Τελικά δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα αλκοόλ σε ότι αφορά στην υγεία μας, αποφαίνεται νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυποThe Lancet.
Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, με επικεφαλής την Ελληνίδα Εμμανουέλα Γακίδου, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας του αμερικανικού πανεπιστημίου, διαπίστωσε ότι το 2016 σχεδόν τρία εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως οφείλονταν στο αλκοόλ, περιλαμβανομένου και του 12% των θανάτων ανδρών, ηλικίας 15-49 ετών.
«Οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ είναι εκτεταμένοι. Τα ευρήματά μας είναι σε συμφωνία με άλλα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, που εντοπίζουν ξεκάθαρες και πειστικές σχέσεις μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του πρόωρου θανάτου, του καρκίνου και των καρδιαγγειακών προβλημάτων. Η μηδενική κατανάλωση αλκοόλ ελαχιστοποιεί τον συνολικό κίνδυνο για την υγεία», υπογραμμίζει η Δρ Γακίδου.
Και συμπληρώνει ότι η μελέτη δεν κάνει διάκριση μεταξύ μπίρας, κρασιού και άλλων αλκοολούχων ποτών λόγω έλλειψης δεδομένων κατά την εκτίμηση του φορτίου νόσησης.
Έτσι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία για τους σχετιζόμενους με τη χρήση αλκοόλ θανάτους γενικώς και τα σχετικά ζητήματα υγείας για να καταλήξουν σε βάσιμα συμπεράσματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρότυπα κατανάλωσης διέφεραν σημαντικά μεταξύ των χωρών και των δύο φύλων, τη μέση κατανάλωση ανά άτομο (με τον όρο «μέση κατανάλωση» στη μελέτη υπολογίστηκαν τα 10 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ ανά άτομο, σε ημερήσια βάση, που ισούνται με ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί, 100 ml, ένα μπουκάλι μπίρας των 375 ml ή μια μερίδα ουίσκι 20 ml) και το φορτίο νοσηρότητας.
Παγκοσμίως, το 2016 πάνω από δύο δισεκατομμύρια άτομα ήταν πότες με το 63% να είναι άνδρες.
Η μελέτη, μέλος της έρευνας για το ετήσιο Παγκόσμιο Φορτίο Νοσηρότητας, εστίασε σε στοιχεία από 195 χώρες και περιοχές, την περίοδο 1990-2016, με έμφαση στην ηλικία και το φύλο και παθήσεις όπως: τα καρδιαγγειακά νοσήματα (κολπική μαρμαρυγή, το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή νόσος, η καρδιακή ισχαιμία και η αλκοολική καρδιομυοπάθεια), οι καρκίνοι του μαστού, του παχέος εντέρου, του ήπατος, του οισοφάγου, του λάρυγγα, της στοματικής κοιλότητας και της ρινικής κοιλότητας, η κίρρωση ήπατος λόγω κατάχρησης αλκοόλ, η επιληψία, η παγκρεατίτιδα και οι διαταραχές χρήσης αλκοόλ, οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού και η φυματίωση, οι τραυματισμοί (εκούσιοι και ακούσιοι), η δηλητηρίαση, ο πνιγμός και άλλες βλάβες.
«Βάσει του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα διαθέσιμου όγκου δεδομένων, η μελέτη δείχνει ξεκάθαρη σχέση μεταξύ υγείας και αλκοόλ, δηλαδή το ποτό προκαλεί ουσιαστικές απώλειες υγείας, με μυριάδες τρόπους, σε όλο τον κόσμο», σχολιάζει ο Μαξ Γκρισγουόρλντ, κύριος συγγραφέας της έρευνας.
Το 2016 οκτώ από τις 10 χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων που αποδίδονται στη χρήση αλκοόλ στα άτομα 15-49 ετών βρίσκονταν στη Μέση Ανατολή (Κουβέιτ, Ιράν, Παλαιστίνη, Λιβύη, Σαουδική Αραβία, Υεμένη, Ιορδανία και Συρία) ενώ οι άλλες δύο ήταν η Μαλδίβες και η Σιγκαπούρη.
Αντιθέτως, οι επτά από τις δέκα χώρες με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα λόγω αλκοόλ ήταν στην Βαλτική, την Ανατολική Ευρώπη ή την Κεντρική Ασία και συγκεκριμένα: η Ρωσία, η Ουκρανία, η Λιθουανία, η Μογγολία, η Λευκορωσία, η Λετονία και το Καζακστάν. Οι άλλες τρεις ήταν το Μπουρούντι, η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής και το Λεσότο.
«Οι φορείς υγείας στις χώρες αυτές θα πρέπει να εξετάσουν με προσοχή τα συμπεράσματα της μελέτης και να αναπτύξουν προγράμματα υγείας για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας των πολιτών τους. Υπάρχει επείγουσα και διαρκής ανάγκη για πολιτικές υγείας που θα ενθαρρύνουν τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ ή της πλήρους αποχής απ’ αυτό. Ο μύθος ότι ένα ή δύο ποτά την ημέρα κάνουν καλό, είναι πράγματι μόνο ένας μύθος. Και η μελέτη μας έρχεται να καταρρίψει αυτόν τον μύθο», καταλήγει η Δρ Εμμανουέλα Γακίδου.