συναυλία
Μπερεζόφσκι στο Ηρώδειο

Eνα αφιέρωμα στον Σοπέν παρουσιάζει στο Ηρώδειο η Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα Εγχόρδων της Βαρσοβίας με τη σύμπραξη του διάσημου πιανίστα Μπορίς Μπερεζόφσκι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο θα εμφανιστεί στη χώρα μας ύστερα από 25 χρόνια σε μια εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών και της πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Πολωνίας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Παγκόσμια Ημέρα Φιλανθρωπίας και μέρος των εσόδων θα δοθεί σε ιδρύματα για παιδιά. Στις 4/9.

θέαμα
Η Κασσάνδρα της Αρντάν

Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει τη Φανί Αρντάν στην «Κασσάνδρα», ένα μονόδραμα για ηθοποιό και ορχήστρα που κέρδισε διθυραμβικές κριτικές όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ της Αβινιόν το 2015. Σε αυτή την Κασσάνδρα, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο έργο της Κρίστα Βολφ, η μάντισσα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας αναπολεί τη ζωή της μία ώρα πριν από τον θάνατό της, νικημένη από θεούς και ανθρώπους. Η Κασσάνδρα τής Βολφ πρωτοπαρουσιάστηκε στο Παρίσι το 1994 και έκτοτε έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει παιχθεί επανειλημμένως. Εν προκειμένω, πρόκειται για παραγωγή της Comedie de Geneve όπου αναδεικνύεται η δύναμη της ηρωίδας. Στις 3/9 στις 21.00, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ, στο ΚΠΙΣΝ. Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή.

εικαστικά
Φόρμες και Αντιθέσεις της Σοφίας Βάρη

Επειτα από πολυάριθμες εκθέσεις στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αμερική, η γλύπτρια Σοφία Βάρη επιστρέφει στις ρίζες της στην Ελλάδα με την έκθεση Φόρμες και Αντιθέσεις. Δεκαέξι ασπρόμαυρα γλυπτά μνημειακών διαστάσεων δεσπόζουν στην Αγορά του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ως τις 7/10 και συνομιλούν με το κτίριο του ΚΠΙΣΝ και το ελληνικό φως. Τα γλυπτά της έκθεσης Φόρμες και Αντιθέσεις αποτελούν την πιο ώριμη δουλειά της Σοφίας Βάρη έχοντας δημιουργηθεί την τελευταία δεκαετία. Για τη συγκεκριμένη έκθεση η Βάρη κινήθηκε μόνο σε μια ασπρόμαυρη παλέτα, λόγω της γοητείας που της ασκεί το ελληνικό φως και της ιδιοσυγκρασίας του κτιρίου.



θέατρο
Ο «Αγαμέμνων» στον Πειραιά

Ο Γιάννης Στάνκογλου ερμηνεύει τον Αγαμέμνονα στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου, που παρουσιάζεται τον Σεπτέμβριο στην Αττική. Μετάφραση Γιώργος Μπλάνας, σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις. Στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας η Μαρία Πρωτόπαππα. Παίζουν επίσης: Αργύρης Πανταζάρας, Ιώβη Φραγκάτου και ο Θοδωρής Κατσαφάδος. Στο Βεάκειο του Πειραιά, την Τετάρτη 5/9, στις 21.00.

«Βάτραχοι» σε περιοδεία

Με τον Λάκη Λαζόπουλο στον διπλό ρόλο του ακολούθου του Διονύσου και του Ευριπίδη, οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη συνεχίζουν την περιοδεία τους στην Αττική. Σκηνοθεσία Κώστας Φιλίππογλου, μετάφραση Γιώργος Μπλάνας. Με τη Σοφία Φιλιππίδου, τον Αντώνη Καφετζόπουλο και τον Δημήτρη Πιατά. Κορυφαία του Χορού η Αννα Καλαϊτζίδου. Παραστάσεις: Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη (5/9), Δημοτικό Θέατρο Αλέξης Μινωτής, Αιγάλεω (7/9) & Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου (8-9/9).

«Θεσμοφοριάζουσες» στον Βύρωνα

Η αριστοφανική κωμωδία «Θεσμοφοριάζουσες» με την υπογραφή του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στη σκηνοθεσία παρουσιάζεται σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνικά Αγγελου Μέντη. Παίζουν: Μάκης Παπαδημητρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Νάντια Κοντογιώργη, Ελένη Ουζουνίδου, Ανδρη Θεοδότου, Μαρία Κατσανδρή κ.ά. Παραστάσεις: Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου (3-4/9), Δημοτικό θέατρο του Αλσους (Δ. Κιντής), Ηλιούπολη (6/9), Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, Βύρωνας (7/9), Βεάκειο, Πειραιάς, 12/9.

Τελευταίες για τον «Ορέστη»

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τον «Ορέστη» του Ευριπίδη σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη. Με τον Χρίστο Στυλιανού στον ρόλο του Ορέστη και την Ιωάννα Κολλιοπούλου Ηλέκτρα. Παίζουν: Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Κώστας Σαντάς, Χρήστος Στέργιογλου κ.ά. Παραστάσεις: Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» (2/9), Θέατρο Αλσους Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής» (5/9) και Ανοιχτό Θέατρο Αλσους Βεΐκου, Γαλάτσι (7/9).

μουσική
Αφιέρωμα στον Λοΐζο

Με μια πρωτότυπη μουσική συνάντηση τιμά η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης τον Μάνο Λοΐζο, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη γέννησή του. Η ΚΟΘ συναντά στη σκηνή του Ηρωδείου τη Δήμητρα Γαλάνη, τον Φοίβο Δεληβοριά και τη Γιώτα Νέγκα που ερμηνεύουν γνωστά τραγούδια του συνθέτη σε συμφωνικές διασκευές, αναζητώντας εκλεκτικές συγγένειες με κλασικούς συνθέτες μέσα από νέες, ανατρεπτικές ενορχηστρώσεις. Παράλληλα η ΚΟΘ θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τη συμφωνική σουίτα Loizos Recomposed του Αντώνη Σουσάμογλου, βασισμένη σε μουσικά θέματα του τιμώμενου συνθέτη. Διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης. Στις 8/9.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ