Κατώτερα των εκτιμήσεων της αγοράς θεωρούν οι αναλυτές τα αποτελέσματα των τραπεζών του β’ τριμήνου του 2018, επισημαίνοντας τις πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους, ενώ επικεντρώθηκαν στη μείωση των «κόκκινων» δανείων και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και στην αύξηση των πλειστηριασμών.
Ορισμένοι δεν αποκλείουν κάποια στιγμή να προχωρήσουν σε μια «φιλική προς τους επενδυτές» ανακεφαλαιοποίηση.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ζημιές 15 εκατ. ευρώ σημείωσε η Εθνική για το δεύτερο τρίμηνο του έτους (από κέρδη 34 εκατ. ευρώ στο πρώτο) χάρη στην έκτακτη επιβάρυνση από το κόστος εθελουσίας εξόδου.
Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις μειώθηκαν κατά 69% το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου, στα 38 εκατ. ευρώ έναντι 120 εκατ. ευρώ στο προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουνίου στο 42,1% από 42,7% στα τέλη Μαρτίου.
Η Πειραιώς σημείωσε καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 24 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, με τις προβλέψεις του ομίλου να υποχωρούν.
Η τράπεζα στο πρώτο τρίμηνο σημείωσε ζημιές ύψους 79 εκατ. ευρώ. Οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια υποχώρησαν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους στα 149 εκατ. ευρώ από 163 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο. Υποχώρηση της κερδοφορίας της το δεύτερο τρίμηνο σημείωσε και η Eurobank, με τις προβλέψεις του ομίλου να σημειώνουν μικρή αύξηση.
Τα κέρδη της έπειτα από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν στο 1 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο έναντι 35 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο. Οι προβλέψεις σημείωσαν μικρή άνοδο στα 169 εκατ. ευρώ από 167 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων δανείων διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουνίου στο 40,7% υποχωρώντας 11 μονάδες βάσης σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.
Η Alpha Bank σημείωσε ζημιές στο δεύτερο τρίμηνο του έτους έναντι κερδών στο προηγούμενο εξαιτίας της μείωσης των εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις. Οι ζημιές από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 52,9 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 65,2 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Η τράπεζα ενέγραψε επίσης έκτακτες ζημιές 43 εκατ. ευρώ από προσαρμογές στα «κόκκινα» δάνειά της. Κατώτερα των προσδοκιών θεωρεί τα αποτελέσματα των Alpha Bank και Eurobank για το δεύτερο τρίμηνο του 2018 η Credit Suisse, η οποία πάντως δεν βλέπει να επηρεάζουν τις αποτιμήσεις τους, ενώ UBS και Μorgan Stanley εστιάζουν, μεταξύ άλλων, στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), με τις τάσεις μείωσής τους να χαρακτηρίζονται απογοητευτικές.

Εισέρχεται στον MSCI Greece

Στα 83 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκαν οι συναλλαγές την Παρασκευή στη Motor Oil εξαιτίας της εισαγωγής της στον δείκτη MSCI Greece, στη θέση της Folli Follie. Η UBS συστήνει «αγορά» για τη μετοχή με νέα τιμή-στόχο τα 24 ευρώ (από 22 ευρώ), προβλέποντας μερισματική απόδοση 8% εφέτος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ