Τραγικά είναι τα όσα καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων αναφορικά με την πρόσβαση των πασχόντων από καρκίνο στα Ακτινοθεραπευτικά Μηχανήματα, δημοσίου και ιδιωτικού υγειονομικού τομέα.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει, κάθε χρόνο 13.000 ασθενείς αποκλείονται από σωτήριες για τη ζωή τους ακτινοθεραπείες αφού η λίστα αναμονής είναι δύο με τρεις μήνες, ξεπερνώνταςσε πολλές περιπτώσεις το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών.
Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και το μέσο ευρωπαϊκό όρο, πρέπει και στην Ελλάδα να λειτουργούν6-7 Ακτινοθεραπευτικά Μηχανήματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Ωστόσο, στην Ελλάδα σύμφωνα με την αναλυτική έρευνα της ΠΟΕΔΗΝγια τα Ακτινοθεραπευτικά Μηχανήματακαι τους ασθενείς που κατάφεραν το 2017 να υποβληθούν σε ακτινοθεραπείες στον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα, λειτουργούν μόνο 27 Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα – Γραμμικοί επιταχυντές στα Δημόσια Νοσοκομεία. Δηλαδή, λιγότερα από 3 ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους.
«Ακόμη και με τα 19 Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα του Ιδιωτικού Τομέα, η αναλογία στη χώρα μας είναι τραγική. Αναλογούν 4 Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, με την επισήμανση ότι οι περισσότεροι καρκινοπαθείς δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στον Ιδιωτικό Τομέα λόγω κόστους, παρότι ένα μέρος των εξόδων καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.
Σήμερα, λειτουργούν 47 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα εκ των οποίων 27 στα Δημόσια Νοσοκομεία και 20 στα Ιδιωτικά Νοσοκομεία. Από τους 10 Γραμμικούς Επιταχυντές της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μόνο επτά τοποθετήθηκαν (στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το «Αττικό», το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, το ΠΑΓΝΗ, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και το «Θεαγένειο») και λειτουργούν αλλά όχι σεπλήρη ανάπτυξη λόγω ελλείψεων προσωπικού.
Το 2017 στα 27 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα των Δημοσίων Νοσοκομείων, έκαναν ακτινοθεραπεία 13.520 καρκινοπαθείς σε 325.000 συνεδρίες. Άλλοι 9.266 καρκινοπαθείς έκαναν ακτινοθεραπεία σε 199.000 συνεδρίες στα 20 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα του Ιδιωτικού Τομέα.
Το σύνολο των ασθενών που εξυπηρετήθηκαν ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα το έτος 2017 είναι 22.768.
Συγκεκριμένα, στα Νοσοκομεία της Αττικής λειτουργούν 10 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και το 2017 εξυπηρετήθηκαν 5.031 ασθενείς, στη Θεσσαλονίκη 8 (7 το έτος 2017) και εξυπηρετήθηκαν 4.353 ασθενείς. Στην Ανατολική Μακεδονία 1 και εξυπηρετήθηκαν 233 ασθενείς, στην Θεσσαλία 2 (1 το έτος 2017) και εξυπηρετήθηκαν 850 ασθενείς, στην Ήπειρο 2 και εξυπηρετήθηκαν 800 ασθενείς. Τέλος, στηΔυτική Ελλάδα 2 και εξυπηρετήθηκαν 1.286 ασθενείς και στηνΚρήτη 2 και εξυπηρετήθηκαν 970 ασθενείς.
«»Εάν λειτουργούσαν πρωί – απόγευμα τουλάχιστον άλλοι 2.000 καρκινοπαθείς κατ’ έτος θα εξυπηρετούνταν.Οι λίστες αναμονής είναι δύο έως τρεις μήνες. Ξεπερνάνε σε πολλές περιπτώσεις το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών. Δυστυχώς 13.000 κατ’ έτος δεν προλαβαίνουν να κάνουν ακτινοθεραπεία», υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
Ακριβή η ακτινοθεραπεία στα ιδιωτικά νοσοκομεία
Τέλος, επισημαίνει το υψηλό κόστος της ακτινοθεραπείας για όσους επιλέγουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία, αφού οι ασθενείς επιβαρύνονται με το 15% του κόστους θεραπείας που είναι περίπου 2.500 ευρώ και ολόκληρη την αμοιβή του γιατρού που φθάνει τις 2.000 ευρώ.