Γιώργος Χρυσοστόμου

Πήγατε διακοπές εφέτος;

Πήγατε διακοπές εφέτος;
«Γεννήθηκα στη Ρόδο. Δεν υπήρχε αυτό που λέμε «πάμε διακοπές». Τη βγάζαμε σε ένα βουνό, στα χωράφια. Οπότε δεν ξέρω τι είναι η ξεγνοιασιά, τα μπάνια, τα καρπούζια, το μεσημέρι οι μεγάλοι να μιλούν ενώ εσύ κοιμάσαι».

Οπότε, τι σηµαίνει «διακοπές» για εσάς;
«Γύρισα πριν από μερικές ημέρες από περιοδεία. Από τότε είμαι έγκλειστος στο σπίτι. Μόνο στο σουπερμάρκετ κατεβαίνω. Θεωρώ διακοπές να δω το σπίτι, να το φτιάξω. Ξεκίνησα και ένα παζλ».

Η θάλασσα δεν σας λείπει;
«Μπορεί να πάω για κανένα μπάνιο μέχρι το Σούνιο. Αλλά και πάλι δεν μπορώ. Πας σε ένα beach bar και έχει τη μουσική να βαράει από το μεσημέρι. Πάντα μαλώνω με τους ιδιοκτήτες: «Ρε παιδιά, βάλτε κάτι πιο chill out». Mετά βαριέμαι. Δεν μπορώ να κάτσω σε μια ξαπλώστρα. Γιατί σκέφτομαι. Και όταν σκέφτομαι δεν είμαι πολύ καλά. Πέρυσι 7 Αυγούστου πήγα στο Βερολίνο. Και έκανα μπάνιο σε μια παγωμένη, γλυκιά λίμνη γυμνιστών».
Πρωταγωνιστείτε στις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Σας αρέσει το έργο;
«Οχι. Και χαίρομαι που δεν φοβάμαι να το πω. Και είναι κάτι που το συμμεριζόμαστε όλοι. Δεν είναι από τα καλύτερά του. Είναι πολύ δύσκολο έργο. Ολοι έρχονται και λένε: «Παιδιά, συγχαρητήρια και μπράβο σας για το κομμάτι από τη μέση και μετά». Επίσης δεν μπορώ να συνδεθώ με αυτό το επαναστατικό, με τη θέση της γυναίκας, που με ρωτάνε οι συνάδελφοί σου σχετικά με το έργο. Τώρα η γυναίκα είναι τρομερά δυναμική περσόνα».
Μεγαλώσατε σε πολύτεκνη οικογένεια. Πώς ήταν;
«Είχε πολυκοσμία, φασαρία, αναμονή στην τουαλέτα».
Ησασταν καλός μαθητής;
«Αίσχος. Περιέργως ήμουν καλός στα Αρχαία. Αλλά επειδή οι κολλητοί μου πήγαν στη Δ’ Δέσμη, που είχε Μαθηματικά, τους ακολούθησα. Τελικά με παράτησαν σε μια γωνιά, γιατί ήταν αυτοί που ήταν, καλή τους ώρα, και έμεινα με τα Μαθηματικά, με τα οποία δεν έχω καμία σχέση. Πήρα το απολυτήριο χαριστικά».
Να φανταστώ ήσασταν ο ωραίος του σχολείου;
«Δεν ήμουν κανένας ωραίος. Ημουν ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Στη Ρόδο σημασία έχει να έχεις λεφτά. Οσοι μεγάλωσαν σε επαρχία θα το καταλάβουν απόλυτα αυτό που εννοώ. Δεν πά’ να ‘σουν σπυριάρης και χάλια, αν είχες μηχανάκι είχες κορίτσι».
Δεκαοκτώ ετών μπήκατε στη δραματική σχολή του ΚΘΒΕ. Σας ήρθαν εύκολα τα πράγματα;
«Δεν θα το έλεγε κανείς. Μετά τη σχολή δούλεψα με τον Μοσχόπουλο στην παιδική σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου και μετά έμεινα επτά χρόνια άνεργος. Πλέον έχω καταλάβει τον λόγο, αλλά δεν θέλω να τον πω. Και άρχισα να κάνω τα γνωστά: τον μπάρμαν, τον κλόουν, ό,τι υπήρχε».
Οπότε το θεατρικό βραβείο «Δημήτρης Χορν» το 2014 ήταν ανακούφιση;
«Βεβαίως. Τεράστια τιμή. Λειτουργεί βέβαια και εμπορικά. Πλέον είσαι ο βραβευμένος με «Χορν» ηθοποιός. Με τα χρήματα που κέρδισα από το βραβείο πλήρωσα την Εφορία. Μάλιστα μια δημοσιογράφος βγήκε και με κατηγόρησε που το είπα. Λες και τι άλλο θα μπορούσα να κάνω;».
Επίδαυρος και Αγαμοι Θύται συνδυάζονται;
«Αν κάνω τον ρόλο των Αγάμων στην Επίδαυρο να μου το πεις. Αυτόν τον διαχωρισμό ποιοτικού – εμπορικού δεν τον μπορώ. Για εμένα υπάρχει καλαίσθητο και μη καλαίσθητο. Επίσης, το ποιοτικό μιλάει πάντοτε εκ τους ασφαλούς. Με πατέρα εργοστασιάρχη, ακίνητα στην Κύπρο και θείο πολιτικό, είναι λυμένα ήδη κάποια ζητήματα. Να είναι καλά το ποιοτικό, λοιπόν, αλλά έχω δουλέψει ρόλους πρωταγωνιστικούς, σεζόν, με 350 ευρώ τον μήνα. Συγγνώμη, αλλά πες στον κουλτουριάρη να μου δώσει τον μπαμπά του για κανένα εξάμηνο».
Από τη δουλειά σας βγάζετε χρήματα;
«Μέχρι πέρυσι που ήμουν στη «Μουρμούρα» και στο Εθνικό πρωταγωνιστής δούλευα dj και αλλού. Μόνο εφέτος δούλεψα μόνο μία δουλειά. Ισως ξαναμπώ σε αυτό το τριπάκι. Αλλά δεν θέλω νύχτα. Την κουβαλάω 22 χρόνια πάνω μου».
Δεν είναι γοητευτική;
«Είναι μεγάλη απάτη. Οι ψυχές μεταλλάσσονται, το φλερτ δεν είναι καθαρό στ’ αλήθεια. Κάποιος με ρώτησε αν βγαίνω και του απάντησα: «Οχι, γιατί θέλω να ερωτευτώ». Προτείνω σε όλους ένα πείραμα: Να βγουν έξω βράδυ μέχρι τις 5 τα ξημερώματα και να μην πιουν. Και να δουν παντελώς νηφάλιοι τι γίνεται γύρω. Είναι σοκαριστικό πώς είναι οι άνθρωποι».
Ειδήσεις βλέπετε;
«Πολύ ξυστά. Κλείνω τη φωνή. Η ταραχώδης μουσική, η υποκειμενικότητα του καθενός που μεταφέρει την είδηση, μου το μπολιάζουν με πολλή άχρηστη πληροφορία. Δεν μπορώ να παρακολουθήσω πολιτική κουβέντα. Νομίζω ότι αυτοί που βγαίνουν στα παράθυρα κρύβουν παρά εκθέτουν τα πράγματα. Ολα γίνονται με ένα σχέδιο. Να δεις σε έξι μήνες, που θα ξεχαστεί το Μάτι, ξαφνικά θα διαπιστώσουμε ότι αυτό το καλοκαίρι υπογράφηκε κάτι που δεν πήραμε είδηση».
«Θεσμοφοριάζουσες»:
Σε περιοδεία από 28 Αυγούστου (Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις 19 Σεπτεμβρίου).
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.