Γανόδερμα το λαμπερό, Ερυθρωπή η πρασινίζουσα, Αμανίτης Muscaria, Μορχέλλα, Πολύπορος ο λεπιδωτός, Ραμάρια η βοτρυίτις, Φομίτοψη η πευκόβια είναι μόνο μερικά από τα εκατοντάδες είδη μανιταριών που φύονται ανά τον κόσμο και φιλοξενούνται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών στην Καλαμπάκα, το οποίο διοργανώνει για 4η συνεχή χρονιά τη Γιορτή Μανιταριού.
Η γιορτή του γευστικού αυτού μύκητα, που έχει γίνει θεσμός πλέον για την περιοχή, θα πραγματοποιηθεί εφέτος από την Παρασκευή 7 έως και την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018 στην κωμόπολη του Νομού Τρικάλων, στην Καλαμπάκα, με τις προετοιμασίες να συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.
Οι προσδοκίες των διοργανωτών είναι μεγάλες μετά την αξιοσημείωτη επιτυχία των τριών προηγούμενων διοργανώσεων. Ετσι και εφέτος, οι δράσεις που περιμένουν τους ντόπιους και τουρίστες συμμετέχοντες θα είναι πολλές. Μπορεί να είμαστε λίγες μέρες πριν από την έναρξη της Γιορτής και στο μεσοδιάστημα να προστεθούν και άλλες δράσεις, προς το παρόν στο πρόγραμμα της «4ης Γιορτής Μανιταριού» περιλαμβάνονται εξορμήσεις στο βουνό για κυνήγι τρούφας, συλλογή και ταυτοποίηση μανιταριών, σεμινάρια, δράσεις για παιδιά και καλλιτεχνικά δρώμενα, ενώ σεφ θα ετοιμάσουν για τους επισκέπτες της Γιορτής εδέσματα με κύριο συστατικό τους το μανιτάρι, όπως σούπες, πίτες και τρουφομακαρονάδες.
Σκοπός των διοργανωτών είναι μέσω της Γιορτής αυτής αφενός οι επισκέπτες να εξοικειωθούν με τον κόσμο των μανιταριών, αφετέρου να αναδειχθεί η υψηλή διατροφική και γευστική τους αξία. Για τον λόγο αυτόν οι δράσεις της Γιορτής θα είναι δωρεάν.


Το Μουσείο

Αλλωστε οι άνθρωποι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και του Μουσείου Μανιταριών δίνουν μεγάλη έμφαση στη γνωριμία του μύκητα αυτού με το κοινό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσείο διαθέτει μια πλούσια συλλογή μανιταριών (περίπου 250) και οι εκθέσεις του αποτελούνται από γλυπτά μανιτάρια κατασκευασμένα ένα προς ένα, διατηρώντας ταυτόχρονα απόλυτη ομοιότητα χρώματος, σχήματος και μεγέθους. Τα μανιτάρια παρουσιάζονται σε τρεις φάσεις της ανάπτυξής τους έτσι ώστε ο επισκέπτης να διαμορφώνει μια πλήρη εικόνα του κύκλου ζωής τους. Η παρουσίασή τους επίσης γίνεται με βάση το οικοσύστημα που φύεται το κάθε είδος, ενώ περπατώντας σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που προσομοιώνει το πραγματικό περιβάλλον, μπορείτε να συλλέξετε πληροφορίες και να γνωρίσετε ένα προς ένα τα μανιτάρια.
Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της Γιορτής Μανιταριού είναι γεμάτο εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Συγκεκριμένα την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου μετά την έναρξη και το καλωσόρισμα, που θα γίνει στις 18.15, θα ακολουθήσουν (18.30) παιδικές δράσεις με ξυλοπόδαρους, ταχυδακτυλουργούς και ζωγραφική προσώπου, θέατρο σκιών «Κοσμά Παναγιώκα» (20.00) και στις 21.15 θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με τη Λαϊκοδημοτική Ορχήστρα «Παναγιώτη Ζωσιμά» και τον Χορευτικό Ομιλο Τρικάλων.
Την επομένη το πρόγραμμα ξεκινά στις 10.30, οπότε και θα συγκροτηθούν οι ομάδες που θα αναζητήσουν, θα φωτογραφίσουν και θα συλλέξουν μανιτάρια. Την ίδια ώρα θα συγκροτηθεί και η ομάδα για το κυνήγι τρούφας. Στις 12.00, για τους μικρούς φίλους, οι διοργανωτές έχουν ετοιμάσει παιδική παράσταση με κλόουν και ζωγραφική προσώπου. Το απόγευμα του Σαββάτου, στις 19.00, θα ξεκινήσει το σεμινάριο μανιταρογνωσίας με τον κ. Γιώργο Κωνσταντινίδη, πρόεδρο των Μανιταρόφιλων Ελλάδας, και την κυρία Ολγα Γκορτζή, πρόεδρο του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας και αναπληρώτρια καθηγήτρια.
Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει το μαγείρεμα των νόστιμων μυκήτων από 10 σεφ. Μανιταρομεζέδες και τρουφομακαρονάδα θα προσφερθούν στο κοινό δωρεάν. Παράλληλα, μάγοι και κλόουν θα ψυχαγωγήσουν μια διαδραστική παράσταση για τους μικρούς φίλους των μανιταριών. Στις 21.15 οι The Teasers θα δώσουν συναυλία και η ομάδα Χορός και Εκφραση της Δήμητρας Κανάτα θα ψυχαγωγήσει το κοινό με χορευτικά δρώμενα. Στις 22.30 τη σκυτάλη του μουσικοχορευτικού προγράμματος θα πάρουν οι Manitarock και ο Χορευτικός Ομιλος Τρικάλων.
Την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, στις 10.00, δράσεις για παιδιά με εργαστήρια ζωγραφικής, γλυπτικής και ζωγραφικής προσώπου θα λάβουν χώρα, ενώ στις 11.00 ο Χορευτικός Ομιλος Τρικάλων θα χορέψει παραδοσιακούς χορούς. Η λήξη της 4ης Γιορτής Μανιταριού θα δοθεί στις 14.30, με κοινό και διοργανωτές να ανανεώνουν το ραντεβού τους για την επόμενη γιορτή.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της Γιορτής το Μουσείο θα λειτουργεί 10.00-19.00, το Σάββατο 10.00-18.00 και την Κυριακή 10.00-14.00, ενώ ανά μία ώρα θα πραγματοποιείται δωρεάν ξενάγηση για τους επισκέπτες του Μουσείου.
Η 4η Γιορτή Μανιταριού έχει την υποστήριξη των επαγγελματιών της περιοχής, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Μετεώρων, των Μανιταρόφιλων Ελλάδας και των μανιταροφιλικών οργανώσεων Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

HeliosPlus