Η άλλη Μύκονος

Τη Μύκονο για πρώτη φορά την επισκέφθηκα ως φοιτήτρια.

Τη Μύκονο για πρώτη φορά την επισκέφθηκα ως φοιτήτρια. Πριν από αρκετά χρόνια, Μάιο μήνα, την εποχή που το νησί γεμίζει φοιτητόκοσμο από όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Είχα περάσει τόσο ωραία που απέφευγα να ξαναπάω για να μη χαλάσω την ανάμνηση. Επίσης, προτιμούσα να επισκέπτομαι νησιά που δεν φημίζονται τόσο για τη νυχτερινή τους ζωή, αλλά που είναι πιο ήσυχα και «εναλλακτικά», όπως συνηθίζουμε να λέμε.
Αυτό μέχρι εφέτος, που λόγω ευνοϊκών συνθηκών βρέθηκα και πάλι στο κοσμοπολίτικο νησί. Και πέρασα και πάλι πολύ όμορφα. Και μάλιστα χωρίς να χαλάσω πολλά χρήματα (τουλάχιστον όχι περισσότερα από ό,τι στην Πάρο ή στη Νάξο ή ακόμα και στα Κουφονήσια). Δεν ταλαιπωρήθηκα καθόλου να βρω ξαπλώστρα, σε αντίθεση με την Αίγινα κάποιον Δεκαπενταύγουστο, ενώ σε όποια παραλία πήγαινα (ναι, δεν πήγαινα στις πολύ διάσημες), έκανα το μπάνιο μου με ησυχία, χωρίς τον ενοχλητικό ήχο από ρακέτες και έντονη μουσική στα αφτιά μου. Ανακάλυψα ότι στην πανέμορφη και ήσυχη παραλία Καλαφάτης βρίσκεις το σετ «ξαπλώστρες με ομπρέλα» να κοστίζει 15 ευρώ, ενώ μπορείς ωραιότατα να απλώσεις την πετσέτα σου και κάτω από τα αρμυρίκια, όπου υπάρχει και περισσότερη σκιά. Οτι μία από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, ο Αγιος Σώστης, είναι ανοργάνωτη, ότι στον θερινό κινηματογράφο «Cine Manto» που βρίσκεται στην καρδιά της Χώρας μπορείς να πιεις τον πρωί τον καφέ σου μέσα στη δροσιά χάρη στα πολλά δέντρα και να συνεχίσεις μέχρι τη νύχτα βλέποντας κάποια ταινία ή απλώς απολαμβάνοντας το φαγητό και το ποτό σου. Οτι η καλύτερη ώρα για να «χαθείς» στα στενά της Χώρας και να ανακαλύψεις όλες τις γωνιές της, τα εκκλησάκια, τις αυλές και τα σπιτάκια της είναι γύρω στις 6, όταν δεν γίνεται ακόμη πανικός από κόσμο. Και ότι στην Ανω Μερά θα φας καλά και οικονομικά στην πολύβουη πλατεία του οικισμού.
Φυσικά, τα προαναφερθέντα δεν σημαίνουν ότι δεν γίνονται ακρότητες και ότι δεν προσφέρονται κακές έως μέτριες υπηρεσίες σε υπερβολικά υψηλές τιμές, αλλά, όπως και στους περισσότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς, αν πάει κανείς λίγο διαβασμένος, μπορεί πραγματικά να απολαύσει τις παροχές ενός καλά οργανωμένου νησιού, να κολυμπήσει σε καταγάλανα νερά, να φάει καλής ποιότητας φαγητό σε, τηρουμένων των αναλογιών, πολύ καλές τιμές και πραγματικά να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει. Με το επιπλέον πλεονέκτημα ότι, όποτε νιώσει την επιθυμία, μπορεί να «το ρίξει» και λίγο, έως πολύ, έξω.

Κολυμπήστε (σχεδόν) incognito

Εννέα από τις πολλές και καλές επιλογές για εκείνους που θέλουν να απολαύσουν το μπάνιο τους μακριά από την πολυκοσμία.
Αγιος Σώστης
Στον δρόμο προς Ανω Μερά βρίσκεται η πιο γνωστή ανοργάνωτη παραλία με το ομώνυμο εκκλησάκι. Καθώς δεν είναι προστατευμένη από τους ανέμους, δεν ενδείκνυται όταν φυσάει βοριάς.
Κάπαρη
Στα δυτικά του νησιού, φτάνουμε ύστερα από λίγο περπάτημα στον μικρό χωματόδρομο σε μια από τις πιο όμορφες, ανοργάνωτες παραλίες με θέα τη Δήλο. Υπέροχο ηλιοβασίλεμα!
Χουλάκια
Οι ντόπιοι την αγαπούν γιατί είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες χάρη στα μεγάλα της βότσαλα. Μετά τη βουτιά περπατάμε προς το Φανάρι για το ηλιοβασίλεμα με φόντο τον παλιό φάρο του Αρμενιστή.
Λούλος
Εύκολα προσβάσιμη, ανοργάνωτη παραλία, γι’ αυτό και έχει αρκετές οικογένειες με παιδάκια. Προστατεύεται από τους αέρηδες.
Φωκός, Μυρσίνη
Περίπου δύο χιλιόμετρα κακού αλλά πατημένου χωματόδρομου και φτάνουμε σε έναν φυσικό παράδεισο. Λίγο μετά τον χρυσαφένιο Φωκό, η ακόμα πιο ήσυχη Μυρσίνη.
Αγράρι, Αγιος Στέφανος, Καλαφάτης
Εκτός του ότι υπάρχει αρκετός χώρος για ελεύθερο μπάνιο, οι ξαπλώστρες είναι αρκετά πιο οικονομικές σε σχέση με το υπόλοιπο νησί.

Τσιμπήστε χωρίς τσιμπημένες τιμές

10 προτάσεις που δεν ξεπερνούν τα €25 / άτομο.
«Λούντα Πικάντικη γωνιά»
Από τη Χώρα με κατεύθυνση τον Πλατύ Γυαλό συναντάμε το εστιατόριο της κυρίας Λούντα Ονουφέρκο. Ουκρανή την καταγωγή αλλά πλέον Μυκονιάτισσα, αφού ζει εκεί τα τελευταία 20 χρόνια. Στο κατάστημά της βρίσκουμε εξαιρετικής ποιότητας πιάτα, φτιαγμένα με κυκλαδίτικα προϊόντα και με επιρροές από τη μαγειρική της ιδιαίτερης πατρίδας της.
«Οδός Αράξαμε»
Βρίσκεται στην Ανω Μερά, όπου ούτως ή άλλως συναντάμε μερικά από τα πιο «τίμια» εστιατόρια του νησιού. Φάγαμε νοστιμότατα κεφτεδάκια, εξαιρετικό μυκονιάτικο λουκάνικο, ελαφριά καλαμαράκια τηγανητά και μια χορταστικότατη χωριάτικη σαλάτα. Α, επίσης φημίζονται για τα γλυκά τους!
«Επτά»
Ψητό χταποδάκι, τηγανητές γαρίδες, καλαμαράκια, μύδια… Ο κατάλογος των εξαιρετικά φτιαγμένων μεζέδων που σερβίρονται στο πανέμορφο «Επτά» στην πλατεία της Ανω Μεράς είναι πολύ μεγάλος.
«Μπαλωθιές»
Ενα μεζεδοπωλείο-ρακάδικο στον Ορνό με παραδοσιακή κρητική κουζίνα.
«Λευτέρης»
Γεμάτο κάθε βράδυ, αφού προσφέρει καλά ψητά, σουβλάκια, αλλά και μαγειρευτά. Από τα πιο γνωστά φαγάδικα στον Ορνό.
«Pepper»
Προσεγμένο, όμορφο, μοντέρνο και μέσα στη Χώρα. Ψησταριά-σουβλατζίδικο ποιότητας, στο οποίο όμως θα θέλετε να κάθεστε με τις ώρες.
«Captain’s»
Σε ένα από τα καλύτερα σημεία, στο παλιό λιμάνι στη Χώρα, βρίσκεται αυτό το μεζεδοπωλείο. Ιδανικό σημείο για να χαζεύουμε τον κόσμο που περνάει τσιμπολογώντας από χταποδάκι και κολοκυθοκεφτέδες μέχρι γαρίδες με πλιγούρι και ομελέτες.
«Μαϊζέβελο»
Ανοιξε πρόσφατα πάνω στην επαρχιακή οδό Μυκόνου. Πρόκειται για οινομαγειρείο με μαγειρευτά φτιαγμένα με μεγάλη φροντίδα από την Αννα-Μαρία. Δοκιμάζουμε τη γλυκόξινη τηγανιά συκωτιού, αλλά και τα μακαρόνια με πανσέτα. Προτιμήστε να περάσετε από νωρίς να «καπαρώσετε» τη μερίδα σας, γιατί τα ταψιά αδειάζουν πολύ-πολύ γρήγορα.
«Καφενείο του Μπακόγια»
Στον Γιαλό (την παραλία στο παλιό λιμάνι της Μυκόνου) βρίσκεται ένα από τα πιο παλιά καφενεία του νησιού. Παραγγέλνουμε μεζεδάκια κυρίως (από αθερίνα μέχρι μυκονιάτικα λουκάνικα).
«Λημνιός»
Για περισσότερα από 20 χρόνια σερβίρει στην παραλία του Αγίου Στεφάνου γεμιστούς κολοκυθανθούς, παστουρμαδόπιτα, χορτοπιτάκια με σταμναγκάθι αλλά και ψητά κρέατα και θαλασσινά.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.