Την εξαγορά της αλυσίδας καφενείων Costa από την βρετανική Whitbread αντί 3,9 δισ. στερλινών (4,35 δισ. ευρώ) συμφώνησε την Παρασκευή η Coca Cola. Πρόθεση της Whitbread ήταν να διαχωρίσει την Costa και να τη διατηρήσει ως ανεξάρτητη εταιρεία, ωστόσο υποστήριξε ότι η πώληση της αλυσίδας ήταν συμφερότερη.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Whitbread Άλισον Μπρίτεν είπε ότι τώρα η Whitbread εστιάζει την προσοχή και τις προσπάθειές της στην ανάπτυξη της ξενοδοχειακής αλυσίδας Premier Inn στη Βρετανία και στη Γερμανία.
Η Whitbread εξαγόρασε την Costa το 1995 αντί μόλις 19 εκατ. στερλινών (21,17 εκατ. ευρώ). Σήμερα είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων καφέ στη Βρετανία –τα καταστήματά της από 39 έφθασαν να ξεπερνούν τα… 2.400 στη χώρα. Επιπλέον, η Costa λειτουργεί άλλα 1.400 καφενεία σε 31 αγορές εκτός Βρετανίας. Επίσης η Costa Express εκμεταλλεύεται 8.237 αυτόματα μηχανήματα πώλησης καφέ σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η τιμή της μετοχής της Whitbread εκτινάχθηκε κατά 17% υψηλότερα μόλις έγιναν γνωστά τα νέα πώλησης της Costa την Παρασκευή.
Μιλώντας στο BBC η Άλισον Μπρίτεν είπε ότι η Coca-Cola επιθυμούσε να εξαγοράσει την Costa επειδή ήθελε να αποκτήσει το προϊόν του καφέ. «Δεν είχαν ασχοληθεί μέχρι τώρα με τον καφέ», είπε χαρακτηριστικά.