Σε ήπιο κλίμα η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Ο κ. Κοντονής, στον αποχαιρετισμό του, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό που του έδωσε την ευκαιρία να κάνει δουλειά δύο ετών, ενώ απέφυγε να κάνει απολογισμό - το έργο μου το ξέρετε όλοι, είπε -, αποφεύγοντας επίσης και οιαδήποτε συναισθηματική χροιά.

Με ένα απόφθεγμα από την αρχαία ελληνική γραμματεία, «το δίκαιο είναι να αποφεύγεται η φιλονικία απέναντι στην επιείκεια, και η απόκτηση δύναμης απέναντι στο γενικό καλό», έδωσε το στίγμα του ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, κατά την – ήπια και χωρίς αιχμές παρά μόνο για την αντιπολίτευση – τελετή παράδοσης του υπουργείου από τον Σταύρο Κοντονή, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αλλά και της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου.
Ο 43χρονος νέος υπουργός τόνισε ότι η Δικαιοσύνη και η πολιτική εξουσία πρέπει να βρίσκονται στην ίδια πλευρά της μάχης, απέναντι στους εχθρούς του δημοσίου συμφέροντος, ενώ κατέστησε σαφή σε βάθος χρόνου τη στήριξή του στο «μεγάλο έργο της συνταγματικής αναθεώρησης».
Ο κ. Κοντονής, στον αποχαιρετισμό του, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό που του έδωσε την ευκαιρία να κάνει δουλειά δύο ετών, ενώ απέφυγε να κάνει απολογισμό – το έργο μου το ξέρετε όλοι, είπε -, αποφεύγοντας επίσης και οιαδήποτε συναισθηματική χροιά.
Αντιθέτως, έδωσε πολεμικό τόνο, στην αναφορά του περί αντιπολίτευσης.
«Η κυβέρνηση δίνει μια μεγάλη μάχη απέναντι σε ένα σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής που οδήγησε τη χώρα την οικονομία στα βράχια. Πρέπει να συμμετέχουμε διαρκώς, είτε από θέσεις ευθύνης, είτε ως στρατιώτες, σε αυτή τη μάχη. Να μην επανέλθει το καθεστώς αυτό από τη νέα Δεξιά, που δομείται από τον κ. Μητσοτάκη μαζί με ακροδεξιά στελέχη που ενδημούν στη Νέα Δημοκρατία. Να μη γυρίσει η Ελλάδα πίσω… », είπε ο κ. Κοντονής, ευχόμενος «καλή δύναμη» στον διάδοχό του.
«Παραμένω ρομαντικός, σφοδρός πολέμιος κάθε λογικής που οδηγεί σε συστημικές παγίδες», είπε από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, εξαίροντας την προσωπικότητα του νέου υπουργού.
«Στο δύσκολο έργο του, εύχομαι καλή επιτυχία», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Πολύτιμη αρωγή, η ευφυΐα του, η μετριοπάθεια και η βαθιά γνώση όλων των θεμάτων».

Οι ευχαριστίες και το αντίο
Ο κ. Κοντονής δήλωσε ότι επικοινώνησε με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων, και επαίνεσε τους δικαστικούς λειτουργούς που διακρίνονται για την εντιμότητα και την εργατικότητά τους. «Δεν είναι έτσι όλοι οι δικαστές έτσι, είναι όμως η πλειοψηφία», επεσήμανε, ευχαριστώντας τους υπαλλήλους του υπουργείου Δικαιοσύνης για την προσφορά τους. Ο πρόεδρος των εργαζομένων μίλησε άλλωστε επαινετικά για τον απερχόμενο υπουργό.
Ο κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στην προσπάθεια που θα καταβληθεί για τη βελτίωση της καθημερινότητας των εργαζομένων στον κόσμο της Δικαιοσύνης, μετά και την ολοκλήρωση -όπως είπε – του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ μίλησε παράλληλα για άμεσες
παρεμβάσεις στη λειτουργία δικαστηρίων, με αιχμή την ψηφιοποίηση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.