Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο αμερικανός θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος Νιλ Σάιμον.
Σπεσιαλίστας της κωμωδίας του Broadway ο Νιλ Σάιμον γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου του 1927 και θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους συγγραφείς στην αμερικανική λογοτεχνική ιστορία. Έχει γράψει πάνω από τριάντα θεατρικά έργα και σχεδόν ίδιο αριθμό σενάρια ταινιών.

Σύμφωνα με τον Μπιλ Εβανς, επί πολλά έτη φίλο του Σάιμον, ο διάσημος συγγραφέας απεβίωσε νωρίς το πρωί της Κυριακής σε νοσοκομείο του Μανχάταν, ύστερα από επιπλοκές που του προκέλεσε η πνευμονία.

Βραβεύτηκε με τέσσερα βραβεία Tonys, με ένα Πούλιτζερ και με το βραβείο «Mark Twain».
Στην αρχή της καριέρας του έγραψε τηλεοπτικούς αστέρες όπως ο Phil Silvers και ο Sid Caesar ενώ αργότερα καταπιάστηκε και με το σινεμά.

Η κυριότερη όμως ασχολία του, η μεγάλη του αγάπη και αυτό που τον καταξίωσε ήταν αδιαμφισβήτητα το θέατρο. Χάριζε γέλιο στους θεατές με έναν μοναδικό τρόπο και όνομα του φιγουράριζε στις μαρκίζες των πιο διάσημων θεάτρων τις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

Ενα νέο έργο του Σάιμον υπήρχε σχεδόν σε κάθε θεατρική σεζόν του Μπρόντγουεϊ από το 1960 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ΄90.
Ενας κριτικός είχε γράψει ότι ο Νιλ Σάιμον δεν είναι απλώς ένας επιτυχημένος θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, αλλά θεσμός.
Ξεκινώντας από τις επιτυχίες «Barefoot in the Park» (1963) και «The Odd Couple» (1965) και συνεχίζοντας με αγαπημένες δουλειές όπως το «Plaza Suite» (1968), «The Prisoner of Second Avenue» Sunshine Boys «(1974), ο Σάιμον «κυβέρνησε» το Broadway μια εποχή που άξιζε να κατακτηθεί.

Από το 1965 έως το 1980, τα θεατρικά και τα μιούζικαλ που έγραψε ο Σάιμον ξεπέρασαν τους 9.000 θεατές, ρεκόρ που δεν μπόρεσε καν να πλησιάσει κανένας άλλος συγγραφέας. Μόνο το 1966 τέσσερα δικά του έργα έπαιζαν ταυτόχρονα σε θέατρα του Broadway.

Ο Νιλ Σάιμον τιμήθηκε με το βραβείο του Kennedy Center το 1995 από τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον για την συμβολή του στις τέχνες και την λαϊκή κουλτούρα του 20ού αιώνα.

«Προκαλεί εμάς και τον εαυτό του ποτέ να μην παίρνουμε τους εαυτούς μας πολύ στα σοβαρά. Ευχαριστούμε για το σπίρτο και την σοφία», είχε πει ο Κλίντον στην απονομή του βραβείου.