρευνα
Ο φάκελος, ο οποίος διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα ύστερα από έναν μήνα, δεν έχει καμία ποινική αξιολόγηση ή περιγραφή σοβαρών κακουργημάτων που διερευνά ο οικονομικός εισαγγελέας. Περιέχει μόνο τις διοικητικές αποφάσεις κύρωσης προστίμων, τα οποία επιβλήθηκαν στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, με αναφορές μόνο στη διοικητική διαδικασία. Ο φάκελος αρχικά κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στις 20 Αυγούστου, όταν έγινε ευρέως γνωστό ότι την υπόθεση χειρίζεται ο καθ’ ύλην αρμόδιος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης.
Ο εισαγγελέας, αφού μελετήσει το υλικό, θα κρίνει, κατ’ αρχήν, αν θα καλέσει ως υπόπτους τους 11 στους οποίους έχουν επιβληθεί πρόστιμα για χειραγώγηση.
Αναζήτηση ευθυνών
Στη συνέχεια, δεν αποκλείεται να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για καθυστέρηση στην αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έστειλε στην Εισαγγελία τις αποφάσεις για την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 4.020.000 ευρώ στην εταιρεία Folli Follie και σε εννέα φυσικά πρόσωπα για παραβάσεις της απαγόρευσης χειραγώγησης της αγοράς και για παραβάσεις διατάξεων σχετικά με την παροχή ζητούμενων στοιχείων. Η εταιρεία έχει ήδη τεθεί σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές της, μέχρι να εκδικαστεί το κύριο αίτημα προστασίας της Folli Follie από τους πιστωτές της, στις 12 Σεπτεμβρίου.
Η προστασία επιτεύχθηκε με τη συναίνεση της θυγατρικής FF Group Finance Luxembourg II SA (εκδότρια δύο ομολόγων για λογαριασμό της Folli Follie), κίνηση για την οποία ασκήθηκε κριτική, ιδίως από τις πιστώτριες τράπεζες που σπεύδουν να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους, ενώ διεξάγονται διαπραγματεύσεις της εταιρείας με τους βασικούς της πιστωτές και τους ομολογιούχους, που έχουν «βάλει» συνολικά 450,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία.
Να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι που πραγματοποιούν οι EY και Alvarez&Marsal επί των οικονομικών στοιχείων της Folli Follie Group με στόχο και την αναμόρφωση και δημοσιοποίηση των νέων λογιστικών καταστάσεων της εταιρείας δεν δείχνουν να πείθουν την αγορά. Ερώτημα αποτελεί επίσης το πόσο γρήγορα μπορούν να κινηθούν οι δικαστικές και άλλες αρχές με βάση τα ελληνικά δεδομένα, σε μια στιγμή που οι βασικοί πρωταγωνιστές χρησιμοποιούν όσα όπλα έχουν στη φαρέτρα τους την ώρα που, όπως λέγεται, ορισμένες φορές δύσκολα σε αυτή τη χώρα μπορούν τα πράγματα να έχουν μια ξεκάθαρη κατεύθυνση.
Κλίμα αναξιοπιστίας
«Ο,τι λάμπει δεν είναι χρυσός» είχε αποφανθεί προσφάτως η 3Κ Investment Partners, η οποία σημείωνε πως σποραδικά εμφανίζονται στις κεφαλαιαγορές περιπτώσεις που ξαφνικά οικονομικές αξίες βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.
Σπανιότερα οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως για παράδειγμα φυσικές καταστροφές, και συχνότερα σε λανθασμένες λογιστικές αποτυπώσεις και παρατυπίες που έρχονται αναπάντεχα στο φως. Μάλιστα προκαλούν σύγχυση και κλίμα αναξιοπιστίας, επιδεινώνοντας άμεσα και σε σημαντικό βαθμό την επενδυτική εμπιστοσύνη.
Μια τέτοια περίπτωση για την ελληνική αγορά, όπως αναφέρει, είναι αυτή της Folli Follie, μιας εταιρείας με εκτεταμένες διεθνείς δραστηριότητες, που συγκαταλεγόταν στις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Οι επιπτώσεις αυτής της περίπτωσης δεν αφορούν μόνο την ίδια την εταιρεία, αλλά μεταδίδουν καχυποψία και ανασφάλεια σε όλο το σύστημα, καθώς το πλήγμα στην ελληνική αγορά είναι ουσιαστικό. Δεν επηρεάζει μόνο τα funds και τους επενδυτές που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους μετοχές και ομόλογα της Folli Follie.
Αφορούν και την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό γενικότερα, καθώς αυξάνει τον σκεπτικισμό ξένων επενδυτών ως προς τις ελληνικές αξίες.
Το εάν η περίπτωση της Folli Follie θα λειτουργήσει και αντίστροφα, ωθώντας τις επιχειρήσεις σε υιοθέτηση πιο αυστηρών κανόνων ελέγχων, εταιρικής διακυβέρνησης και λογιστικής απεικόνισης των μεγεθών τους, ενισχύοντας έτσι σε βάθος χρόνου τη διαφάνεια της αγοράς αποτελεί ερώτημα.
Οι ζημιές της Fosun
Εν τω μεταξύ ο κινεζικός όμιλος Fosun International, εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, που ελέγχει το 16,37% της Folli Follie Group, υπολογίζει τις ζημιές του από την επένδυσή του στα 101 εκατ. ευρώ.
Η αρχική του επένδυση ήταν της τάξης των 86 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό μέρισμα που έλαβε καθ’ όλη την περίοδο ανήλθε σε 7 εκατ. ευρώ. Το κέρδος εύλογης αξίας διαμορφώθηκε στα 62 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017, αλλά η κάθετη υποχώρηση της τιμής της μετοχής μετά την «καταιγίδα» είχε ως αποτέλεσμα την εγγραφή ζημιάς ύψους 101 εκατ. ευρώ στις λογιστικές καταστάσεις εξαμήνου 2018.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ