Σε αντίθεση με τη συγκυρία που θέλει τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες να μειώνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα, η Storm Harbour, ένας σχετικά νέος χρηματοπιστωτικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2009, στην αιχμή της οικονομικής κρίσης, ενισχύει την παρουσία της στη Νότια Ευρώπη και στη χώρα μας.
Με παρουσία από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο ως το Ντουμπάι και το Τόκιο, είναι ήδη μια από τις κορυφαίες εξειδικευμένες επενδυτικές τράπεζες με μεγαλύτερη βαρύτητα σε αγορές όπου η συγκέντρωση κεφαλαίου, σε κάθε μορφή του, παρουσιάζει μεγαλύτερες προκλήσεις, ως αποτέλεσμα οικονομικής ή πολιτικής κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα υπήρξε κεντρικό σημείο της στρατηγικής της. Οι επικεφαλής της ελληνικής ομάδας είναι ο εκπρόσωπος της Storm Harbour στη χώρα μας Γιώργος Κοφινάκος και ο επικεφαλής του τομέα ακίνητων περιουσιακών στοιχείων Γιώργος Γιαννακής, αμφότεροι προερχόμενοι από τη Citibank, οι οποίοι αναφέρουν στο «Βήμα»: «Ο τουρισμός και η ξενοδοχειακή αγορά, η Υγεία, τα εμπορικά ακίνητα, η ναυτιλία και η ενέργεια αποτελούν τους τομείς πρώτου ενδιαφέροντος των διεθνών επενδυτών για την Ελλάδα, αλλά συνολικά μεγάλες εισροές κεφαλαίων θα μπορούσαμε να δούμε αν η χώρα καταστεί πιο φιλική προς τις επενδύσεις, αν ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και αν οι εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον και στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό δεν αποτελούν τροχοπέδη».
Οι εξωστρεφείς τομείς
Για τους ίδιους δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εξωστρεφείς τομείς, όπως ο τουρισμός και ειδικότερα η ξενοδοχειακή αγορά, προσελκύουν σημαντική επενδυτική ζήτηση. Ετσι προσφάτως ενεπλάκησαν στην πώληση μονάδων της Aldemar στη Ρόδο.
«Η συγκεκριμένη συναλλαγή, εκτός από την πώληση των δύο μονάδων της Ρόδου σε τιμή δίκαιη και για τις δύο πλευρές, είχε ως κατάληξη να δημιουργήσει επιπροσθέτως μια επενδυτική συνεργασία μεταξύ αυτής της εξέχουσας εταιρείας ξενοδοχειακής διαχείρισης στην Ελλάδα και ενός από τους μεγαλύτερους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, που αναμένεται να προσθέσει περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες στο δυναμικό του. Αυτή είναι η τρίτη συναλλαγή μας στον ελληνικό ξενοδοχειακό χώρο, τον οποίο υπολογίζουμε ως καθοριστικό στην ανάπτυξή μας στη χώρα, καθότι μεγάλο μέρος των επενδυτών μας προσβλέπουν σε νέους τύπους χρηματοδότησης κεφαλαίων ή συναλλαγές διαφορετικού τύπου δανεισμού στον ελληνικό ξενοδοχειακό τομέα» σημειώνουν.
Η τράπεζα έπαιξε επίσης ρόλο στην οργάνωση της κοινής προσφοράς του Athens Medical και της HIG Bayside για το νοσοκομείο Υγεία. «Διατηρούμε μια μακρόχρονη και δυνατή σχέση τόσο με την Athens Medical όσο και με την HIG Bayside. Καταφέραμε να συγκεράσουμε εγκαίρως την πρόθεση των δύο, και να παρουσιάσουμε στους μετόχους του νοσοκομείου Υγεία μια καλύτερη κοινή προσφορά. Το ενδιαφέρον μας παραμένει ιδιαίτερα ζωηρό για τον νοσοκομειακό τομέα, ο οποίος επίσης θα διέλθει ισχυρού κύματος συγχωνεύσεων» σημειώνουν οι ίδιοι.
Οπως εκτιμάται στην αγορά, η επόμενη συμφωνία στον τομέα της Υγείας αναμένεται να είναι η πώληση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» από την Τράπεζα Πειραιώς. Ενδεχομένως στις τρεις προσφορές που έχουν κατατεθεί από τα funds Μubadala και Farallon και το Ιδρυμα Ωνάση να προστεθεί ακόμα μία από ένα fund. Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις τιμές που έχουν προσφερθεί, το sovereign fund Μubadala από το Αμπου Ντάμπι έχει τον πρώτο λόγο.
Τιτλοποίηση απαιτήσεων
Προσφάτως η Storm Harbour οργάνωσε την τιτλοποίηση απαιτήσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης της Autohellas, η οποία φαίνεται να είναι η πρώτη αυτού του είδους στην Ελλάδα. «Η συναλλαγή της Autohellas αποτελεί ορόσημο, γιατί είναι η πρώτη φορά που ένας εξωτραπεζικός οργανισμός τιτλοποίησε μέρος των απαιτήσεών του και απέκτησε πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές» αναφέρουν οι ίδιοι, παρατηρώντας πως το γεγονός ότι αγοράστηκε από μερικούς από τους πιο απαιτητικούς θεσμικούς επενδυτές, όπως τους Ευρωπαϊκούς Υπερεθνικούς Οργανισμούς (EIB, EIF, EBRD) και είναι η πρώτη από όλες τις εκδόσεις από το 2009 στην Ελλάδα που έλαβε επενδυτική βαθμίδα (BBB-), αποτελεί απόδειξη όχι μόνο των υψηλών επιδόσεων και του ιστορικού της εκδότριας Autohellas, αλλά και της ανταπόκρισης των αγορών στον επενδυτικό κίνδυνο. Ο τομέας των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί επίσης στόχο διεύρυνσης των δραστηριοτήτων της τράπεζας, καθώς στο άμεσο μέλλον θα ενεργοποιηθεί η εταιρεία EuPraxis, η οποία αποτελεί τη σύζευξη των δυνάμεων της Storm Harbour Securities LLP και της Fire SPA για να δραστηριοποιηθεί στη διαχείριση «κόκκινων δανείων».
Μια από τις κορυφαίες στρατηγικές δράσεις της τράπεζας ήταν ο συμβουλευτικός ρόλος προς την ΕΚΤ σε σχέση με την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ βοήθησε και στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ελληνικής τράπεζας, όπως και στη δημιουργία κοινοπραξίας 200 εκατ. δολαρίων μεταξύ ενός ελληνικού ναυτιλιακού οργανισμού και μιας μεγάλης εταιρείας χαρτοφυλακίου επενδύσεων του εξωτερικού, για επενδύσεις σε πλοία ξηρού φορτίου.
Το διεθνές περιβάλλον απειλή για την ελληνική οικονομία
Καθώς παρατηρούνται ορισμένα «μαύρα σύννεφα» στο παγκόσμιο επενδυτικό και οικονομικό περιβάλλον, το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτό επηρεάζει και τις προσπάθειες της χώρας μας, η οποία εξήλθε προσφάτως του προγράμματος διάσωσης, να επιστρέψει στην «κανονικότητα».
Για τους ίδιους, έπειτα από μια δεκαετία σχεδόν μηδενικών επιτοκίων από τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες, η όποια προφανώς βοήθησε την έξοδο από την κρίση του 2008 και ταυτόχρονα έδωσε τα περιθώρια σε χώρες των αναδυομένων αγορών (Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική, Αργεντινή, Μεξικό, Χιλή, Τουρκία, Ινδία κ.λπ.) να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια, προέκυψαν δυο μεγάλες αλλαγές από τις αρχές του 2017 που ανατρέπουν το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό. Πρώτα ήρθε η άνοδος των επιτοκίων στις ΗΠΑ και μετά η πολιτική προστατευτισμού του Τραμπ.
Τα επιτόκια
Τα υψηλότερα αμερικανικά επιτόκια θα προσελκύσουν όμως επενδυτικά κεφάλαια και θα οδηγήσουν σε αποεπένδυση στις αναδυόμενες αγορές.
Συνέπεια αυτού ήταν το ξεκίνημα της υποτίμησης των νομισμάτων αυτών των χωρών, κυρίως από τις αρχές του 2018, με έντονη επιδείνωση το τελευταίο διάστημα λόγω της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας. Με αποτέλεσμα τα νομίσματα χωρών όπως η Τουρκία και η Αργεντινή να έχουν υποτιμηθεί μεταξύ 40%-50% από τις αρχές του χρόνου.
Οταν το συνολικό χρέος δανεισμού σε δολάρια από τρίτες χώρες έχει διογκωθεί στα 11,5 τρισεκατομμύρια, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 60 χρόνων, κάθε άνοδος του δολαρίου και πτώση των νομισμάτων των αναδυόμενων χωρών κάνει ανεξέλεγκτη την υποχρέωσή τους σε δολαριακό χρέος οδηγώντας τες αναπόφευκτα σε ένα καθοδικό οικονομικό σπιράλ. Η βασική ιστορία είναι ότι κάθε μία από αυτές τις χώρες κάθεται σε μια ωρολογιακή βόμβα δανεισμού χρεογράφων σε δολάρια ΗΠΑ. Ισως είναι νωρίς να πούμε ότι είμαστε στην αρχή μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, το σίγουρο όμως είναι πως ό,τι συμβαίνει στην Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν αφορά μόνο την Τουρκία.
Οταν το συνολικό χρέος δανεισμού σε δολάρια από τρίτες χώρες έχει διογκωθεί στα 11,5 τρισεκατομμύρια, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 60 χρόνων, κάθε άνοδος του δολαρίου και πτώση των νομισμάτων των αναδυόμενων χωρών κάνει ανεξέλεγκτη την υποχρέωσή τους σε δολαριακό χρέος οδηγώντας τες αναπόφευκτα σε ένα καθοδικό οικονομικό σπιράλ. Η βασική ιστορία είναι ότι κάθε μία από αυτές τις χώρες κάθεται σε μια ωρολογιακή βόμβα δανεισμού χρεογράφων σε δολάρια ΗΠΑ. Ισως είναι νωρίς να πούμε ότι είμαστε στην αρχή μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, το σίγουρο όμως είναι πως ό,τι συμβαίνει στην Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν αφορά μόνο την Τουρκία.
Η συγκυρία
Σε αυτό το περιβάλλον η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα με βάση και την πρόθεσή της να βγει στις αγορές μετά και την έξοδο από το τρίτο Μνημόνιο. Τα ελληνικά επιτόκια δανεισμού κινούνται, όπως αναφέρουν, κατά μέσο όρο τουλάχιστον 2,5% υψηλότερα από αυτά που η χώρα δανειζόταν στη διάρκεια των μνημονίων.
Με δανειακές ανάγκες 20-25 δισ. ευρώ ετησίως, η επιβάρυνση κυμαίνεται στα 500 – 600 εκατ. ευρώ κατά έτος.
Με δανειακές ανάγκες 20-25 δισ. ευρώ ετησίως, η επιβάρυνση κυμαίνεται στα 500 – 600 εκατ. ευρώ κατά έτος.
Παράλληλα, οι εξελίξεις στην Τουρκία έχουν άμεσες επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία κυρίως σε τομείς εμπορίου και τουρισμού. Καθώς η τουρκική οικονομία δεν έχει δει ακόμη τα χειρότερά της, αυτό μπορεί να την οδηγήσει σε σπασμωδικές κινήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο, προκειμένου να εξαγάγει τις εσωτερικές πιέσεις. Από την άλλη πλευρά, με ένα επιβαρυμένο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και μια εσωτερική περιρρέουσα μακρά προεκλογική περίοδο εύλογα θα πρέπει να αναμένονται ελεγχόμενες κινήσεις στην περιοχή των 700-850 μονάδων και στο ελληνικό Χρηματιστήριο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ