Με την παρουσία της Φώφης Γεννηματά στη ΔΕΘ, στις 10 Σεπτεμβρίου, θα έχει ολοκληρωθεί ο πολιτικός σχεδιασμός των 30 ημερών που εκπόνησαν οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη. Αμέσως μετά το βλέμμα θα στραφεί στο ταμείο των δημοσκοπήσεων. Οχι για να διαπιστωθεί αν το εκλογικό παιχνίδι είναι ανοιχτό. Αλλά για να εκτιμηθεί αν η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί προσλάβει τα στρατηγικά χαρακτηριστικά που επιθυμεί η Χαριλάου Τρικούπη. Τότε θα έχουν μπει στη ζυγαριά όλες οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος. Η έξοδος από τα προγράμματα στήριξης και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, αλλά και η καταστροφή στο Μάτι, για την οποία η κοινή γνώμη «έχει πειστεί ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης υπήρξαν εγκληματικές».

Το παιχνίδι

Στην πρώτη μετά την ανάπαυλα των διακοπών σύσκεψη της Φώφης Γεννηματά με τους στενούς της συνεργάτες, την Τετάρτη, στη Χαριλάου Τρικούπη, ήταν κοινή η εκτίμηση ότι στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά. Να καταγράψει ποσοστά που δεν θα του επιτρέψουν, όπως λέγεται, να είναι μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση και κυρίως δεν θα επιτρέψουν στον Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται κυρίαρχος του παιχνιδιού στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Αυτή η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις που υπήρξαν, δεν έχει να κάνει μόνο με το εύρος της εκλογικής ήττας του. «Αν στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ κρατηθεί πάνω από το 20% και παράλληλα εμείς δεν έχουμε διψήφιο ποσοστό, τότε το παιχνίδι κρίθηκε. Πάμε, με τη βούλα του εκλογικού σώματος, στον δικομματισμό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρουν οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει λοιπόν», υποστηρίζουν, «να ηττηθεί και στο προοδευτικό στρατόπεδο».

Η εκλογική εξίσωση

Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν περνά, τονίζουν, «μέσα από την παλινόρθωση της ΝΔ αλλά μέσα από τη δική μας ενίσχυση». Στην εκλογική εξίσωση μπαίνουν λοιπόν και τα ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής, τα οποία στις δημοσκοπήσεις του προηγούμενου διαστήματος κινούνταν στο όριο του διψήφιου ποσοστού που αποτελεί και τον «ψυχολογικό» πήχη. Ποια στρατηγική μπορεί να προσδώσει πολιτική και δημοσκοπική ώθηση;
Ηεκτίμηση των στενών συνεργατών της Φώφης Γεννηματά είναι ότι δύσκολα το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να πετύχει τη διαφορά στο μέτωπο της οικονομίας. Στη ΔΕΘ θα παρουσιάσει, όπως επισημαίνουν, ένα πλήρες και κοστολογημένο πακέτο για το αύριο της ελληνικής οικονομίας με έμφαση στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή, ωστόσο το κλειδί της εκλογικής επιτυχίας βρίσκεται αλλού. «Πρέπει να πείσουμε ότι το Κίνημα Αλλαγής εκπροσωπεί τον προοδευτικό πόλο του πολιτικού συστήματος» επισημαίνει στους συνεργάτες της. Εκεί θα στοχεύουν και οι επόμενες κινήσεις της. Επί της ουσίας, σημαντικότερη δεξαμενή των ψηφοφόρων θεωρούνται οι πολίτες που «δεν θέλουν να συνεχιστεί η καταστροφική διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», αλλά δεν ενθουσιάζονται με την προοπτική της επιστροφής στην εξουσία προσώπων που παραπέμπουν στη «σκληρή και ρεβανσιστική Δεξιά».

«Ανέκδοτο»

Αυτή η στρατηγική θα αναδειχθεί στην ομιλία της Φώφης Γεννηματά στην εκδήλωση για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη, όπου αναμένεται να επιτεθεί με σφοδρότητα στον Αλέξη Τσίπρα και στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Θα κάνει λόγο για τη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, τονίζοντας ότι η παραμονή της στην κυβέρνηση είναι επιζήμια για τη χώρα. Θα επισημάνει ότι η χώρα βγήκε από ένα μνημόνιο το οποίο δεν είχε ανάγκη και θα υπογραμμίσει τις δεσμεύσεις που υπάρχουν και έχουν ορίζοντα το 2060.
Στη Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζουν «ανέκδοτο» τα περί «αντιδεξιού μετώπου» που προωθείται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τοποθετείται στο κάδρο των προοδευτικών δυνάμεων. Θεωρείται «ένα συνονθύλευμα προσώπων και ιδεών, που έκανε ρεσάλτο στον χώρο». Επιπλέον χαρακτηρίζεται ως ο καλύτερος πολιτικός χορηγός του Κώστα Καραμανλή.
Η κυρία Γεννηματά στην ομιλία της θα εμφανίσει τον κ. Καραμανλή ως το κεντρικό πρόσωπο της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας. «Στον πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό της κυβέρνησής του», υπογραμμίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο κ. Τσίπρας, θα επισημάνει, που καλεί σε αντιδεξιά μέτωπα, αποφεύγει κάθε αναφορά σε ευθύνες κατά την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή και συγκυβερνά με τον Πάνο Καμμένο. Επί της ουσίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Στρατηγική και συμμαχίες αναζητεί το Ποτάμι

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εγκαινίασε τη νέα πολιτική περίοδο επισκεπτόμενος τους Λειψούς και το Αγαθονήσι. Είναι ο μόνος αρχηγός κόμματος που, συνεχώς, επισκέπτεται τα μικρά νησιά του Αιγαίου. Ωστόσο η θάλασσα που έχει να διανύσει το Ποτάμι για να μη γίνει ο ναυαγός της πολιτικής ζωής δεν είναι ήρεμη και έχει παραπάνω από σαράντα κύματα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο κ. Θεοδωράκης.
Το πολιτικό στίγμα του Ποταμιού έχει «θολώσει». Η Σεβαστουπόλεως αναγκάζεται τη μια μέρα να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και την επομένη να διαψεύδει σενάρια προσχώρησης βουλευτών της στη ΝΔ.
Είναι εμφανής ο διαφορετικός προσανατολισμός των βουλευτών και των στελεχών του Ποταμιού. Και ευδιάκριτη η θέση βουλευτών όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς για τη στήριξη μιας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως και η προτίμηση του Σπ. Δανέλλη στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά άπαντες θέλουν να πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξουν κινήσεις που θα δοκιμάσουν την κοινοβουλευτική υπόσταση και την ενότητα του Ποταμιού, τουλάχιστον μέχρι τη διεξαγωγή του συνεδρίου που προγραμματίζεται για τις 3 και 4 Νοεμβρίου. Εκεί θα τεθούν επιτακτικά θέματα στρατηγικής και συμμαχιών. Και εκεί θα διαφανεί αν το Ποτάμι μπορεί να παραμείνει ενωμένο, αν μπορεί να επανακάμψει στο πολιτικό σκηνικό διεκδικώντας, αυτόνομα, την είσοδό του στη Βουλή.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναζητεί τους νέους συμμάχους του. Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα αποστείλει επιστολή σε 300 πολίτες – ανένταχτους κομματικά αλλά ενεργούς πολιτικά – καλώντας τους να συμμετάσχουν στο συνέδριο ως συνδιοργανωτές.
Το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού στην τελευταία συνεδρίαση του Ποταμιού απηύθυνε πρόσκληση σε προοδευτικές, φιλελεύθερες, κεντρώες και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις να συμμετάσχουν σε ένα ανοιχτό δημιουργικό συνέδριο.
Η «Επιτροπή Kοινής Πορείας» θα αναλάβει τις επαφές με εκπροσώπους κινήσεων και ομάδων του φιλελεύθερου και μεταρρυθμιστικού χώρου. Γιώργος Μαυρωτάς, Γιώργος Γκαρής και Δημήτρης Τσιόδρας θα περιοδεύσουν στην Ελλάδα με στόχο τη δραστηριοποίηση νέων προσώπων.
Στην πορεία προς το συνέδριο θα κλιμακωθεί και η καμπάνια επικοινωνίας με στόχο την ανάδειξη της «θετικής» συμβολή του Ποταμιού στο πολιτικό σκηνικό και ειδικά στις αποφάσεις που αφορούσαν τη διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων, επιχειρώντας να αναδείξει τη «νεωτερικότητα» αλλά και την «υπευθυνότητα» που διέπουν τις θέσεις του. «Χρειάζεται να υπάρχει ένα τέτοιο κόμμα στη Βουλή;» είναι το ερώτημα που θα τεθεί στους πολίτες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ