Ξένες ταινίες

«Οιδίποδας» (Oedipus rex), ΒΟΥΛΗ 22:00

Κινηματογραφική διασκευή της τραγωδίας του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος». Στην προπολεμική φασιστική Ιταλία γεννιέται ένα αγόρι το οποίο έχει την αγάπη της μητέρας του αλλά τη ζήλια του πατέρα του, ενός εύπορου στρατιωτικού. Σε σκηνοθεσία Πιερ Πάολο Παζολίνι. Πρωταγωνιστούν: Φράνκο Τσίτι, Σιλβάνα Μανιάνο, Αλίντα Βάλι, Νινέτο Νταβόλι, Τζούλιαν Μπεκ. (Ιταλία/Μαρόκο, 1967, 104′)

«Το κορίτσι µε το τατουάζ» (Millennium: The girl with the dragon tattoo), Star 24:00
Ο μαχητικός δημοσιογράφος Μίκαελ Μπλόμκβιστ προσλαμβάνεται από έναν πάμπλουτο βιομήχανο προκειμένου να ανακαλύψει όλη την αλήθεια γύρω από την εδώ και 36 χρόνια εξαφανισμένη ανιψιά του. Εκείνος συνεργάζεται με μια νεαρή χάκερ, τη Λίσμπετ, μια κοπέλα τρομακτικής ευφυΐας αλλά με αρκετές ιδιαιτερότητες. Μια ασυνήθιστη ερωτική ιστορία ξεκινά μεταξύ τους τη στιγμή που από τη Σουηδία στο Λονδίνο και από εκεί στην Αυστραλία αρχίζουν να ξετυλίγουν το κουβάρι της εξαφάνισης, το οποίο κρύβει απίστευτες οικογενειακές ίντριγκες, σεξουαλικές διαστροφές, οικονομικές απάτες και στυγερά εγκλήματα. (Δανία / Γερμανία / Σουηδία, 2009, 140′)
«Κρεβάτι στα τέσσερα» (Happy few) ΕΡΤ2 24:00
Δύο ζευγάρια –μεσαίας τάξης αλλά οικονομικά ασφαλείς, περίπου 30 ετών –συναντιούνται, υπάρχει αμοιβαία έλξη μεταξύ τους και ερωτικό δέσιμο. Το κοινό τους πάθος μετατρέπεται σε εθισμό. Χάνονται ολοκληρωτικά και μετά προσπαθούν να ξεφύγουν από το χάος. Είναι δυνατόν να βιώσεις ποτέ ένα νέο σεξουαλικό πάθος χωρίς να προβείς σε απιστία; Μπορεί ο πόθος να συνυπάρχει με την καθημερινότητα; Μπορείς ποτέ να τα έχεις όλα; Οταν τα φυσιολογικά όρια της οικογένειας και των σχέσεων καταρρίπτονται, πώς ξέρεις ποιος είσαι; Παίζουν οι Ελοντί Μπουσέ, Μαρίνα Φουά, Νικολά Ντουβοσέλ, Ροσντί Ζεμ. (Γαλλία, 2010, 98′)

HeliosPlus