Η ιστορία που θα σας περιγράψω συνέβη την Κυριακή το βράδυ με γεμάτο το αυγουστιάτικο φεγγάρι (την ώρα που οι περισσότεροι Αθηναίοι επέστρεφαν από τις διακοπές τους) πάνω στο φέρι μποτ «Μακεδών». Είναι το πλοίο που κάνει το δρομολόγιο από και προς την Τζια. Επιβάτες του οι Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη, Ντόρα Μπακογιάννη, Φώφη Γεννηματά, Κατερίνα Μάρκου, Θ. Μάργαρης, Δ. Χατζησωκράτης, Γ. Καμίνης, Χρ. Πρωτόπαπας, Δ. Τσιόδρας, Μανώλης Οθωνας, Στ. Μαλέλης και πολλοί άλλοι. Το ζεύγος Μητσοτάκη μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη βρέθηκαν ιδιωτικώς στην Τζια (στο σπίτι της αδελφής τους) προφανώς για μια βουτιά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, ενώ οι υπόλοιποι ήταν καλεσμένοι του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στη βάφτιση της έξι μηνών κορούλας του Κωνσταντίνας (ή Ναντίν) και επέστρεφαν στην Αθήνα.
nnn
Προτού πάμε στα βαφτίσια, σημειώνω (με νόημα) τη συνομιλία που είχαν εν πλω οι Μητσοτάκης και Γεννηματά (φωτογραφία), καθώς και τη… γνωμάτευση που έκανε πολιτικός (ας μην αποκαλύψω το όνομά του) όταν διαπίστωσε πόσοι πολιτικοί… «αντισύριζα» ήταν μαζεμένοι σε ένα πλοίο: «Αν το γνώριζε ο Καμμένος ότι βρισκόμαστε τόσοι πολλοί στο πλοίο, τότε σίγουρα θα φρόντιζε να μας έριχνε μια τορπίλη για να γλιτώσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την καταστροφή». Δεν ξέρω πόσο αστείο ήταν αυτό, αλλά πάντως όσοι δεν… ανατρίχιασαν γέλασαν, και κυρίως η Ντόρα Μπακογιάννη.
Η ΔΗΜΑΡ ψηφίζει… Ζαμπέτα
Στα βαφτίσια ίσως το πιο ενδιαφέρον δεν είναι ότι ο παπάς τής εκκλησίας ευχήθηκε στον πατέρα της κορούλας, πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλο, να του ζήσει η μικρή, αλλά να κερδίσει τις εκλογές το ΚΙΝΑΛ (κάνοντας τη Φώφη που τον άκουγε να πεταχτεί από τη χαρά της), όπως και να τον δει υπουργό. Τι συνέβη όμως στην ταβέρνα «Εννέα Κόρες», στο Βουρκάρι, δίπλα από την εκκλησία όπου έγινε η βάφτιση; Εκεί οι της ΔΗΜΑΡ έδειξαν την τέχνη τους στο… κλαρίνο και στην κιθάρα. Ο Νίκος Τσούκαλης και ο Δ. Χατζησωκράτης πήραν τα όργανα και τι δεν τραγούδησαν: από ζεϊμπέκικα έως καλαματιανά, ενώ στο τέλος έκαναν και μια… αφιέρωση στον πρόεδρό τους τραγουδώντας το «Πού ‘σαι, Θανάση» του αξέχαστου Γιώργου Ζαμπέτα.
ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα υπό διάλυση
Τα όσα έγιναν χθες στον ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή νέου γραμματέα και το παρασκήνιο που κρύβει μου θυμίζουν ολίγον… ΠαΣοΚ. Αλλά το ΠαΣοΚ όταν κατέρρεε και δεν υπήρχε και ο Ανδρέας για να το μαζέψει. Οπως μου έλεγαν έμπειροι κοινοβουλευτικοί, το κυβερνών κόμμα μοιάζει με τις μέρες που περνά ένα κατάστημα προτού βάλει λουκέτο. Βάζει στη βιτρίνα του την ταμπέλα «βαράμε διάλυση».
nnn
Οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα είναι ακριβώς σαν αυτές του ΠαΣοΚ στα χρόνια της παρακμής. Αδεια γραφεία, κανείς δεν πατάει εκεί, ούτε για να τα ανοίξει. «Μα ποιος να πατήσει αφού όλοι είναι διορισμένοι σε υπουργικά ή βουλευτικά γραφεία;» μας λέει ο ίδιος έμπειρος κοινοβουλευτικός. Γι’ αυτό και ο νέος γραμματέας θα έχει πολλή δουλειά. Θα πρέπει να ξαναστήσει τους μηχανισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, να τους ξανακάνει αφισοκολλητές, να περάσει τη «γραμμή» εν όψει των εκλογών, να κινητοποιήσει τα εναπομείναντα μέλη του κόμματος, αλλά και όσους δεν είναι μέλη και στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια τον Τσίπρα.

Η εξουσία είναι γλυκιά
Πολύ δύσκολη δουλειά, μιας και η εξουσία είναι γλυκιά. «Πού να αφήσουν τώρα τα άνετα γραφεία τους, τους μισθούς τους και τις θέσεις στις οποίες έχουν τοποθετηθεί ως μετακλητοί και να τρέχουν να κολλάνε αφίσες; Τα ίδια πάθαμε κι εμείς το 2000 και το 2004» λέει παλαιός πασόκος που έχει ζήσει τέτοιες καταστάσεις παρακμής. Αλλωστε, μην ξεχνάμε. Από τα 151 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, τουλάχιστον 40 έγιναν (όσοι δεν έγιναν υπουργοί ή υφυπουργοί) σύμβουλοι, γενικοί γραμματείς ή «παρατρεχάμενοι» υπουργών και βουλευτών. Θα συνασπιστούν όλοι αυτοί με τον νέο γραμματέα για να παλέψουν για τις επικείμενες εκλογές;
Γιατί κόπηκε ο Μαρκογιαννάκης
Σας έχω νέα από τα Χανιά. Μαθαίνω (έτσι τουλάχιστον αφήνεται να εννοηθεί από την ηγεσία του κόμματος) ότι ο πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης δεν κόπηκε από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ επειδή θα θέσει υποψηφιότητα στα Χανιά η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά κόπηκε λόγω… ηλικίας! Η Ντόρα μάλιστα με διαβεβαίωσε πως τον ήθελε στο ψηφοδέλτιο στα Χανιά, πλην όμως ο πρόεδρος του κόμματος δεν θέλησε να έχει έναν υποψήφιο πάνω από 70 ετών. Τι είδους ανανέωση άλλωστε θα κάνει στο κόμμα; Και κάτι ακόμη: με την κάθοδο της Ντόρας στα Χανιά η ΝΔ καλείται τώρα είτε να κερδίσει τρεις έδρες ή ακόμη και τις τέσσερις. Είναι ένα στοίχημα που έχουν βάλει οι Χανιώτες.
Πόσοι έμειναν στο «Πράττω»
Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες, ο Νίκος Τόσκας δεν αποχώρησε μόνον από την κυβέρνηση, αλλά και από τη συνιστώσα «Πράττω». Εάν όντως είναι έτσι, τότε ο Νίκος Κοτζιάς έμεινε μαζί με τη βουλευτή του Α’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά (πιστή ακόμα στο «Πράττω»). Η κυρία Γεννιά ήταν το Σαββατοκύριακο στην Υδρα (όπου έζησε και το blackout) και είχε σημαντικές συναντήσεις. Μία εξ αυτών ήταν με τον τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη, ο οποίος θα έδινε συναυλία υπέρ των πυροπλήκτων στο νησί, αλλά λόγω της διακοπής του ρεύματος ματαιώθηκε. Αλλά η κυρία Γεννιά βρήκε την ευκαιρία για αρκετές selfies με τον τραγουδιστή.

Ο κ. Παμπούκης και ο ΣΥΡΙΖΑ

Μέσα στα ονόματα που ακούγονται για δήθεν διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά είναι και του πλέον στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, καθηγητή Χάρη Παμπούκη. Τώρα θα πείτε γιατί ακούστηκε αυτό το όνομα; Πρώτον, επειδή ο κ. Παμπούκης δεν έχει καμία σχέση με το ΠαΣοΚ (και έχει αραιώσει τις σχέσεις του με τον κ. Παπανδρέου), δεύτερον επειδή είχε συμμετοχή στη συγγραφή της συμφωνίας των Πρεσπών (και επειδή διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Νίκο Κοτζιά) και τρίτον επειδή επί ΣΥΡΙΖΑ διορίστηκε μέλος του ΔΣ του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Μία λύση υπάρχει για να μάθει κανείς εάν όντως ο κ. Παμπούκης θέλει να συμμετάσχει σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Να τον ρωτήσεις. Ετσι επικοινώνησα μαζί του, τον βρήκα εκτός Ελλάδος και μου είπε ότι «δεν ισχύει ότι θέλω να είμαι υπουργός, δεν πρόκειται να τους αφήσω» πρόλαβε να πει, προφασίστηκε πως δεν ήταν καθαρή η γραμμή και έκλεισε το τηλέφωνο.

***

Εδώ όμως είμαι υποχρεωμένος να υπενθυμίσω και τούτα: Ο κ. Παμπούκης είχε τοποθετηθεί από τον Γ. Παπανδρέου ως υπουργός Επικρατείας, στην ουσία το Νο 2 της κυβέρνησής του. Αυτός ως νομικός έκανε και το υπουργικό σχήμα στο οποίο καταργούσε το υπουργείο Ναυτιλίας και το ενσωμάτωνε στο υπουργείο Οικονομίας (ακόμη στο κτίριο του Συντάγματος υπάρχει αυτή η ονομασία των υπουργείων). Εν συνεχεία (προς το τέλος της κυβέρνησης ΠαΣοΚ) ο κ. Παμπούκης παραιτήθηκε από υπουργός και εγκατέλειψε και τον κ. Παπανδρέου. Ενας από τους λόγους της παραίτησής του ήταν επειδή καταργήθηκε το υπουργείο Ναυτιλίας.

Παιδιά έκαναν τους… τζιχαντιστές

Οσο απίστευτο κι αν ακούγεται, υπήρξε μαθητική θεατρική παράσταση στην οποία τα παιδιά εμφανίστηκαν ως… τζιχαντιστές. Η παιδική αυτή παράσταση έγινε στη Γλαύκη Ξάνθης στα Πομακοχώρια και όταν εμφανίστηκαν επί σκηνής τα παιδιά ως «τζιχαντιστές» προκάλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, αρνητικά σχόλια. Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι την παράσταση παρακολούθησε και ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος με μήνυμά του στα social media πληροφορεί ότι «τα παιδιά στη Γλαύκη ανέβασαν μια θεατρική παράσταση που συμβολίζει το τέλος της ειδωλολατρίας και την αρχή του Ισλάμ στη Μέκκα…».

HeliosPlus