Ντοκιµαντέρ

«Εναέριες διαδροµές»


ΕΡΤ1, 19.15
Βρετανικό έδαφος, σημείο εισόδου στη Μεσόγειο από τον Ατλαντικό, ο μυθικός Βράχος του Γιβραλτάρ κλασικό στέκι των παλιότερων πιλότων. Με τη βοήθεια του Τίτο που ξέρει τον βράχο σαν την τσέπη του, ο Βίνσεντ ανακαλύπτει τα μυστικά της περιοχής, τα τεράστια τούνελ που κατασκευάστηκαν στον πόλεμο, τις υπόγειες σπηλιές και λίμνες, σκηνικά πολλών παλιών θρύλων.

Ξένες ταινίες

«Πατρικός δεσµός» (Comediocomanda)


ΕΡΤ3, 22.00
Η μοίρα τριών ανδρών θα διασταυρωθεί με εκείνη μιας όμορφης γυναίκας πυροδοτώντας μια αλυσίδα τραγικών γεγονότων που θα τους οδηγήσει στα άκρα. Ενδιαφέρον κοινωνικό-οικογενειακό δράμα του Γκαμπριέλ Σαλβατόρες («Μεντιτερανέο»), ο οποίος «ντύνει» την ιστορία μέσα σε ένα αυστηρό, σχεδόν θρησκευτικό πλαίσιο, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στον χώρο εξέλιξης, μια μικρή απομονωμένη πόλη στους πρόποδες των Αλπεων. Τους τρεις άνδρες ερμηνεύουν οι Φίλιπο Τίμι, Ελιο Τζερμάνο, Αλβαρο Καλέκα. (Ιταλία, 2008, 103′)

«Ο σκοτεινός ιππότης: Η επιστροφή»


(The Dark Knight rises) STAR, 22.50
Ο τρίτος (και τελευταίος) «Μπάτμαν» που σκηνοθέτησε ο Κρις Νόλαν είναι μια πληθωρική, χορταστική, αλλά και απίστευτα θορυβώδηςheavymetalταινία με πολιτική σκέψη: είναι εμφανές ότι η προσωπικότητα του «κακού» Μπέιν (Τόμας Χάρντι) αντανακλά τα ακραία πολιτικά φαινόμενα που παρατηρούνται σε όλον τον κόσμο. Στην απέναντι όχθη η νέμεσίς του, ο Μπάτμαν, ο δισεκατομμυριούχος Μπρους Γουέιν (Κρίστιαν Μπέιλ), του οποίου το παρελθόν έχει επίσης αρκετά κοινά σημεία. Ο Γουέιν (όπως όλος ο λογικός κόσμος) είναι κατάκοπος, αδύναμος, έναςκακόμοιρος που έχει αποτραβηχθεί από τη δημόσια ζωή και κυκλοφορεί με μαγκούρα. Πώς θα ανακάμψει για να αντιμετωπίσει το κακό; Ο «Σκοτεινός ιππότης: Η επιστροφή» έχει λοιπόν ψωμί για συζήτηση σε σχέση με το τι ακριβώς πρεσβεύει ο κάθε ήρωας. Οποιος θέλει τις κάνει, όποιος όχι μένει στο θέαμα. (ΗΠΑ/ Αγγλία, 2012, 160′)

HeliosPlus