Μας έλεγαν για αριστερά ανοίγματα, ή έστω κεντροαριστερά στον ανασχηματισμό. Τελικά φάνηκε πως τούτη η κυβέρνηση δεν είχε πάγκο. Αντί αριστερών ανοιγμάτων, περιορίστηκε σε μία γαλάζια βουλευτή που είχε διαγράψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Κατερίνα Παπακώστα και μάλιστα δημιούργησε για χάρη της και υφυπουργείο. Το υφυπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο πλέον είναι γυναικεία υπόθεση με την Ολγα Γεροβασίλη υπουργό. Ετσι δικαίως ορισμένοι ονόμασαν τον ανασχηματισμό «Ανασχηματισμό Παπακώστα», όπως θα μπορούσαν να τον ονομάσουν «ανασχηματισμό Μαριλίζας», «ανασχηματισμό Νοτοπούλου» (διευθύντρια του γραφείου του στη Θεσσαλονίκη) ή ανασχηματισμό «Μυρσίνης Ζορμπά». Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει θα πρέπει να τα ξεχάσουμε τα παραπάνω και να τον πούμε τον ανασχηματισμό ως «ανασχηματισμό Καλογήρου». Είναι ο Μιχάλης Καλογήρου νέος υπουργός Δικαιοσύνης, νομικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πήρε τη θέση του Στ. Κοντονή
***
Ο 43χρονος δικηγόρος κ. Καλογήρου αναλαμβάνει τα ηνία του υπουργείου Δικαιοσύνης σε μια δύσκολη συγκυρία, καθώς μαίνονται οι αντιδράσεις για την αποφυλάκιση του Αρ. Φλώρου και το περιβόητο νομοθετικό πλαίσιο Παρασκευόπουλου που άνοιξε το δρόμο για την υφ όρων απόλυση του συγκεκριμένου καταδίκου. Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης είχε εκπροσωπήσει ως δικηγόρος και τον Αγγελέτο Κανά που είχε κατηγορηθεί για τον ΕΛΑ, ενώ ήταν και νομικός σύμβουλος του Κώστα Λαλιώτη για την υπόθεση «Mayo» – Είχε εκπονήσει τα νομοσχέδια για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και τις τηλεοπτικές άδειες.
Γιατί επέλεξε την Κατερίνα
Ενα από τα πουλάκια που κατοικοεδρεύουν στην Ηρώδου Αττικού μου σφύριξε ότι ο κ. Τσίπρας τοποθέτησε την Κατερίνα Παπακώστα στην κυβέρνηση όχι τόσο επειδή τον ένοιαζε η διεύρυνση του κόμματος προς την Κεντροδεξιά, αλλά (και εδώ είναι το μυστικό) για να αυξήσει κατά ένα βουλευτή την Κοινοβουλευτική Ομάδα ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας που θα έρθει για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Κατερίνα Παπακώστα ως υφυπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα δεν θα μπορούσε να αρνηθεί να ψηφίσει την συμφωνία.
Οταν ο Τσίπρας ξαναθυμήθηκε την Αριστερά
Λίγες ημέρες προτού τα «τεχνικά κλιμάκια» επιστρέψουν για να μας θυμίσουν ότι μπορεί να τελείωσαν τα μνημόνια αλλά δεν ισχύει το ίδιο με την «επιτήρηση», ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) και ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν να προβάλλουν ξανά ένα «αριστερό προφίλ», στην προσπάθειά τους να διαμορφώσουν ευνοϊκότερο έδαφος για την προεκλογική εκστρατεία που ήδη έχει ξεκινήσει. Δεν ξέρω εάν το έχετε αντιληφθεί, αλλά στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε δεκάδες φορές στην «Αριστερά», κάτι που δεν έκανε τελευταίως στις ομιλίες του (δεν είπε, για παράδειγμα, λέξη για την Αριστερά στο διάγγελμά του στην Ιθάκη). Γιατί τώρα, με τον ανασχηματισμό, να θυμηθεί και πάλι την Αριστερά άραγε;
nnn
Ο λόγος είναι απλός. Δεν αισθάνεται αυτή τη φορά όπως αισθανόταν το 2015, κυρίαρχος στο κόμμα του. Τότε έκανε ό,τι ήθελε. Δεν σήκωνε ούτε αντιρρήσεις, ούτε δεχόταν όρους. Ηταν κομματικά παντοδύναμος, χωρίς αντίπαλο, όπως συχνά ο ίδιος έλεγε. Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν. Ο Παναγιώτης Σκουρλέτης έγινε γραμματέας στο κόμμα, αφού προηγουμένως έθεσε κάποιους όρους. Τους οποίους προφανώς δέχτηκε ο κ. Τσίπρας, αφού τον πρότεινε. Ποιοι είναι αυτοί οι όροι; Θα τους μάθουμε στην πορεία, όταν και όποτε λαμβάνονται αποφάσεις. Για ένα να είστε σίγουροι: ο κ. Τσίπρας δεν είναι πλέον απόλυτος κυρίαρχος στο κόμμα του.
nnn
Αλλά ας επανέλθω στην Αριστερά που τόσο συχνά πλέον έως τις εκλογές θα επικαλείται ο κ. Τσίπρας. Είπε ότι: «Η Αριστερά σε αυτή τη χώρα δεν έλειψε ποτέ από τις μεγάλες ιστορικές στιγμές και από το κάλεσμα του λαού και τους μεγάλους αγώνες. Δεν την αποθάρρυνε ο συσχετισμός. Δεν περίμενε πότε αυτές οι περιβόητες συνθήκες θα ωριμάσουν. Δεν δραπέτευε στη θεωρητική της ασφάλεια. Δεν φυλαγόταν από την Ιστορία. Αλλά την έγραφε πάντοτε σε χρόνο ενεστώτα».
Η αναζήτηση «κοινωνικού προσώπου»
Αν, όπως λένε ακόμη και οι κομματικοί φίλοι του Πρωθυπουργού, η πρώτη προσπάθεια αποκατάστασης του «αριστερού προφίλ» της κυβέρνησης είναι το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, τότε η συνθηκολόγηση με τους δανειστές θα παρουσιαστεί απλώς ως… ανάληψη πολιτικής ευθύνης από την Αριστερά και… καθάρισε. Η δεύτερη προσπάθεια αφορά το «κοινωνικό πρόσωπο» της κυβέρνησης.
nnn
Εδώ η έμφαση είναι σε μέτρα που αφορούν τους μισθωτούς, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του «υποκατώτατου» μισθού (δηλαδή της χαμηλότερης αμοιβής για τους εργαζομένους κάτω των 25), η επαναφορά της δυνατότητας επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων, η συζήτηση για την αναστολή της μείωσης των συντάξεων, όπως και οι υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις, αν και οι τελευταίες θα αφορούν εξίσου μισθωτούς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
Λέξη για τον συγκυβερνήτη
Μου το επισήμανε κυβερνητικό στέλεχος, από αυτά που δεν είδαν ποτέ με «καλό μάτι» τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ: «Πρόσεξες», μου είπε, «ότι στο διάγγελμα Τσίπρα από την Ιθάκη δεν ανέφερε λέξη για τον Πάνο Καμμένο που τον στήριξε εδώ και τριάμισι χρόνια στην κυβέρνηση και στην ψήφιση των μνημονίων. Εστω να του πει κάτι. Αυτό δεν είναι τυχαίο, δρομολογεί τη νέα έως τις εκλογές σχέση». Αυτά είπε, αυτά σας μεταφέρω και αμαρτίαν ουκ έχω.
Η ανταπόκριση της Κατερίνας
Η Κατερίνα Παπακώστα ανταποκρίθηκε, λέει, στο προσκλητήριο του Πρωθυπουργού. Τώρα ποιο είναι αυτό το προσκλητήριο είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο. Σημασία έχει ότι η πρώην γαλάζια βουλευτής είναι η πρώτη και ίσως η μόνη που ανταποκρίθηκε στο προσκλητήριο του κ. Τσίπρα. Ηθελε να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό (το δήλωσε άλλωστε), τελικά περιορίστηκε να δει τον Πάνο Καμμένο. Τον οποίο, να σημειώσω, από τότε που καρατομήθηκε από τη ΝΔ, τον είχε ξανασυναντήσει και μάλιστα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, γιατί τότε ήθελε ενημέρωση για τα εθνικά θέματα. Και να σκεφτείτε ότι η κυρία Παπακώστα, προτού διαγραφεί από τη ΝΔ ήταν οργισμένη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας επειδή έκοψαν μισθούς, επιδόματα και συντάξεις από τους αξιωματικούς και από τους απόστρατους. Μάλιστα, στη Βουλή έφερνε και τον σύζυγό της (απόστρατο στρατηγό του Οικονομικού) για να εξηγήσει τη ζημιά που υπέστησαν οι απόστρατοι από τα μνημόνια.
nnn
Οταν είχε διαγραφεί από τη ΝΔ, ρωτήθηκε εάν θα συνεργαστεί με τον Πάνο Καμμένο ή ακόμα εάν θα ενταχθεί στους ΑΝΕΛ. Η απάντησή της ήταν «όχι», αλλά τώρα με τον ανασχηματισμό πολλά πράγματα άλλαξαν για την Κατερίνα, που ίδρυσε και πολιτική κίνηση με την ονομασία «ΝΕΟ». Μέλη της οι Ευάγγελος Αντώναρος και Νίκος Καραχάλιος. Ο τελευταίος μάλλον την εγκατέλειψε μετά τα όσα συνέβησαν με το φλερτ της Παπακώστα με τους ΑΝΕΛ.
Οι αγύμναστοι του Ρουβίκωνα
«O Ρουβίκωνας μάς κάνει ρόμπα διεθνώς» ανέφερε η πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στη νέα εισβολή της αντιεξουσιαστικής ομάδας στο υπουργείο Εξωτερικών. Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε «τα παιδιά» του Ρουβίκωνα… «αγύμναστα»: «Αυτά… τα μωρά όμως μας κάνουν ρόμπα διεθνώς» τόνισε η κυρία Μπακογιάννη, σχολιάζοντας ότι «υπάρχει επισήμως ανοχή… αφού σου λέει η κυβέρνηση ότι τα παιδιά αυτά κάνουν ακτιβισμό».
Ποιος κάνει την καθαρότερη έξοδο;
Στο ερώτημα αυτό απαντά με χιούμορ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Π. Χρηστίδης: Ο μοναδικός στην Ελλάδα ο οποίος κάνει καθαρή έξοδο είναι ο… Ρουβίκωνας. Μπαίνει όπου και όποτε θέλει και δεν τον ενοχλεί κανένας κατά τη διάρκεια της εξόδου, δήλωσε.
Το μέλλον της Ελενας ΚουντουράΜία από τις υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ που έχει (άγνωστο πώς) κερδίσει τον τίτλο της… αναντικατάστατης ή έστω της… αμετακίνητης είναι και η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά. Ουδείς, όπως αποδείχθηκε έως τώρα, μπορεί να τη μετακινήσει από το υπουργείο της, και μάλιστα τώρα, μεσούσης της τουριστικής περιόδου. Αλλά τι σημαίνει «αναντικατάστατη» τη στιγμή που βρίσκεται σε μια κυβέρνηση σε αποδρομή και που το κόμμα της (οι ΑΝΕΛ) σχεδόν εξαϋλώνεται; Ορισμένοι έσπευσαν να πουν ότι η κυρία Κουντουρά θα κάνει μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει μια υποψηφιότητά της στους δήμους της Αθήνας ή (ακόμα) της Θεσσαλονίκης. Η ίδια το διαψεύδει λέγοντας ότι παραμένει πιστή στο κόμμα της. Οι πληροφορίες λένε ότι η κυρία Κουντουρά θέλει να φύγει από το Τουρισμού και να πάει στην Ευρωβουλή. Και το ρισκάρει λέγοντας πως θέλει να είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τους ΑΝΕΛ (πάλι). Ελα όμως που για να είναι υποψήφια ευρωβουλευτής θα πρέπει να παραιτηθεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα από υπουργός. Εάν στις επόμενες ημέρες δείτε να έρχεται νομοσχέδιο στη Βουλή που να επιτρέπει σε υπουργούς να είναι και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ακόμη και στην προεκλογική περίοδο, τότε θα καταλάβετε για ποια γίνεται αυτός ο νόμος.
***
Χωρίς υπουργείο θα έχω πρόβλημα
Μου είναι δύσκολο να το πιστέψω αλλά οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στην κυβέρνηση το επιβεβαιώνουν. Ενα μέλος της κυβέρνησης (δυστυχώς δεν μπορώ να αποκαλύψω για ευνόητους λόγους το όνομά του) εν όψει ανασχηματισμού, παρακάλεσε σχεδόν… κλαίγοντας να παραμείνει στη θέση του ή να αλλάξει υπουργείο (αλλά να είναι οπωσδήποτε στην κυβέρνηση), καθ’ ότι εάν μείνει εκτός κυβερνήσεως θα αντιμετωπίσει… οικονομικά προβλήματα.
HeliosPlus