Η ΕΛ.ΑΣ γνώριζε και μέσω Facebook την συμμορία των ληστών, μετέπειτα δολοφόνων του 25χρονου σπουδαστή, σχεδόν από τις αρχές Αυγούστου, δηλαδή περίπου δύο εβδομάδες πριν την φονική ληστεία στο Φιλοπάππου!
Η συμμορία των δύο Πακιστανών και του Ιρακινού που κατηγορείται για τη δολοφονία του Έλληνα σπουδαστή στη Γλασκόβη ήταν ήδη γνωστή στην ΕΛ.ΑΣ από τις προηγούμενες εβδομάδες, αφού είχε διαπιστωθεί ότι κρυβόταν πίσω από ένα μπαράζ, από τις αρχές Ιουλίου, 14-16 ληστειών στην ευρύτερη περιοχή του Θησείου.
Με βασικό «κόλπο» ότι πριν την επίθεση ζητούσαν τσιγάρο ή τουριστικού τύπου πληροφορίες από τα μετέπειτα θύματά τους. Κι αυτό το μπαράζ ληστρικών επιθέσεων είχε υπάρξει ύστερα από μια περίοδο (το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου) που αυτές οι ληστείες είχαν μειωθεί αισθητά μετά από εξαρθρώσεις, την περασμένη άνοιξη, τριών ομάδων αλλοδαπών ποινικών που λυμαίνονταν την περιοχή.
Η ΕΛ.ΑΣ είχε αντλήσει στοιχεία, σε προγενέστερο χώρο, για τη συμμορία από στέκια αλλοδαπών στην Ομόνοια και το Μοναστηράκι. Μάλιστα 3-4 αλλοδαποί από αυτό τα «στέκια» είχαν δώσει στους αστυνομικούς φωτογραφίες των υπόπτων που είχαν αναρτήσει στο Facebook από κοινές παρέες τους και βόλτες τους στην Αθήνα.
Όμως η ΕΛ.ΑΣ παρά τις συνεχείς προσπάθειες αδυνατούσε να βρει το κρησφύγετό τους στην Αθήνα ενώ δεν κατόρθωνε να αποτρέπει τις επιθέσεις τους στην περιοχή του Θησείου. Προκαλώντας όμως ερωτηματικά γιατί ενώ ήταν ήδη γνωστά τα πρόσωπα, η παρουσία τους στην Αθήνα και οι συνεχείς επιδρομές τους στην περιοχή, δεν είχε ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στου Φιλοπάππου και δεν είχε εντείνει τις έρευνες για τη σύλληψή τους.
Όταν λοιπόν υπήρξε η ληστεία με την μοιραία κατάληξη σε βάρος του 25χρονου και της φίλης του από την Πορτογαλία, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής και της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών με συνοπτικές διαδικασίες προσδιόρισαν τον ρόλο τους στο αιματηρό περιστατικό και απέκλεισαν το ενδεχόμενο συμμετοχής άλλων αλλοδαπών.
Έτσι άρχισαν πιο μεθοδικά τις αναζητήσεις τους στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις ενώ είχαν ήδη δώσει φωτογραφίες τους σε αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες. Για τους δύο Πακιστανούς είχε διαπιστωθεί ότι είχαν αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη όπου διέμειναν σε περιφερειακό καταυλισμό αλλοδαπών και αργότερα κατευθύνθηκαν στην περιοχή Ειδομένης όπου έμεναν και πάλι σε πρόχειρα καταλύματα αλλοδαπών.
Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες προσπάθησαν δύο φορές να περάσουν τα σύνορα αλλά έγιναν αντιληπτοί και επέστρεψαν στην Ειδομένη.
Μόλις συνελήφθησαν οι δύο ύποπτοι στην βόρειο Ελλάδα, υπήρξε η άμεση σύλληψη και για τον Ιρακινό συνεργό τους στην Αθήνα, του οποίου το κρησφύγετο ήταν ήδη γνωστό.
Η γνώση της ΕΛ.ΑΣ για τις προηγούμενες επιθέσεις των αλλοδαπών κακοποιών (σσ.: είχαν εισέλθει στην χώρα μας με το μεγάλο προσφυγικό «ρεύμα» της περιόδου 2015-2016) πριν το μοιραίο συμβάν με τον 25χρονο, αναδείχθηκε με την άμεση εξιχνίαση δέκα προηγούμενων ενεργειών τους, με θύματα κυρίως Ελληνες, που είχαν σημειωθεί το τελευταίο δίμηνο.