Οι Σειρήνες και ο Νίντζα

Αν και οι δρόμοι τους έχουν χωρίσει, ο Γιάνης Βαρουφάκης (σκίτσο) δεν ξεχνά τον παλιό του σύντροφο Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο φαίνεται πως έχει πάντα έναν… καλό λόγο να πει. Ετσι, σχολιάζοντας το διάγγελμα της Ιθάκης, ανέφερε ότι (οι παλαιοί του σύντροφοι), πιστοί μέχρι τέλους στην επιλογή της επικοινωνίας έναντι της πραγματικότητας, έστησαν μια κιτς αρχαιολαγνική αφήγηση με Πολυμήχανους, Συμπληγάδες, Σειρήνες, Μνηστήρες, Τρανσφόρμερς και Νίντζα, εκτιμώντας μεταξύ άλλων πως η περιβόητη έξοδος από τα μνημόνια είναι ο μεγαλύτερος σύγχρονος μύθος.ÜΓια ορισμένους ωστόσο, μπορεί οι δρόμοι τους να χώρισαν, τις επιπτώσεις όμως από το «Varoufakis Effect», όπως αποκαλείται πλέον το α’ εξάμηνο του 2015, όπου η τύχη της χώρας βρισκόταν στα χέρια του Γιάνη, παράλληλα βέβαια και με τις «αυταπάτες Τσίπρα», θα μείνουν στην οικονομική ιστορία και θα πληρώνονται από πολλές γενιές Ελλήνων.

Επιφυλακτικός

«Η έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης γίνεται σε έναν κόσμο πολύ αλλαγμένο σε σχέση με το 2010, οπότε και μπήκαμε στο πρώτο πρόγραμμα. Και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» δήλωσε ο Στέργιος Πιτσιόρλας εκφράζοντας με σεμνό τρόπο τις επιφυλάξεις του για τους πανηγυρισμούς περί εξόδου.Ü Μάλιστα τόνισε ότι «η ελληνική οικονομία αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση ανταγωνιστικότητας, και αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα ολόκληρου του μοντέλου ανάπτυξης. Ενός μοντέλου που η διαμόρφωσή του μπορεί να εξηγηθεί με όρους που ανάγονται στην εσωτερική πολιτική εξέλιξη από το 1974 και μετά, αλλά που τελικά δεν μπόρεσε, προφανώς με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών, να αντιληφθεί τις κοσμογονικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία από τη δεκαετία του ’90 και μετά και τις προσαρμογές που αυτές επέβαλαν.Ü Η αλλαγή αυτού του μοντέλου ανάπτυξης συνεπάγεται έναν ευρύτερο μετασχηματισμό του κράτους και των δομών της οικονομίας».

Αποχώρηση

Μια εμβληματική φιγούρα από τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, ο Αριστείδης Μπελλές, δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Νηρεύς, της οποίας υπήρξε εκ των ιδρυτών και επί σειρά ετών επικεφαλής.Ü Η αποχώρηση του κ. Μπελλέ συνδέεται με τη λήξη της σύμβασής του με την εταιρεία και, φυσικά, με την επικείμενη ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά της Νηρεύς και της Σελόντα από την Amerra Capital. Το deal αυτό θα οδηγήσει σε τριπλή συγχώνευση με την Andromeda Group για τη δημιουργία ενός νέου σχήματος που θα διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο στη διεθνή αγορά μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας.

Η πρωτιά της COSCO

Κατώτατο μισθό πάνω από 1.100 ευρώ τον μήνα προβλέπει η επιχειρησιακή σύμβαση που έχει υπογράψει η COSCO με τους εργαζομένους της στο Λιμάνι, κατατάσσοντάς τους στην πρώτη θέση σε όλη την Ελλάδα. ÜΟπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης Ανδρέας Νεφελούδης, η κινεζική εταιρεία και ο Παπαστράτος που ακολουθεί, έχοντας συμφωνήσει για κατώτατο μισθό πάνω από 800 ευρώ τον μήνα, θα αποτελέσουν «πιλότο» για τις μεγάλες επιχειρήσεις και κλάδους στις συλλογικές διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν να γίνονται μετά το τέλος των μνημονίων.

Ειδική διαχείριση

Και η Αλφα Γκρίσιν πέρασε, πλέον, στον έλεγχο των πιστωτών της. Οπως αποφάσισαν τα δικαστήρια, η εταιρεία που δραστηριοποιείται στους τομείς υποστήριξης χώρων (BCC – Business Critical Continuity), της αξιοποίησης ακινήτων, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συστημάτων κλιματισμού τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, καθώς οφείλει 27,8 εκατ. ευρώ στις τράπεζες (9,3 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank, 6,5 εκατ. ευρώ στη Eurobank, περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ στην Εθνική και 2 εκατ. ευρώ στη Eurobank Εργασίας).Ü Ειδικός διαχειριστής ορίστηκε η Grant Thornton που ανέλαβε να εκποιήσει είτε το σύνολο, είτε τμήμα των περιουσιακών στοιχείων της με στόχο την ικανοποίηση των πιστωτών της.

Κατά Στουρνάρα

Την κυβερνητική γραμμή κατά Στουρνάρα σε αυτόν τον νέο γύρο σύγκρουσης κατέβασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.Ü Οπως είπε παραμονές εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, «ο κ. Στουρνάρας είναι προφανές ότι θα προσπαθήσει, και προσπαθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, να δικαιώσει τη δική του πολιτική πορεία ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.Ü Εχω την αίσθηση ότι πάρα πολλές φορές μιλάει λιγότερο σαν κεντρικός τραπεζίτης και περισσότερο σαν πρώην υπουργός Οικονομικών».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ