Ο «Αγαμέμνων» στο Ηρώδειο

«Αυτή η ιστορία του Αισχύλου εκφράζει με εκπληκτική δύναμη το παράλογο της ανθρώπινης μοίρας» λέει ο σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις για τον «Αγαμέμνονα».

«Αυτή η ιστορία του Αισχύλου εκφράζει με εκπληκτική δύναμη το παράλογο της ανθρώπινης μοίρας» λέει ο σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις για τον «Αγαμέμνονα». «Πράγματι, χάνουμε αέναα στον αγώνα με τον φόβο μας. Πράγματι, φτιάχνουμε πολιτείες ασταμάτητα και είμαστε αιχμάλωτοι στις φυλακές που χτίζουμε εκούσια με τα ίδια μας τα χέρια. Πράγματι, περιμένουμε σωτήρες και όταν τελικά εμφανιστούν συνειδητοποιούμε ότι δεν αξίζουν παρά τον οίκτο μας. Πράγματι, αυτό που ονομάσαμε «δικαιοσύνη» μάς οδηγεί αργά ή γρήγορα στο έγκλημα. Ολοι είμαστε ένοχοι. Η τιμωρία είναι αναπόφευκτη».
Το σπουδαίο έργο του τραγωδού που ο λιθουανός σκηνοθέτης ανέβασε εφέτος το καλοκαίρι έχει ακολουθήσει επιτυχημένη πορεία. Οι παραστάσεις στην Επίδαυρο και σε πολλά σημεία της ελληνικής περιφέρειας έτυχαν θετικής υποδοχής από το κοινό, που σε γενικές γραμμές εκτιμά τη δουλειά του 51χρονου Γκραουζίνις. Τώρα ήρθε η σειρά του Θεάτρου Ηρώδου Αττικού όπου ο «Αγαμέμνων» θα ανέβει για μία και μοναδική παράσταση, τη μεθεπόμενη Παρασκευή 31 Αυγούστου.
Στο έργο παρακολουθούμε τον Αγαμέμνονα να επιστρέφει στο Αργος μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου. Η υποδοχή της Κλυταιμνήστρας μοιάζει θερμή, όμως κρύβει ένα οργανωμένο σχέδιο εκδίκησης, που έχει καταστρώσει μαζί με τον Αίγισθο, προκειμένου να εκδικηθεί τη θυσία της Ιφιγένειας, που σφαγιάστηκε για να ξεκινήσουν τα πλοία προς την Τροία. Καθώς η Κλυταιμνήστρα δολοφονεί τον Αγαμέμνονα και την αιχμάλωτη πριγκίπισσα Κασσάνδρα, ακολουθεί τον κύκλο του αίματος του οίκου των Ατρειδών που ξεκίνησε με την Ιφιγένεια και συνεχίζεται στις επόμενες τραγωδίες της τριλογίας.
Στον διπλό ρόλο του Αγαμέμνονα και του Αίγισθου εμφανίζεται ο Γιάννης Στάνκογλου, ενώ Κλυταιμνήστρα είναι η Μαρία Πρωτόπαππα. Μαζί τους ο Θοδωρής Κατσαφάδος, ο Αργύρης Πανταζάρας, η Ιώβη Φραγκάτου και 12μελής Χορός. Το έργο ανεβαίνει σε νέα μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και πρωτότυπη μουσική του Χάρη Πεγιάζη.
«Ευτυχισμένος είναι εκείνος που κατάφερε ν’ απαλλαγεί απ’ τις ελπίδες και τις προσδοκίες του και έμαθε την υπομονή» σημειώνει ο Γκραουζίνις, που το καλοκαίρι του 2012 είχε ανεβάσει «Οιδίποδα Τύραννο», για τον οποίο απέσπασε το Βραβείο Κουν στην κατηγορία Αρχαίου Δράματος. «Ο κόσμος του «Αγαμέμνονα» είναι ζοφερός. Αλλά επιτρέψτε το ταξίδι μας στον κόσμο του να είναι ουσιαστικό και συναρπαστικό, γιατί πιστεύω ότι η οδηγός μας –η Ποίηση –γνωρίζει τον δρόμο προς τη χαρά».

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.