Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία απόδοσης ευθυνών για την πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερα από 90 άτομα, αφήνοντας πίσω μόνο στάχτες.

Σήμερα, Παρασκευή, ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων, στο πλαίσιο έρευνας των αιτιών της φονικής πυρκαγιάς, από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο και τη συνάδελφό του Βαρβάρα Γνεσούλη.

Στον κατάλογο της μακράς λίστας των μαρτύρων περιλαμβάνονται 40 άτομα, που προέρχονται από την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το Λιμενικό, τους δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας, από την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια.

Η έρευνα ολοκληρωθεί πλήρως μόλις παραληφθούν και η πραγματογνωμοσύνη του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα που έχουν ορίσει, αλλά και της Πυροσβεστικής.

Υπενθυμίζεται ότι η Πυροσβεστική έχει διενεργήσει δική της αυτοψία παρά το γεγονός ότι ακόμα και στελέχη της μπορεί να κριθούν υπόλογα για λάθη ή παραλείψεις.

Τον Σεπτέμβρη αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία κλήτευσης υπόπτων οι οποίοι θα προέρχονται σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από τους παραπάνω φορείς του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ωστόσο, σημειώνεται, ότι αυτό δε σημαίνει ότι θα θεωρηθούν τελικώς και κατηγορούμενοι, καθώς κάτι τέτοιο θα κριθεί από τους Εισαγγελείς.

Το επόμενο βήμα, θα είναι και ο τελικός σκοπός, δηλαδή η άσκηση ποινικών διώξεων, που θα στρέφονται κατά συγκεκριμένων προσώπων.