Προσδοκίες από την… αναστήλωση του υπουργείου Βιομηχανίας

Ηαναβάθμιση της πραγματικής οικονομίας και της παραγωγικής βάσης της χώρας, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννης Δραγασάκης, είναι ο στόχος της δημιουργίας ενός ιδιότυπου «υπουργείου» μέσα στο υπουργείο με αρμοδιότητα τη βιομηχανία.

Η αναβάθμιση της πραγματικής οικονομίας και της παραγωγικής βάσης της χώρας, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννης Δραγασάκης, είναι ο στόχος της δημιουργίας ενός ιδιότυπου «υπουργείου» μέσα στο υπουργείο με αρμοδιότητα τη βιομηχανία. Ενα πάγιο αίτημα των βιομηχανικών φορέων για τη σύσταση υπουργείου Βιομηχανίας γίνεται μόνο εν μέρει πράξη με την ανάθεση στον αναπληρωτή υπουργό κ. Στέργιο Πιτσιόρλα του εν λόγω χαρτοφυλακίου. Μένει όμως να αποδειχθεί αν ο χρόνος που απομένει ως τις εκλογές είναι αρκετός για να επιταχύνει η μηχανή. Η βελτίωση της παραγωγικότητας αποτελεί εξάλλου τον δεύτερο πυλώνα της λεγόμενης αναπτυξιακής στρατηγικής που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση, τον οποίο και καλείται να σηκώσει –και κυρίως να εξειδικεύσει –ο νέος αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας. Τα δομικά προβλήματα όμως της ελληνικής οικονομίας αποτελούν τροχοπέδη στη ζητούμενη επαναβιομηχάνιση και στην πολυσυζητημένη αλλαγή παραγωγικού μοντέλου με αιχμή την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και την καινοτομία.

Εξορθολογισμός

Οι προτεραιότητες που θέτουν οι φορείς της βιομηχανίας είναι ο εξορθολογισμός της φορολογίας, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, το ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, η βελτίωση των όρων πρόσβασης σε χρηματοδότηση για τις ελληνικές επιχειρήσεις και η επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών σε όλο το φάσμα χωροθέτησης, εγκατάστασης και λειτουργίας.
Στα πρώτα βήματα που πρόκειται να γίνουν είναι η κατάθεση στη Βουλή πολυνομοσχεδίου στο οποίο θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων. Στο ίδιο νομοθέτημα, θα υπάρχει πρόβλεψη και για τη δημιουργία οργανωμένου βιομηχανικού πάρκου στα Οινόφυτα. Στην ευρύτερη περιοχή εντοπίζεται κατά τις τελευταίες δεκαετίες η μεγαλύτερη άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση, η οποία έχει βλαπτικές συνέπειες όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για τη δημόσια υγεία.
Πρόκειται για μια έκταση 11.000 στρεμμάτων, όπου δραστηριοποιούνται περί τις 1.000 επιχειρήσεις, παράγεται άνω του 30% του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας και καλύπτεται το 4,8% των εξαγωγών της χώρας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Οινοφύτων και την υλοποίηση Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Ασωπού για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και των συνθηκών διαβίωσης. Για το εν λόγω έργο έχουν εξασφαλιστεί πόροι από το ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ θα υπάρχει και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Προτεραιότητες

Η βελτίωση της λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και η προώθηση του τομέα των agrologistics με τη δημιουργία αγροτικών επιχειρηματικών πάρκων στα οποία θα γίνεται και μεταποίηση εντάσσονται επίσης στις προτεραιότητες. Θεωρείται ακόμα ότι η αναβίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, που συντόνιζε ο κ. Πιτσιόρλας και από τη θέση του υφυπουργού, θα παραμείνει στο προσκήνιο, καθώς μετά την αναθέρμανση του Νεωρίου Σύρου τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά αποτελούν δύσκολες προκλήσεις.
«Αγκάθια» παραμένουν πάντως τα ζητήματα της χωροθέτησης, της αδειοδότησης αλλά και του συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που, αν και βλέπουν ως θετικό βήμα την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, ανησυχούν ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη σύμπνοια στο κυβερνητικό σχήμα σχετικά με την επιτάχυνση «ευαίσθητων» μεγάλων επενδύσεων, όπως στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων. Φωτογραφίζοντας τη στάση του προερχόμενου από τους Οικολόγους νέου υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Δημαρά, που έχει καταψηφίσει και τις σχετικές συμβάσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.